łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50-80 ml mleka, 3-4 łyżki mąka pszennej. Nadzienie 4 kostki gorzkiej czekolady Dodatkowo 50 g wanilinowego sera na sernik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Do szklanki dodajemy mąkę, mleko, żółtka, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, by powstała gęsta(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy białka z masą. Czekoladę kroimy w kostkę. Patelnie rozgrzewamy, pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta na pancakes. Smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty. Na placku umieszczamy około 1/2 kostki czekolady i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem – tak by ciasto zarumieniło się od spodu. Placki przewracamy
Przepiski.plsię ma gotowe pure z dyni to idzie szybko. Ja pure z dyni nie miałam. Za to teraz mam zamrożone w lodówce i czeka sobie do sernika już gotowe. Składniki : dynia piżmowa mleko/ mleko roślinne żółtko/jajo 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego rozpuszczone masło 50 gram cukru trzcinowego 2/3 opakowania drożdży intestat szczypta soli 325 gram(...)Dynię piżmową obieramy, kroimy w kostkę ok 1-2 cm. Wkładamy do brytfanny, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu należny uważać ponieważ zbiera się para i można się oparzyć. Pure przekładamy do wyższego naczynia i blendujemy. Studzimy pure. 3 łyżki pure ( resztę można albo zapasteryzować, albo
AZgotuj!truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Kulinarne przygody Gatityprostu tak pyszny że zapominamy o wszelakich dietach ;) Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń(...)Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Na ciasto: 100 g margaryny szklanka mąki żółtko 2 łyżki kakao i cukru Na masę serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego
Różne smaki w kuchnigalaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka: 1/2 szkl. wiórków kokosowych 25 g masła 1 łyżka cukru Wiórki, cukier i masło umieścić w rondelku i smażyć kilka minut do rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dno wyłożyć wiórki,wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieść(...)małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy
Kolorowa kuchnia Elkitruskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Czas przygotowania: 60 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatityprzepyszny. Częstujcie się, dziś moje kolejne 18- te urodziny ;) Torcika dostałam od męża i synów, ale to kupowany ( bo sama dla siebie nie piekę ), wiec zapraszam na ten sernik. Składniki: 1,5 szkl mąki 3 łyżki kakao ciemnego niecałe 1,2 szkl cukru 1 żółtko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% masa serowa: 1 kg sera(...)tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka deserowej czekolady 5 dużych wiejskich jaj łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany 18% Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Podpiekamy ok. 10 minut. Czekolady rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem. Jajka ubijamy na puch
Z Majeczką w kuchnipamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :) Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła(...)łyżeczka ekstraktu cytrynowego Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewymyjecie, oskubujecie listki, robicie pesto w moździerzu (lub bardzo drobno siekacie nożem). Jakkolwiek to brzmi, ser przepuszczacie przez maszynkę do mięsa… Chyba że macie wiaderko gotowego twarogu do serników. Ten czy inny – koniec końców wkładacie do misy miksera i miksujecie z cukrem, dodajecie (ale jedno po drugim, a nie na raz) wszystkie jajka, wlewacie śmietankę i wsypujecie mąkę(...)miksując. Na koniec jedzie bazylia i pokrojone brzoskwinie. Masę serową wlewacie do foremki przykrywając uklepaną masę ciasteczkową i wsuwacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Po ostygnięciu wyjmujecie z foremki i wstawiacie do lodówki. Jecie kawałek po kawałku, przeglądając ofertę po ofercie najbliższych siłowni i marząc o kolejnym lecie. A tu niebawem szukacie kolejnych ziołowych
GRUBY WAŁEKdanie nad wymiar proste i smaczne. Muszę przyznać, że dynia ma w sobie coś, co potrafi upodobnić ją do wielu składników. Dyniowe ciasto ma w sobie coś z sernika (pojawi się w wkrótce), a frytki coś z ziemniaka. Zasypuję Was przepisami z użyciem tego składnika, a wciąż zostało mi go sporo. FRYTKI Z DYNI Składniki: - dynia - olej - przyprawa do ziemniaków(...)dowolne zioła suszone Przygotowanie: Dowolną ilość dyni obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Kroimy w słupki. Wrzucamy do wrzącego oleju i trzymamy w nim przez około 3-4 minuty (do zarumienienia). Podajemy z przyprawą do ziemniaków tudzież ziołami i solą. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakujest zbyt przykładne;/ oczywiście orzechy są bardzo zdrowe, ale spożywane w niewielkiej ilości, muszę skończyć z tym uzależnieniem, od jutra! ;) dziś prezentuję wam przepis na sernik z piernikową nutą z orzechami i rodzynkami ;) Składniki: 500g sera chudego białego Emilka 2 jajka garść orzechów włoskich (pokrojonych) garść rodzynek 1 łyżka przyprawy do piernika stewia lub inna(...)smaku (ja dałam 1,5 łyżeczki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy przekładamy do małej prostokątnej formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego) pieczemy w temp 180 stopni przez około 30 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia najlepiej smakuje na zimno SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej. Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom(...)niezwykle prosta. Najdłużej trwa zagotowanie dwóch litrów mleka - potem idzie z górki. Wymieszać jajka ze śmietaną, wlać do mleka i czekać, aż stanie się magia . Po zaledwie kilku minutach zaczynają tworzyć się grudki twarogu - najpierw malutkie, później coraz wyraźniejsze. Odcedzić, odstawić. I tutaj zaczyna się test naszej cierpliwości - twaróg bowiem musi przez noc odcieknąć, żeby nabrać właściwiej konsystencji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeliczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń(...)Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Na ciasto: 100 g margaryny szklanka mąki żółtko 2 łyżki kakao i cukru Na masę serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego
Słodkości i nie tylkoOprócz sernika, polecam Wam przygotowanie kompotu z rabarbaru (przepis na niego znajdziecie tutaj – Kompot z rabarbaru ), czy też pysznego, ucieranego ciasta (przepis – Ciasto z rabarbarem ). Sernik na zimno z musem rabarbarowym przepis na tortownicę o średnicy 23 cm Spód: 2 szklanki preparowanej pszenicy 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła lub oleju(...)masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż na nią masę czekoladowo – pszeniczną. Rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni blachy, dociskając bardzo dokładnie. Gotowy spód wstaw do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodaj śmietan- fix oraz cukier puder. Do ubitej śmietany dodawaj
365 dni dookoła kuchnispokojnie je dodać na wierzch i dopiero zalać galaretką. Sernik ferrero z galaretką – sernik bez pieczenia Składniki: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie lub sernik z wiaderka dobrej jakości* 180 g cukru pudru pół opakowania cukru waniliowego 20 g żelatyny w proszku + 100 ml wody 150 g naturalnego jogurtu 300 ml zimnej śmietanki(...)nasz ciasteczkowy spód. Wyrównujemy, aby później nie wyciekła nam galaretka. Formę z sernikiem wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy je w ciut mniejszej ilości wody niż ta podana na opakowaniach. Lekko tężejące (to ważne) galaretki wylewamy powoli cienkim strumieniem na naszą masę serową. Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego
Słodkie okruszkiPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że zadowoli niejednego łasucha Idealny na niepogodę na poprawę nastroju lub na zatrzymanie lata… Zróbcie koniecznie! Składniki: Spód: 230 g herbatników 100 g masła 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masa serowa: 500 g twarogu(...)momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Następnie dodać kilka łyżek musu, wymieszać i całość dodać do pozostałego musu. Przełożyć na wierzch sernika i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią → Jogurtowiec z galaretkami → Pianka z mango
Oryginalny smaksernik z masą serową na spodzie z ciasta półkruchego ? Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie serowym smakiem :) Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm: MASA SEROWA 1kg sera twarogowego(...)Ciasto rozwałkować na cienki plaster i przełożyć go do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 minut. Odstawić do wystudzenia - wtedy masa serowa nie będzie wsiąkać w kruchy spód . W międzyczasie przygotować masę serową. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zmiksować
Grunt to przepis!Idealny na upały, łatwy i szybki w wykonaniu.... Za tydzień spróbuję wersji z truskawkami. Sernik można zrobić na spodzie z herbatników, zarówno glutenowych jak i bezglutenowych. Ja zrobiłam eksperyment i wykorzystałam groszek ptysiowy, który za długo zalegał w spiżarce.... Z podanych składników wychodzi duża tortownica - 29 cm. Składniki na spód: 200 g groszku ptysiowego 2 łyżki miodu - można(...)miarę jednolity proszek. Margarynę podgrzać i rozpuścić z miodem, nie gotować. Wymieszać ze zmielonym groszkiem. Wyłożyć na tortownicę i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - wiaderko 250 g cukru 7 czubatych łyżeczek żelatyny 10 łyżek zimnej wody do żelatyny 200 ml śmietany 30% 250 g świeżych borówek Na wierzch : galaretka
Ze smakiem bez glutenumnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe Masa serowa(...)miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 kg sera sernikowego 8 jajek 250g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji 300g herbatników
Emcia Pichciidealne ….słodki spód z kremową kwaskową serowo-jeżynową masą i galaretka Oczywiście można bardziej jeżyny dosłodzić ale po co? Zapraszam na pyszny sernik jeżynowy na zimno…:) Sernik na zimno jeżynowy Składniki: Spód: 200 g ciasteczek digestive 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła Masa: 600 g serka kremowego (typu Philadelphia) 450 g jeżyn + 4 łyżki cukru(...)lodówki na minimum pół godziny. 2. Jeżyny opłukać i zasypać 4 łyżkami cukru, zmiażdżyć widelcem i zostawić aby puściły sok (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) Gotować około 15 minut a następnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia. 3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje dodać 100ml wrzącej wody i dobrze rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie
UgotujmyTo.plszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego) skórka otarta z 1 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka śmietanki 30% 2 opakowania budyniu waniliowego na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru(...)olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodać ser, skórkę pomarańczową a po chwili ucierania śmietankę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakilku warstw, które harmonijnie łączą się w jeden nieziemski deser!… ZOBACZ PRZEPIS Wegański SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ – ciasto z tofu Wegański sernik z owocami na kruchym cieście. To pyszne ciasto przygotowane na bazie „serka” z tofu! Sernik z owocami –… ZOBACZ PRZEPIS FIT Malinowa chmurka bez pieczenia – niskokaloryczne ciasto! Ciasto(...)ZOBACZ PRZEPIS Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Sernik z galaretką z jogurtów Skyr i winogronami to lekkie ciasto bez pieczenia. Sernik składa się ze spodu na bazie… ZOBACZ PRZEPIS Sernik na zimno z galaretką i borówkami – prosty i pyszny przepis! Sernik na zimno z galaretką
Via Gustojest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec(...)jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka miodu naturalnego 5 łyżek kaszy
Kuchcik gotujepieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)dodajemy do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka
Ciastkozercywyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy
Różne smaki w kuchnizaletami, ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka(...)lodówce) 3 łyżeczki agaru 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. soku z cytryny szczypta soli kakao do posypania Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 15 minut. Kaszę jaglaną opłucz w gorącej wodzie i ugotuj z 3 szklankami wody do momentu jej całkowitego wchłonięcia. Migdały zmiksuj na mąkę i dodaj do niej odciśnięte daktyle. Zmiksuj. Powstałą masę
wegujemyidealnie pasujący do tego zestawu smak wiśni w alkoholu. SERNIK KAWOWY z WIŚNIAMI Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie(...)Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i także studzimy. Kremowy
Bon appetit mon amiearomat pomarańczowy Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe: Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat(...)zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku. Smacznego
Truskawkowa Fiestaustach. Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone(...)siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo
Salonik smakówspód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:) Składniki: 300 g herbatników 1 1/2 kostki margaryny budyń waniliowy galaretka owocowa pomarańcza(...)puszki Wykonanie: Herbatniki łamiemy i miksujemy na puch. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i mieszamy z połamanymi herbatnikami. Gotową masę wykładamy na spód i brzegi tortownicy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce
ciastkarnia na kruchym spodzie