Święta bez sernika? U nas by to nie przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack), kilka kropel aromatu waniliowego. Wykonanie Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane
Z miłości do słodkościbazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Czytaj dalej >> 7) Sernik japoński Sernik tylko z 3 składników. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść(...)Sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem Sernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu ciasta. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a największym wyzwaniem jest czekanie, aż sernik będzie gotowy
Kuchnia MagdaLenyWłaściwie powinnam go nazwać po prostu deserem, wszak sera w nim ani grama ;). Ale wygląda jak sernik na zimno, podobnie smakuje, więc niech już zostanie sernikiem ;). Pomysł na niego zrodził się w mojej głowie gdy szukałam koncepcji na wykorzystanie puszki mleka kokosowego, które już od dłuższego czasu stało sobie w mojej kuchennej szafce. I oto jest - lekki, orzeźwiający(...)Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowo - kokosowej. Masa jogurtowo - kokosowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. W naczyniu umieścić jogurt grecki, cukier puder oraz likier i zmiksować do połączenia. Do osobnego naczynia przelać mleko kokosowe ( jeśli Wasze mleko pomimo temperatury pokojowej będzie wciąż miało
Opowieści z piekarnikaSkładniki: biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany ser
PychotkaaaCukinii w tym roku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią
fitolarun.blogspot.comLekki biszkoptowy spód z puszystą masą serową i polewą czekoladową....niestety gotową :D Jednak można ją zrobić samemu lub po prostu pominąć. Składniki na biszkopt: - 5
Zdrowie na języku :PJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko
Kuchnia ŁukaszaMegaowocowy sernik na zimno z żelką i chrupiącym czekoladowym spodem – ciasto bez pieczenia! Stali obserwatorzy bloga pewnie już znają to ciasto z wyglądu, ponieważ jakiś czas temu gościł tutaj przepis na tak zwany „Jelly fruit cake” przepis tutaj (KLIK) . I cieszył się on zresztą wśród Was dużym powodzeniem 😉 Jednak dzisiejsze ciasto tylko z wyglądu przypomina ten śliczny torcik(...)lodówki. Najpierw nakładamy pierwszą, cienką warstwę, i umieszczamy ciasto na kilka minut w lodówce. Następnie układamy drugą warstwę, wyrównujemy i ponownie wkładamy na kilka minut do lodówki *** *** Owoce kroimy w plasterki, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyklejamy na krem ganache do schłodzonego tortu. Całość wkładamy do lodówki na kilka minut *** *** Rant wykładamy folią rantową (folię i rant mam o wysokości
Blog z Apetytemciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest(...)większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo krótko, ciężką zimę mamy tej wiosny. 😉 Jest dobrze, po czterech dniach bez prądu i wody, dziś zawitała normalność. Takie widok ujrzałam w środę rano. A teraz sernik, banalnie prosty, bez ryzyka zakalca, a smakuje lepiej niż wygląda. Masa twarogowa przepis -----> TU Polewa: 100 g masła lub margaryny 3 łyżki cukry 2 łyżki ciemnego kakao(...)zaleceń producenta, z tym że na mniejszej ilości mleka. Na ciastka wylewamy gorący budyń, równamy. Następnie dajemy masę twarogową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 70 minut. Masło rozpuszczamy z mlekiem, dodajemy cukier i kakao. Cały czas mieszając podgrzewamy, do momentu aż się wszystko ładnie połączy. Nie można dopuścić do zagotowania. Jeśli kakao opadnie na spód
Dieta moja pasjaciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. Do wykonania sernika użyłam twarogu kanapkowo- sernikowego "Mój ulubiony" od Wieluń . Twaróg ten do sernika nadał się doskonale, idealny w smaku. Przyznam, że tak mi posmakował, że mogłabym go jeść łyżką prosto z wiaderka ;) Składniki: Ciasto(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo cukier puder do zrobienia lukru Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko (na grubość około 4-5 mm). Wykroić z ciasta odpowiedni kawałek, aby wyłożyć nim dno blaszki (resztę ciasta zachować
Zrób to smacznietylko zobaczyłam przepis na ciasto do którego dodaje się Inkę wiedziałam, że muszę go wypróbować i nie żałuję bo wyszło fantastyczne! W smaku podobny jest do sernika (chociaż nie ma w nim ani grama sera!), ale jest zdecydowanie bardziej delikatny. A ciasto z lekkim posmakiem Inki jest po prostu pyszne, zresztą sami spróbujcie! Przepis nieco zmodyfikowany pochodzie(...)oraz Inkę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa: 440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka
Słodka Kraina Wypiekówgorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny. Sernik cytrynowy z rodzynkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 3 jajka 30 g masła 500 g twarogu trzykrotnie(...)przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, dokładnie dociskają dłońmi lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód: 225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g masła. Ciasteczka połamać na kawałki i najlepiej zmielić przy(...)czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół, połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej
Z miłości do słodkości