Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. 5. Zasmażka : Cebulę drobno posiekać i przesmażyć do zrumienienia na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Gotowe pierogi z kapustą i grzybami podawać(...)Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli
Szalona Kuchnia EwelinyObłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, 1 op. cukru z wanilią 5 łyżeczek żelatyny 1 op. ciasteczek (kilka odkładamy do dekoracji) Spód: 1 op.ciasteczek Blacky, 60 g rozpuszczonego masła WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy(...)folią spożywczą. Ciastka blendujemy, dodajemy lekko schłodzone płynne masło, mieszamy. Wykładamy masę na tortownicę, równomiernie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Masę serową miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier puder i waniliowy, dodajemy wystudzoną żelatynę. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy łyżką. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy połówki ciastek. Odstawiamy
słodki bratekkalorycznością, zdecydowałam się na użycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji! Z kaszy zrobiłam już kilka serników i kremów do tortów czy ciastek. Nie mogło jej zabraknąć w letnim deserku! Mus malinowy to zdecydowanie HIT SEZONU LETNIEGO! Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie(...)słodkiego zamiennika) ewentualnie odrobina mleka szczypta soli Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Podlewamy wodą i zagotowujemy dodając szczyptę soli. Gotujemy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej gdyby kasza była lekko rozgotowana. Studzimy. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Ostudzoną kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy roztopioną białą
Kuchnia Elliepłatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny. Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie sernik cytrynowy. 😌 Składniki: na cynamonowy spód 1,5 szklanki płatków jaglanych 2-3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 łyzeczka(...)dodajemy do pozostałych składników wraz z cynamonem i miodem. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim spód natłuszczonej wcześniej formy. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C. na masę cytrynową 1,5 szklanki płatków ryżowych 1 szklanka mleka (może być roślinne) kilka łyżek wiórków kokosowych 150 g serka wiejskiego
Kuchnia Elliebardzo wygodny sposób. Na jeden blat biszkoptu wykładamy ubitą masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Puszkę kajmaku wstawiamy do garnka z gorącą wodą i zostawimy na 5 minut. Wyjmujemy i mieszamy kajmak (ciepły zrobi się płynny i będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny(...)jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika... Post Ciasto krówka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugalaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa czekoladowa jasna: (forma 17cm) 120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej 200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik z wiaderka) 100 ml śmietany 30% (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną ) masa czekoladowa ciemna: (wypełnieni do formy 24 cm) 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany(...)ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie
Bon appetit mon amiepiekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka . Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalową kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając(...)WSPÓLNIE Z: RÓŻOWA KUCHNIA - Jagodzianki TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego
Grunt to przepis!Szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe - z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Można je upiec bez żadnych dodatków - będą się doskonale przechowywały. Można je potem wykorzystać do bezglutenowego spodu, do sernika na zimno. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajka 1/2 kostki margaryny(...)rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę. Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi. Układać na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasteczek zrobić
Ze smakiem bez glutenupuszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób(...)olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce przekrawamy ciasto wzdłuż na pół i przekładamy kremem pozostawiając trochę sera na wierzch tak przygotowane ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka mąki 1 łyżeczka. soda oczyszczona 1 ½ łyżeczki. Cynamonu 1 ½ szklanki startej marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. ciasto z marchwi: Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli(...)wsypać marchewkę startą na tarce ,oraz posiekane orzechy, wymieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto marchewkowe ,a na to serek i piec przez ok. 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C. Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. blacha 30x20cm
w mojej kuchnidodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE . Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż(...)kranu i wkładamy min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 2/ Migdały odcedzamy, wkładamy do misy blendera i zalewamy trzema szklankami wody źródlanej. Miksujemy kilka minut na wysokich obrotach. 3/ Na dzbanku kładziemy sitko, a na sitku gazę lub czystą ścierkę. Przelewamy mleko, a następnie zawijamy dokładnie gazę i wyciskamy bardzo dokładnie. Po tej czynności powinna
My Culinary ArtAle, to było dobre, nic dodać nic ująć – pycha. Ciasto kruche – zimne masło pokroić na kawałki. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, żółtko, śmietanę i
Kuchnia PokoleńDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia ŁukaszaJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika
Cynamonowe szczęścieSerniczek robiony już jakiś czas temu. Przepis zapożyczony z bloga QuchniaWege , na którego serdecznie zapraszam. Można tam znaleźć bardzo fajne i zdrowe przepisy! :) Składniki: - 2 opakowania
Zdrowie na języku :Pobecnie cały ogrom mas sernikowych, jednak przyznam szczerze nie trafiłam jeszcze na zadowalającą. Być może przeprowadzę kiedyś test mas w poszukiwaniu tych naprawdę godnych polecenia. Z tego powodu podczas przygotowania serników zwykle stosuję zwykły biały twaróg (swojski :)), który w pierwszym etapie "mielę" blenderem na gładką, kremową masę. Używam w tym celu niewielkiej ilości śmietanki kremówki - jej resztę dodaję później. Biały(...)sernika! Pewnie dla wielu z Was nie będzie to nowością ;) Foremkę z całością sernika umieszczam w blaszce piekarnikowej (lub w innym tego typu naczyniu), którą zalewam wodą - parująca podczas pieczenia woda tworzy idealnie wilgotne powietrze sprzyjające pieczeniu sernika i zapobiegające jego opadnięciu! Dzięki temu zabiegowi sernik jest puszysty, kremowy, delikatny i ma piękny kształt. Warto tutaj również wspomnieć
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!serwuję je sobie do gorzkiej kawy, Mój Bartek do swojej słodkiej, aby jeszcze bardziej ją sobie osłodzić. Robimy je zawsze wtedy, gdy zostają nam białka np. po pieczeniu sernika lub drożdżówek. Przepis idealnie nadaje się na małe beziki, torty bezowe lub przepyszną Pavlovą. Składniki na bezy 3 białka 180 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego(...)wsypywać po łyżeczce cukru pudru i cały czas miksować aby cukier się rozpuścił i utrwalił pianę. Na samym końcu dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej i octu winnego, ubijać jeszcze minutę. Masa powinna być sztywna, gęsta, lepka i lśniąca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę można nakładać za pomocą łyżki, jednak gdy użyjemy rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, bezy będą wyglądały
niecodziennikparycukier waniliowy 1/2 szklanki pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny 1 łyżka kakao Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Składniki na sernik : 1000 g sera białego dwukrotnie zmielonego 450 g cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru 8 jaj 130 g margaryny garść namoczonych w rumie * 50 ml (nie odsączamy(...)masą serową i rodzynkami w rumie. Dodatkowo: słoik ( 200 g ) dżemu morelowego WYKONANIE: ½ ciasta kruchego dżem morelowy masa serowa ½ ciasta kruchego Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia . Można polać polewą czekoladową J Smacznego
Domowe ciastaKochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina(...)wrzątku 200 g białej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód tortownicy. I wstawimy do lodówki na 20 minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku
Niezły Młynekwg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :) Ciasto na blachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia 160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny ( 125 g ) 1 łyżeczka(...)Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka ) 8 jajek 2 szkl. śmietanki
Różne smaki w kuchnipapierem do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce (nie do lodówki). Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, zeskrob grubsze wiórki ostrzem noża lub metalową szpatułką.*** Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.***** Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego twarogu(...)kawałki i włóż je do miski postawionej nad garnkiem z parującą wodą, mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. ******Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około 10 minut do zamrażarki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników. Składniki: 1,5 kg truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić(...)wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na spód: 150 g herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera(...)wiaderku ( u mnie truskawkowy ale może być każdy inny) 3 łyżki żelatyny ok. 3 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 minut. Po tym czasie rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy do sera, dosładzamy do smaku cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód z herbatników. Mus morelowy
Słodka Kraina WypiekówNiezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny 2 łyżki mleka 50 g gorzkiej(...)skórką pomarańczową. Posypujemy go żurawiną. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
Mienta blogsernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :) Ciasto na blachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia 160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny ( 125 g ) 1 łyżeczka(...)Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka ) 8 jajek 2 szkl. śmietanki
Słodkości i nie tylko