sernik w 15 minut - 7159 przepisów (strona:251/478)

Kompot z czereśni na zimę 73

kwaśne, dodaj 1/2 łyżki cukru więcej. Do szerokiego garnka włóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej zimną wodą do 3/4 wysokości. Ustaw małą moc palnika i pasteryzuj przez ok. 20 minut od momentu, kiedy woda zacznie “mrugać”. Następnie wyjmujemy z wody, obracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zwróć uwagę, czy wszystkie zakrętki są wklęsłe. Jeśli któraś(...)wspomnieliśmy, czereśnie z kompotu idealnie sprawdzą się do ciast, jak np. do naszego przepisu na pyszne ciasto czekoladowe z czereśniami i budyniem . Świetne także jako dodatek do serników oraz deserów. Życzymy smacznego! Artykuł Kompot z czereśni na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Kokosowe crumble z truskawkami 114

Crumble to nic innego jak soczyste, świeże owoce lub jagody zapieczone pod kuszącą warstwą maślanej kruszonki. Wymyśliły go gospodynie domowe w czasach mocnego deficytu produktów, bo

Kuchnia Łukasza
CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA) 151

Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek(...)lekkiej goryczki, dlatego ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności czy lubimy mocno słodkie, czy lekko wytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA) 151

Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek(...)lekkiej goryczki, dlatego ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności czy lubimy mocno słodkie, czy lekko wytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być

Kuchnia MagdaLeny
Sernik tradycyjny Mojej Babci 169

waniliowego  1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka kaszy mannej dodatkowo: 50 g migdałów  50 g suszonej żurawiny  cukier puder / biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania sernika: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy i odstawiamy na chwilę. Miękkie masło ubijamy. Następnie dodajemy na przemian żółtko z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Do masy jajecznej(...)masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do dużej tortownicy (posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do rozgrzanego do 150 *C piekarnika. Pieczemy około 80 minut. Gotowe, zarumienione ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik truskawkowy 130

końcu można zacząć się nimi objadać i chociaż truskawki są jeszcze dość drogie to warto z nich zrobić lekki sernik na zimno. Będziecie zachwyceni. Zróbcie coś dobrego :) SERNIK TRUSKAWKOWY Składniki: spód: 200 g herbatników 80 g margaryny Palma masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g sera białego 200 ml śmietany 30% 3/4 szkl cukru pudru 1 galaretka(...)waniliowy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczoną margaryną i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką do dna. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. masa serowa: Galaretkę  rozrabiamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. W oddzielnym naczyniu miksujemy serki mascarpone z białym serem przeciśniętym przez praskę oraz

Bon appetit mon amie
Sernik na kruchym spodzie z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym 218

innych owoców  2 galaretki brzoskwiniowe + 450 ml gorącej wody 12 sucharków 300 g nutelli  400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%  500 g sera na sernik 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (około 150 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny) opcjonalnie kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z wanilią   Dodatkowo(...)zmiksować na piasek. Przełożyć do miski, dodać nutellę, wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić na 20 minut do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier puder i opcjonalnie pastę waniliową, wymieszać. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą

Słodka Strefa
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 206

drożdży 100 g cukru 70 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki domowej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 50 g orzechów laskowych 1 opakowanie budyniu waniliowego Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia, oddzielamy żółtka od białek(...)mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość

Ciastkozercy
Sernik z koziego sera twarogowego. 107

wszystkiego: na kanapkę, jako składnik nadzienia do tarty, jako baza ciasta czy deseru.  Jeśli Wam posmakują, wtedy możecie poznać bardziej wyraziste w smaku sery z porostem pleśni. SERNIK ZE ŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka(...)syrop daktylowy. Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić. Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki. Piec około 30-35 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno. Smacznego

Poranek na słodko
Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą... 316

mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik!   Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach.   2. Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Potem dodawać stopniowo resztę składników - najpierw twaróg, potem pozostałe. Masa będzie płynna. Wylać na podpieczone ciasto. Posypać całość rodzynkami

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Anny sernik z brzoskwiniami i bezą 103

Przepis już jakiś czas temu dostałam od koleżanki z pracy. Choć sama już robiłam sernik z brzoskwiniami to ten smakował nam równie dobrze. Uwielbiamy serniki! To pewnie dlatego. Składniki : Ciasto : * 3 szklanki mąki pszennej  * kostka Kasi * 3 łyżki cukru * 5 żółtek * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa : * kg sera wiaderkowego  * 1/2 szklanki cukru(...)Wyłożyć 2/3 ciasta na blaszkę, wylać masę serową. Pokroić brzoskwinie i położyć na masę. Ubić 5 białek z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na owoce. Utrzeć 1/3 ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy 132

stopni).  Klasyczną zieloną herbatę parzymy 3 do 8 minut, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć. 3 minuty - herbata działa pobudzająco, można ją z powodzeniem pić zamiast kawy 5 minut o dłużej - herbata działa relaksująco Parzenie "matchy", tradycyjnej japońskiej herbaty, jest nieco bardziej skomplikowane. Temperatura wody musi wynosić 70-80 stopni. Wsypujemy 1-2 łyżeczki do 300ml wody i energicznie(...)nazwie Chasen. Herbata "Matcha" po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor. PRZEPISY "Matcha", jako że jest w formie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy. Lody z zielonej herbaty

My Culinary Art
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 271

ludzi wszechobecny smutek. Cóż, uważam, że to tylko jakiś stereotyp. Dla każdego to sprawa indywidualna.   Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia(...)podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam

W kuchni Karmel-itki
757. Gotowany sernik dyniowy z kokosową nutą. 155

  Dyniowo-kokosowy gotowany serniczek* z mleczkiem kokosowym, bananem i malinami  *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym  Nie sądziłam, że będzie to takie dobre. :) Składniki

More food, love and dreams
Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe) 90

posypkę *jeśli lubicie mocno słodkie ciasta lub korzystacie z czekolady o zawartości kakao około 80-90% to dajcie więcej cukru pudru (100 g) Czas przygotowania:  15 minut Czas pieczenia : 25 minut Ilość : 12 porcji (foremka o średnicy 21 cm) Przygotowanie Jedną tabliczkę czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem . Drugą siekamy na mniejsze(...)mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (u mnie górna połowa, termoobieg). Foremkę (średnica 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem i delikatnie je rozprowadzamy po całości. Pieczemy 25 minut , a następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto podczas pieczenia nieco urośnie, z kolei po upieczeniu opadnie. Posypujemy wierzch ostygniętego ciasta mąką z pestek dyni (pomogłam sobie sitkiem

WegePrzepis
Ciasto na pierogi 139

postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki: 200 g mąki(...)miski i mieszamy. Wodę zagotowujemy z masłem. Gorącą wodą z masłem zalewamy mąkę. Jeśli ciasto będziemy wyrabiać w stojącym mikserze, od razu możemy go włączyć i wyrabiać ok. 5 minut hakiem. Jeśli chcemy zagnieść je rękami, mieszamy łyżką zalaną płynem mąkę i odstawiamy do przestudzenia. Po przestygnięciu wyrabiamy ciasto aż do otrzymania jednolitej, elastycznej masy. Po wyrobieniu ciasto jest

Ciastkozercy
szarlotek - jabłecznik z serem na zimno 136

szklanki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej  Białka ubić(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej  i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.  Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną.  Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku 144

pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. I to już(...)lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków?   Smacznego!   Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie Artykuł Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku 196

pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. I to już(...)lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków?   Smacznego!   Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie Artykuł Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Babeczki marchewkowe 154

pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru Jak zrobić babeczki marchewkowe? W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę(...)papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek

Ciastkozercy
Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki 146

doczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru 200 g migdałów szczypta soli 1 dojrzały banan 2 łyżeczki olejku(...)olej, cukier i olejek pomarańczowy. Posiekaj grubo migdały. Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch kształtach, tj. okrągłym, które nie dotrwały nawet

greenscarf
Serniczki z patelni z konfiturą truskawkową. 168

Serniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i  tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego  olej(...)wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Truskawki obrac, umyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnie, wsypać cukier i smażyć około 15 minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Pod koniec dodać cukier żelujący, chwilkę jeszcze smażyć i zdjąć z ognia. Rozgrzewamy patelnie z ok. 2 łyzkami oleju. Wykładamy porcje ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto na mleku przekładane (niezwykły sernik na zimno) 173

jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem. Tym razem przygotowałam wersję urozmaiconą, która wśród moich znajomych okazała się wielkim hitem.  Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa(...)łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany 150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni. Przygotować masę z serka. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z serkiem

Di gotuje
ferrero rocher - torcik bezowy 353

się zjeść dużo na raz, ale mały kawałeczek do herbatki lub kawy będzie idealny! Przypomnę jeszcze, że ferrero rocher pojawiło się już kiedyś na moim blogu w postaci sernika bez pieczenia, zainteresowanych odsyłam tutaj . składniki: bezy: 1 szkl białek 1 szkl cukru 300 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli krem: 400 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki kremu(...)koniec partiami dosypując cukier. Następnie delikatnie wmieszać orzechy. Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi, wypełnić je pianą, wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć bezy ok 75 minut. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier. Śmietanę ubić na sztywno. Wafelki zetrzeć na tarce. Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym, dodać śmietanę

6niebo
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 679

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru(...)zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki:   CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy) - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru

Smakuje zdrowo
Lemon curd 138

nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru(...)dodać sok z cytryny, cukier puder i masło. Wszystkie składniki podgrzewać na ogniu i ciągle mieszając poczekać, aż masa zacznie bulgotać. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować około 5 minut. Masę przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczka i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa w tym czasie powinna zgęstnieć. Gotowy lemon crud przechowywać do tygodnia w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi

CookYourself
Miniserniczki z gruszką 209

lodówce, dlatego powstrzymajcie się z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)łączymy ze stopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek przekładamy małe porcje ciastek z masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną

upichcic
Gdzie jesteś? Wracaj! Limonkowy sernik z ricotty z owocami lata. 158

kolorowymi owocami i nutką lawendy. Lato na talerzu - zjadam z nadzieją, że słońce zaraz wróci.  LIMONKOWY SERNIK Z RICOTTY Z OWOCAMI LATA Niezwykle prosty w wykonaniu, kremowy sernik na osłodę nie tylko w deszczowe dni.  400 g ricotty 2 jajka sok i skórka z 1 limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 115 g cukru pudru  letnie(...)Jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem lub sokiem z limonki. Przelać do okrągłej formy - u mnie o średnicy 21 cm i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut lub nieco dłużej - do momentu aż masa się zetnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przechować przez noc w lodówce). Udekorować świeżymi owocami. Jeść ciesząc się latem

KUCHARNIA
Deserowy consensus - Seromakowiec 345

szczypta soli do białek  1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny  kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła 1 szklanki cukru szczypta soli (do białek) dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta pół szklanki suszonej(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.  Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd

Bon Appetit Małgorzaty
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 128

konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu, ale ja na punkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować. Cytrynowy sernik z malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 60 g miękkiego masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki(...)czekolady Maliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym. Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z miękkim masłem, dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując

Pożeraczka, czyli raz adobrze