serniku na zimno? Przecież to nie pasuje! Ależ moi drodzy Czytelnicy - pasuje, i to jeszcze jak! Uwielbiam ten sernik. Mogłabym je jeść i jeść i jeść. Polecam! 'sernik na zimno z prażonymi jabłkami' Składniki: * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła(...)wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub skorzystać z silikonowej formy z ceramicznym dnem Lekul e) i dokładnie wylepić jej dno. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Uprażyć z cynamonem i niewielką ilością wody. Można dodać cukier, jeśli jabłka są za mało słodkie. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód. Wsadzić
CookYourselftruskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody(...)truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Torcik truskawkowy z biszkoptami Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 500 g zimnej śmietany kremówki 30% sok z cytryny 300 g podłużnych biszkoptów truskawki
Kulinarne przygody Gatityprzygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki(...)pieczenia, na nim układamy połówki dyni (ja piekę przekrojeniem do dołu, ale można również piec skórką do dołu, a miąższ zabezpieczyć przed wysuszeniem folią aluminiową) i pieczemy 50 minut. Następnie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik i czekamy 20 minut, żeby dynia ostygła. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy dynię z pieca, ewentualnie zdejmujemy folię, jeśli nam się nieco dynia przypiekła to odcinamy
Rozpustne gotowanieszklanki cukru pudru · 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii · 2 łyżeczki przyprawy do sernika · 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej · skórka otarta z połowy pomarańczy(...)Konfitura pomarańczowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche dodajemy ewentualnie łyżkę zimnej wody. Ciasto schładzamy w zamrażarce przez 20 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypać bułką tartą. Wierzch ciasta wykładamy papierem i obciążamy grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut. Przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z żółtkami
Mania GotowaniaSpód : 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy(...)Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy
Mania GotowaniaSerwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem . Fundatorem nagród była firma Teekane(...)się nowa seria herbat, także naprawdę polecamy - aromaty są rewelacyjne. Zimowa seria z pewnością Was rozgrzeje!) Limon zajął owocne pierwsze miejsce, dlatego zachęcamy Was do jego sporządzenia! (; Same sporządzenie sernika jest trochę pracochłonne, ale deser nie należy do trudnych. Polecam go na popisowy poczęstunek na popołudniowe spotkanie w gronie rodzinnym lub osób nam bliskich oraz na każdą inną uroczystość. Zapraszamy
Symfonia Smakównimi w serniku nie przepadam, ale śmiało możecie je dosypać. Jeżeli szukacie innych pomysłów na sprawdzone serniki to zapraszam po więcej inspiracji pod tym linkiem – serniki. Sernik krakowski /blaszka 20×30 cm inspiracja Kwestia smaku Ciasto kruche 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 zółtka 170 g masła 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku(...)składniki ze sobą, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i jajko i szybko połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez conajmniej 30 minut. Masa serowa : żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, a masło zmiksować z serem. Do utartych żóltek dodawać stopniowo twaróg z masłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie
Pieguskowa KuchniaCzasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g
Kuchnia ŁukaszaMocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)wstawić do lodówki, aby się schłodziło, dzięki temu będzie smaczniejsze i na upały w sam raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również przepis na DWUKOLOROWE CIASTO BANANOWE oraz SERNIK BANANOWY Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16) 107 kcal B 3 g W 12 g T 5 g Składniki: ▸4 banany ▸2 jaja ▸70 g orzechów (u mnie
Zdrowie i pysznie na talerzukońcu się uparłam i zrobiłam. Lubię bardzo taki z dodatkiem serka Ricotta, jest lekki i delikatny, a w oko wpadła mi też pianka którą widziałam na serniku tutaj , stwierdziłam, że do sernika idealna, połączyłam te dwie rzeczy, do tego spód z ciasteczek owsianych i wyszło pyyyyyyyyyyysznie :-). Polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Tortownica 23 cm Składniki spód: 300 - 320 g ciasteczek(...)otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny i sery. Miksujemy, pod koniec dodajemy śmietankę 30%. 3. Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (ja piekłam z 10 minut dłużej), sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Studzimy. Borówkowa pianka: 400 g śmietanki 30% lub 36% 300 g borówek (u mnie amerykańska) 80 g cukru 3 łyżeczki
kruche babeczkisernik na zimno :) Lekki i orzeźwiający, przygotowany na ciasteczkowym spodzie, z serka z dodatkiem dużej ilości białej czekolady - pokryty czereśniami w galaretce. Tego typu ciasta są zawsze jest mile widziane przez gości i szybko znikają ze stołu. Do przygotowania tego sernika należy użyć gęstego sera, z małą zawartością serwatki. Dodatkowo (jeżeli wolicie) czereśnie można zastąpić wiśniami - sernik(...)lodówki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 3 łyżkami mleka. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami ciepłej wody, tak żeby zakrywała jej powierzchnię i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Twaróg przełożyć do miski, dodać roztopioną czekoladę i miksować na małych obrotach miksera, do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali, na średnim natężeniu przez około
Świat Ciastazacznie się robić lejąca pasta, dolewam pół szklanki ciepłego mleka i mieszam. Do mleka z drożdżami dodaję łyżkę mąki i szczyptę soli. Znów mieszam i wsadzam na 30 minut do piekarnika. Do dużej miski przesiewam 0,4 kg mąki, resztę zostawiam do podsypania. Do mąki dodaję sól oraz majeranek i mieszam. Do tego miękkie masło pokrojone w kawałki i jajka(...)fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników 1 jajko sól, pieprz Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i odcinamy zdrewniałe końcówki. Przycinamy je około 4 cm pod główką, odcięte części kroimy na plasterki. Na patelni podsmażamy szynkę
ladykitchenjajko 1½ szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (250 g) łyżka kakao (10 g) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 15 minut Liczba ciastek: około 25-30 sztuk Przygotowanie Orzechy wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. Jeśli posiadacie orzechy w skórce, możecie je podprażyć(...)pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i je rozpłaszczamy ( ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach , gdyż lekko urosną). Wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni ( u mnie górna grzałka + termoobieg , połowa piekarnika ) do zarumienienia , a następnie studzimy na kratce . Ciastka orzechowo-czekoladowe przechowujemy
WegePrzepisjajka robią się niezwykłe. To prosty przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jeśli szukacie innych przepisów na faszerowane jajka to zaglądnijcie tutaj , na blogu znajdziecie też przepisy na serniki i wielkanocne babki . Składniki na jajka z majonezem i łososiem, w zależności od ilości jajek: Jajka ugotowane na twardo, 2 połówki na osobę plasterki wędzonego łososia, tyle ile jest(...)jajka świeży tymianek sól i pieprz do smaku Przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jajka wkładamy do zimnej wody i jak zacznie się woda gotować, gotujemy jeszcze 6 minut, odlewamy wodę, zalewamy zimną wodą i studzimy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół , doprawiamy delikatnie solą. Na każdą połówkę jajka nakładamy po łyżeczce majonezu, doprawiamy pieprzem, przez środek kładziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na spód: Kruche ciasto 500g mąki pół szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu Roztapiamy
Moje WyrobyAby nieco osłodzić sobie brzydką aurę na dworze, postanowiłam przygotować na weekend taki oto serniczek na biszkopcie. Na wierzch ja dałam brzoskwinie, borówki i wiśnie kandyzowane
Różne smaki w kuchniznam nikogo, kto nie zechciałby zjeść sernika na śniadanie. Na pewno ktoś taki istnieje, ale.. to nie ja :) 1-2 porcje 1 kostka twarogu 2 jajka 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu borówki opcjonalnie jogurt do podania Twaróg miksujemy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy(...)formy o średnicy 20 cm. Wykładamy na wierzch borówki. Pieczemy ok. 30 minut
KucharzycaŚmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno. Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki. Blacha o średnicy 26 cm Składniki: 2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych 5 białek szczypta soli(...)gęstej śmietany 18% 250 g masła 2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę. Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę
Niezły Młynektwarogu, my jak zwykle używamy przyprawionych serków, lub serków homogenizowanych 1 szklanka cukru kostka masła 6 jajek 1 budyń waniliowy skórka z cytryny (dla smaku, bez niej sernik jest równie pyszny) 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Ucieramy mikserem margarynę z 2 żółtkami, 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym(...)proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła ucieramy z 4 żółtkami i pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy na miękką masę. Pozostałych 6 białek ubijamy
KasiaiKrzysiu.plSernik na zimno z truskawkami Gotowy sernik z truskawkami Składniki Danie dla czterech osób 1 kg twarogu sernikiwego 600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji 100 g bis zkoptów 1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny Sposób przygotowania Dno tortownicy o średnicy ~24 cm wykładamy biszkoptem. Na biszkopcie układamy umyte truskawki(...)Zagotowujemy 250 ml wody, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii, i gotujemy przez 5 minut. Zamiennie stosujemy cukier waniliowy i pomijamy gotowanie Następnie wyjmujemy wanilię i wsypujemy cukier wraz z żelatyną. Tężejącą wodę łączymy z twarogiem sernikowym. Całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowy tort dekorujemy pozostałymi truskawkami
Miód i pieprzcukier zwykły zamiast trzcinowego. Składniki na ciasto: - 100 g miękkiego masła - 1 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę serową: - 1 kg sera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu Oprócz składników na ciasto, masę sernikową(...)robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier i aromat waniliowy. Potem obieramy jabłka i kroimy je na plasterki lub ścieramy na tarce też w plasterki
Kuchenne Wariacje