Wykonanie Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj najpierw na niskich obrotach i stopniowo zwiększaj obroty miksera, Białka nie muszą być całkowicie ubite. Następnie po około 2 minutach ubijania dodawaj drobny cukier łyżka po łyżce cały czas mieszając. Kolejną łyżkę cukru najlepiej dodawać dopiero, gdy dana porcja rozpuści się w białkach, Pod koniec ubijania piana będzie bardzo gęsta(...)więc mogą być gęsto obok siebie. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni na opcji grzanie góra / dół. Maksymalny czas pieczenia kokosanek to 20minut. Ja swoje wyciągnęłam już po 15 minutach. Kokosanki powinny być lekko zarumienione, nie powinny być przypalone. Gotowe do skosztowania są od razu po wyciągnięciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kokosanki przez Paulina
To Musisz WiedziećCiasto 1 kg sernika twarogowego 500 g marchewki 150 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 jajek 2-3 krople aromatu pomarańczowego Polewa 300 g jogurtu 2 łyżki ksulitolu 100 g gorzkiej czekolady Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C, przez ok. 40-50 minut. Czekoladę rozpuszczamy z ksylitolem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z jogurtem. Masę wykładamy na wierzch ostudzonego ciasta
KucharzycaNiedzielny deserek bez wyrzutów sumienia? Lekki sernik jogurtowo - kokosowy na spodzie owsianym osłodzony daktylami. Krem składa się z wiórków kokosowych i jogurtu greckiego, ja słodzę cukrem, ale śmiało można go zastąpić innym słodzikiem. Masa jest sztywna, orzeźwiająca i łatwo się formuje, serniczek ładnie się kroi i pięknie prezentuje. SKŁADNIKI NA SPÓD (JEDNĄ WARSTWĘ): 100 g. daktyli 1 szklanka(...)platków owsianych 3/4 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego ( rozpuszczonego) PRZYGOTOWANIE: zalewam daktyle wrzątkiem, moczę je ok 20 minut blenduję płatki owsiane z pestkami słonecznika dodaje odcedzone daktyle, rozpuszczony olej i jeszcze przez chwilę blenduję wylepiam masą małą tortownicę i wkładam na ok. dwie godziny do lodówki zrobiłam dwa oddzielne blaty. SKŁADNIKI NA KREM: 300 g. wiórków kokosowych
Upiecz sobie babeczkętuńczykiem , jajeczną , serową z awokado . składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żołtka szczypta soli pasta chrzanowa ok 350 g zmielonego sera ( jak na sernik ) 1-2 łyżki tartego chrzanu 3 łyżki musztardy francuskiej, u mnie Octim sól,pieprz do smaku ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wykorzystałam: plaster wędzonego łososia plaster(...)Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Foremką do babeczki wykroić koła z ciasta, następnie tym wykrojonym ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek. Foremki z ciastem ustawić
Monia miesza i gotujeprzyrządza, bo jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo zbliżone do sernika. Ciasto jest bez cukru i sera, na jogurcie naturalnym :) Jogurtowo-kokosowe ciasto a'la sernik (bez cukru) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki erytrolu 2 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 4 jajka 1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego Jajka ubić(...)ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią
FitKotpodjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej(...)wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część albedo (biała część skórki). Pokroić skórkę na paski. Paski wrzucić do wody (zalać wodą) i gotować przez 10 minut. Po 10 minutach odlać wodę. Do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić wodą (tak, by w sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego szklankę cukru. Gotować
Mania Wypiekaniasernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam herbatniki..w sumie sernik był dobry, ale jak dla mnie za "rzadki", ciężko było ukroić.. 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 cukry waniliowe(...)malakserze, dodać rozpuszczone masło.Wymieszać , wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki. Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie zmiksować, przełożyć do garnka, dołożyć pozostałe składniki i gotować 10 minut stale mieszając. Wylać na wcześniej przygotowany spód.Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować. Pozostawić do ostygnięcia do lodówki
Moje domowe kucharzenieMój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć(...)nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować. Do zagotowanego płynu wsypać cukier i dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce
Cakes By KejtMało robię mazurków, jakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! Składniki na ciasto: 135 g zimnego masła(...)cukru waniliowego 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa: 250 g masy krówkowej 75 g rodzynek
Domowa cukiernia EwyRyż z sosem chilli i warzywami, to naprawdę boskie połączenie. Sos chilli jest chyba najczęściej używany przez mnie sos, bo zawsze dodaje do dania fajną nutkę
Kuchnia Łukaszaprzeszkodzie, żeby wykonać ten sernik bez pieczenia Jest to pierwszy sernik tego typu (na zimno), który mi zasmakował. Jest wilgotny i nie za słodki. Dla mnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki(...)wylewamy do formy (u mnie 33 x 23 cm) i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia. Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 250 ml wody, schładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i dokładnie
PatiGotujemazurki to chyba najbardziej popularne ciasta wielkanocne. U mnie bardzo rzadko piecze się mazurki, dlatego postanowiłam to zmienić. Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky to zaskakujące połączenia cienkiego sernik z dodatkiem rodzynek i kremu czekoladowego z dodatkiem alkoholu. Jedliście kiedyś takie pyszności? Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma(...)rodzynkami oraz wcześniej ubitymi białkami. Blaszkę (forma 24 cm x 37 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę rozprowadzić po formie i piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. W międzyczasie przygotować krem czekoladowy z whisky: Śmietankę wymieszać i zagotować z masłem i cukrem pudrem. Do śmietanki dodać alkoholu i doprowadzić do wrzenia cały czas
KuchniaWeDwoje.plpopularne ciasta wielkanocne. U mnie bardzo rzadko piecze się mazurki, dlatego postanowiłam to zmienić. Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky to zaskakujące połączenia cienkiego sernik z dodatkiem rodzynek i kremu czekoladowego z dodatkiem alkoholu. Jedliście kiedyś takie pyszności? Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji(...)wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę rozprowadzić po formie i piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. W międzyczasie przygotować krem czekoladowy z whisky: Śmietankę wymieszać i zagotować z masłem i cukrem pudrem. Do śmietanki dodać alkoholu i doprowadzić do wrzenia
KuchniaWeDwoje.plniektórych sernikach, takich jak sernik łaciaty lub sernik cynamonowy . Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników. Sernik chałwowy bez pieczenia Składniki: masa serowa 10 okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki śmietanki 30% 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 250g chałwy waniliowej 4 łyżki(...)ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera - polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając - ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie
Smakołyki Berenikiprzypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny(...)pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietany miksujemy wraz
Poezja smakuSpód: Herbatniki blendujemy lub mielimy na drobny pył. Dodajemy cukier puder oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone. Na końcu wlewamy mleko(...)ciasto, wygładzamy. Układamy pokrojone batoniki. Polewa karmelowa: W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę. Podgrzewamy (nie gotujemy!) do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy. W temperaturze pokojowej wylewamy na górę ciasta. Sernik najlepiej schłodzić przez całą
VioletoweKucharzenieszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na sernik: 1 ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego 8 jaj 300-400 g szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego sok z 1/2 cytryny Żółtka ucieramy(...)resztą składników. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: 1 CZĘŚĆ CIASTA KRUCHEGO MASA SEROWA KRATKA Z CIASTA KRUCHEGO PIECZEMY: 65 (piekarnik z termoobiegiem) -80 MINUT (tradycyjna „witryna” ) W TEMP 180 STOPNI ZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTYFNIECIA W PIEKARNIKU! POSYPUJEMY CUKREM PUDREM Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Domowe ciastakiedyś próbowaliście? Jeśli nie to gorąco polecam, bo jest naprawdę przepyszny! Delikatna masa serowa połączona z soczystymi śliwkami i … uwaga – gruszkami tworzy fantastyczną całość, której żaden wielbiciel serników się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24 cm ) SPÓD: * herbatniki – 200 g * masło roztopione – 50 g MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 400 g * śmietana 36% – 1/4 szkl * biała czekolada(...)jajko – 2 szt * gruszki ( raczej twarde ) – 2 szt * śliwki – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, wstawiać na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę
Ostra na Słodkodojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych, aby podkreślić w serniku truskawkowy smak. Spód ciasteczkowy: 200 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia) 50 g roztopionego masła Cytrynowa masa 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance gorącej wody 500 g serka waniliowego(...)żelatyny rozpuszczona w ½ szklanki goręcej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Spód ciasteczkowy Ciasteczka zblędować lub pokruszyć, wymieszać z masłem, wyłożyć na spód formy wyrównać, wstawić do zamrażalki na około 20 minut. Cytrynowa masa Serek zmiksować z nadzieniem z Oreo dodać tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać, wylać na schłodzony spód miasteczkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut Pianka truskawkowa Truskawki zblędować
RAROSSAWielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki: 3 szkl(...)całe jajko 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny sok z cytryny Przygotowanie: 1. Drożdże, trzy łyżeczki cukru i łyżkę mąki rozrób w ciepłym mleku. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Margarynę roztop i ostudź. 3. Mąkę przesiej, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. 4. Dodaj rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko
My World by Dagmara RekBardzo lekki i smaczny sernik z sezonowymi owocami, czyli truskawkami! Jest wiosna, a niebawem lato, więc trzeba wykorzystać dobroci natury! Składniki: 500g twarogu np. półtłustego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jaja 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek). Wszystko dokładnie(...)miksujemy. Masę przelewamy do natłuczonej formy. Na wierzch kładziemy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki na formę: 40/25 Czas przygotowania: 90 min + 3 h chłodzenie Spód 300 g masła 300 g gorzkiej czekolady 4 jajka 1 szklanka cukru 180 g mąki pszennej Sernik 1 kg zmielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 1 szklanka cukru 2 jaja Mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek * 1/2 szklanki cukru(...)wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się 2. Truskawki odszypułkować i włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem 3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny
Słodki KompromisCoś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować(...)razem z serkiem. Można dosłodzić masę. Ciasto rozłożyć, po nakłuwać widelcem i posypać cukrem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć drugą blaszką i piec 25 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i pokroić na trzy paski. Truskawki pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, ułożyć truskawki i wylać 1/3 masy. I tak do końca składników. Na górę
Magiczne Życie Martyśniadania lubię najbardziej. :-) Tę owsiankę szczególnie, bo można zrobić ją na 2 dni. Pierwszego dnia zjeść na ciepło a drugiego po schłodzeniu w lodówce, kiedy to smakuje jak najpyszniejszy sernik. :-) Podany przepis wystarczy na 3 nieduże foremki. 350g mielonego sera twarogowego 4 łyżki cukru 2 jajka 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 1 szklanka płatków owsianych. 1 szklanka mrożonych malin(...)owsiane i zamrożone maliny, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do ceramicznych foremek o średnicy 8-10 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniwedług przepisu znalezionego tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego(...)śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić
Moje domowe kucharzenieJestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik. Dzisiaj prezentuję sernik z malinową nutą, troszkę dla urozmaicenia. Składniki: Ciasto: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)opakowanie twarogu ( wiaderko 800 – 1000 gram ) 4 jajka 1 szklanka cukru ½ kostki masła 1 szklanka malin Wykonanie: Kostkę margaryny, cukier , cukier wanilinowy i wodę gotujemy razem przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą część schładzamy. Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka jajek, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek
Smaki EwyAromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej(...)skórki (albedo) w większości wyciąć, wyrzucić. Skórkę pomarańczową pokroić w paski. Przełożyć do małego rondla, zalać wodą. Gotować 10 minut, odcedzić. Czynność powtórzyć. W garnku z grubym dnem wymieszać szklankę wody z cukrem. Dodać odcedzoną skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 45-60 minut, aż większość wody wyparuje i powstanie gęsty syrop, a skórka będzie miękka
Pełny talerzIdealne śniadanie lub deser na chłodny zimowy poranek, naprawdę pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu. Składniki: 0,5 szklanki
Kuchnia Łukaszasmakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy(...)miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut. GOTOWE
Czerwona PorzeczkaGdańska - Karinko, dziękuję! Sernik na stałe wejdzie do mojego domowego menu i to nie tylko na czas letnich upałów! Przygotowałam go z niewielkimi modyfikacjami - zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego(...)ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później dodaj do niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w ¼ l wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapojemności 200 ml ;) Składniki na spód: - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa: - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka w temp. pokojowej - 2 łyżki mąki(...)smarujemy masłem lub margaryną. Aby przygotować spód ciasta topimy masło, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wysypujemy je na tortownicę, dociskamy do jej brzegów i spodu. Pieczemy 12 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 260 stopni - u mnie było to 250 stopni, bo piekarnik więcej nie przewiduje ;) 3. Ser miksujemy z cukrem
Kraina Tysiąca Smaków