kaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie. Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem! A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem ! SKŁADNIKI: ( tortownica 16 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń śmietankowy – 3 łyżki * mleko(...)drugiej dodajemy budyń. Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę. Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Rozbełtane jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do masy z kaszy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy brzoskwinie i delikatnie jeszcze raz mieszamy. CAŁOŚĆ: 1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy
Ostra na Słodkocoś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym(...)świeżej żurawiny 60 ml wody 30 g masła 110 g cukru 2 jajka Żurawinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Jajka ubić, powoli dodawać do masy, cały czas mieszając. Gotować na średnim
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiadomo jak to bedzie tym razem. Sa ciasta, ktorych za nic w swiecie nie upieke, bo wiem, ze z gory skazane sa na niepowodzenie, jednym z takich ciast jest sernik. Z innymi ciagle eksperymentuje i pewnie jeszcze dlugo tak bedzie, bo moj wymarzony remony kuchni i zakup nowych sprzetow oddalil sie na czas nieokreslony. Co sie zas tyczy dzisiejszego(...)cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac skorki. Przekroic na pol. Maslo roztopic i przestudzic. Jogurt ubic z jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek
Przysmaki KarolkiBardzo smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana. Robiąc ten przepis wzorowałem się przepisem na ziemniaki ,,Au Gratin". Chciałem robić ziemniaki ,,Au gratin" lecz do głowy mi przyszła
Kuchnia Łukaszapieczenia 1/2 szkl cukru Masa śliwkowa: 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie) 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wódki (ewentualnie) Masa sernikowa: 200 g sera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki opłukujemy(...)wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut. Upieczony studzimy i przekrawamy w pół. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Biszkopt możemy nasączyć słabą czarna herbatą lub woda z dodatkiem wódki
Gotowanie...to proste !produktów do wypieków i innych dań zajrzyjcie do sklepu Yerba MaTe 24 I… nie zapomnijcie spróbować yerby Dawka energii każdego dnia Składniki: 5 czubatych łyżek sera na sernik 2-3 łyżki zimnej śmietanki 30% 1 łyżka płynnego miodu (u mnie lipowy) 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: kilka migdałów – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 kawałek(...)gęsta można dodać więcej śmietanki. Do szklaneczki wkruszamy nasze ciasto. Następnie nakładamy naszą masę serową. Na wierzch wykładamy posiekane migdały i całość polewamy miodem. Deser warto odstawić na kilka minut w chłodne miejsce i dopiero podać. Smacznego
Słodkie okruszkiMamy piękną złotą jesień, dlatego dzisiaj na deser podaję sernik w jej kolorach. JESIENNY SERNIK z MARCHEWKĄ i ORZECHAMI Składniki: spód: 450 g ciastek imbirowych lub maślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta(...)spód: Ciastka kruszymy na "piasek" i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę (22-24cm), dociskamy do boków i dna, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka minut masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę, a orzechy miksujemy w blenderze na gładką masę z dodatkiem śmietany 18%. Mascarpone ubijamy z ekstraktem
Bon appetit mon amieimbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl. cukru pudru 350 ml kremówki 36% Karmel: 100 g drobnego cukru 40 g zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki(...)mokrymi. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia. Przelewamy do tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-75 minut (lub do tzw suchego patyczka). Ser miksujemy krótko z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Cukier wsypujemy do dużego rondelka o grubym dnie, podgrzewamy
Smaki Na Talerzujuż zauważyliście co jakiś czas prezentuję Wam przepisy na bezgluty, tym razem padło na „sernik”, który można jeść bezkarnie, bo nie dość że bezglutenowy to do tego naprawdę niskokaloryczny. Składniki na tortownicę o średnicy max 26 cm masa „serowa”: 700-800 g batatów/2-3 sztuki (waga ze skórką) 2x 200 g kostki naturalnego tofu(...)Przygotowanie: Bataty pokrój na 5 cm kawałki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką w dół. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 20 minut, po czym wyłącz piekarnik i zostaw ziemniaki na drugie tyle w wyłączonym piekarniku. W międzyczasie przygotuj resztę. W blenderze zmiel płatki kukurydziane z olejem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
greenscarfSezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa(...)rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy
Zainspirowana w kuchniSernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki: -1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową -6 jajek -125 g stopionego masła -300 g cukru pudru -budyń w proszku -2 łyżki mąki pszennej -aromat Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder(...)białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 50-60 minut. Studzimy, dekorujemy i gotowe. Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową, ręcznie malowaną serwetkę :) Smacznego
Maminek kulinarnymojprzepisna.pl| Tradycyjne jagodzianki najlepsze Nie spodziewałam się, że może być coś lepszego niż jagodzianki z przepisu pani Doroty z Moich wypieków , a jednak może – jagodzianki
moj przepis naKorzystając z okazji, że na drzewach zaczęły już dojrzewać morele warto wzbogacić swoje zapasy zimowe o kilka słoików moreli w syropie. Są one idealnym dodatkiem do ciast np. sernik z morelami, natomiast sama zalewa bardzo fajnie sprawdza się po dodaniu do wody jako smaczny napój. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 kg moreli 1l wody 1 kg cukru (adsbygoogle(...)podgrzewały słoiki i można wtedy zalać od razu (chodzi o to aby słoiki nie popękały od różnicy temperatur). Zalewamy nasze słoiki zalewą i dokładnie zakręcamy nakrętkami. Pasteryzujemy przez 15 minut. Po pasteryzacji odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do spiżarni lub piwnicy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLłyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów/migdałów/rodzynek 4 szklanki startej marchewki (ok. 5 średniej wielkości marchewek) Składniki na polewę: 150 g twarogu na sernik 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki na domową masę cukrową Jak zrobić ciasto marchewkowe? Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Bakalie (ja dałam orzechy włoskie, migdały(...)przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka (moje piekłam 1 godzinę i 10 minut). W czasie, kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę i ozdoby z masy cukrowej. Żeby przygotować polewę, wystarczy podgrzać na małym ogniu masło, twarożek i cukier. Mieszamy do połączenia
Ciastkozercy