nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▸3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki cukru(...)Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone
Zdrowie i pysznie na talerzuPierwszy w tym roku przepis ze świeżymi truskawkami, które jak wiecie są moimi ulubionymi owocami!!! Postanowiłam, że udoskonalę swoje umiejętności w pieczeniu serników i stąd pomysł na połączenie sera z truskawkami. Nie sposób zepsuć tego ciasta. 20×30 1,5 h spód: 125 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zimnego masła 1 jajko(...)stopni. Składniki na masę serową zmiksować. Blaszkę wyłożyć ciastem, następnie wylać masę serową. Umyć truskawki, pokroić w ćwiartki i wymieszać z mąką. Powtykać w masę serową. Piec około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Truskawki
Ania i Marcin gotująoknem majowy śnieżek sobie prószy...Przeplatany z deszczykiem. Wymarzona pogoda do tego, by milo spędzać czas w domu. Odpalmy piekarniki, upieczmy sobie coś pysznego na poprawę humoru. Ja proponuję sernik na fajnym łaciatym spodzie. Kto piecze razem ze mną ? Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa(...)przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć raz jasne raz ciemne ciasto robiąc łatki.Na nie wylać masę serową.na wierzch tarkujemy zamrożone ciasta. Pieczemy ok 1 godz 15 minut
Z Majeczką w kuchnizjadłaby takie prawdziwe kokosanki, ale nie wie gdzie je kupić... to pomyślałam sobie: "po co kupować, skoro można samemu zrobić" :) Często przepis wymaga dodania samych żółtek (np. sernik, kruche ciasto) a białka zostają i nie wiadomo co z nimi zrobić, więc się wyrzuca. Od dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a mięciutkie(...)łyżką (pomagamy sobie drugą łyżką). Można również użyć szprycy dla ładniejszych kształtów, ja jednak nakładałam łyżką :) Z podanego przepisu wyszły 2 blaszki kokosanek ok. 40 sztuk. Pieczemy 20-25 minut w 150-160 stopniach- piekłam z termoobiegiem ze względu na to, że piekłam dwie blaszki jednocześnie
Aga w kuchnikładę na spód papier i zaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczek jest suchy to wyciągamy. Po wyciągnięciu, coś, co wprawiło Najcierpliwszego w osłupienie – ciastem trzeba rzucić. Całą tortownicę upuszczamy z impetem(...)borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki cukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka na sernik (mielonego) łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii łyżka miodu trzy łyżki jogurtu naturalnego Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy tort. Biszkopt
ladykitchenzamrażarki, a drugą rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. O tym, że nie lubię wałkować ciasta i jak tą czynność omijam pisałam już przy okazji Sernika z brzoskwiniami. Tu postępuję tak samo: szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się skleja). 2. Jabłka obrać i pokroić(...)wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe posypać cukrem pudrem
Kto ugości moich gości?Sernik na zimno, z trzema rodzajami czekolady, smaczny oraz prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt tabliczka gorzkiej czekolady tabliczka białej czekolady tabliczka czekolady o smaku toffi 600 g twarogu 400 g słodkiej śmietany 36% 3 łyżki żelatyny ½ szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Twaróg zmiksować z cukrem pudrem Żelatynę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić(...)dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Do każdej masy serowo-czekoladowej dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. Na biszkopt wylać, masę z gorzką czekoladą, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie wylać na nią masę z białą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki aby stężała, na wierzchu wylać masę z czekoladą toffi. Gotowe ciasto wstawić na koło 2 godziny do lodówki
RAROSSAnajważniejsze przepis który zawsze się udaje, sernik jest puszysty i nigdy nie opada. Do tego pyszny, przyjemnie słodki, z bakaliami na wierzchu. Składniki: 1 kg Twarożku sernikowego Hanusia Mlekovita 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka Dobrej Gospodyni Mlekovita 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki(...)sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę Mlekovity
Z Majeczką w kuchniSzachownica inaczej Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto o nazwie szachownica . Na pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :) Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szkl mąki tortowej 1 szkl(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym . Dodać mąkę z proszkiem i kakao . Wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód . Przelać ciasto . Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka . Wykonanie masy ; Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym . Do żelatyny dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać . Przelać do reszty śmietany
Sama słodycz i szczypta chiliciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru) - 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru) - 125g masła Masło utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać(...)cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdrowedobrej jakości sera na sernik 250 g mascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać trochę więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka glazura mirror o smaku truskawkowym Ascanio Lauretta Z podanych składników można też przygotować sernik w małej tortownicy 20-22 cm. Przygotowanie(...)podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masę wykładamy do słoiczków. Wkładamy na kilka minut do lodówki. Po tym czasie na chwilę wyciągamy nasz deser, dekorujemy wierzch glazurą i wkładamy całość znów do lodówki (na minimum 3 godziny) do całkowitego stężenia masy. Ja zostawiam serniczki
Słodkie okruszkilodówce tym bardziej zyskuje na smaku. Serniczek robiłam w bardzo małej okrągłej formie, na spód której wyłożyłam papier do pieczenia. Radzę jednak wyłożyć ją folią spożywczą, wtedy sernik łatwiej będzie wyciągnąć - ja miałam z tym problemy i spód troszkę mi się przykleił do papieru ;) Składniki (forma o średnicy 20 cm): Spód: 60 g płatków owsianych(...)czubate łyżki (lub więcej) erytrytolu 3 łyżki nasion chia 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: Spód: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, odsączone daktyle oraz erytrytol zblendować do uzyskania jednolitej, drobnej struktury. Do zmielonych składników dodać roztopiony olej kokosowy. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy o konsystencji
Healthy food explorerciasta w jednym, czyli połączenie sernika i czekoladowego brownie to efektowne ciacho, które zachwyca swoimi smakami. Do serowej warstwy użyłam pysznego włoskiego sera ricotta, ale śmiało możecie zamiast niego użyć nasz tradycyjny twaróg. Zapewniam, że będzie równie apetycznie. Składniki na formę 20x20 cm: na brownie: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szkl. cukru 2 jaja(...)stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty. Do tak powstałej masy wbić jajka i ponownie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Połączyć wszystkie składniki i przelać do formy, odkładając kilka łyżek masy na później. Wyrównać. Wszystkie składniki
wyzwania kuchenneKandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić(...)plasterki. W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając w niej całkowicie cukier. Delikatnie umieść w powstałym syropie plasterki owoców i gotuj na małym ogniu, około 20 minut, przekładając od czasu do czasu plasterki, tak aby każdy miał okazję popływać w syropie. Jeszcze gorące przełóż do pojemnika i zalej resztą syropu. Smacznego! Artykuł Kandyzowane plasterki cytrusów
greenscarfmoim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku). Jednak gdy jeszcze przed wieloma laty przeczytałem o tym deserze przyrządzanym z twarogu ucieranego z masłem i żółtkami, pomyślałem, że nie może istnieć lepszy sposób na słodką celebrację Świąt(...)sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania zwykle decyduję się na ten pierwszy, bo ukręcenie paschy zajmuje 10 minut i w czasie świątecznej gorączki sprawę deseru mamy w sumie załatwioną. Wystarczy tylko cierpliwie poczekać przez noc, aby pascha stężała i odsączył się z niej nadmiar wody. * SKŁADNIKI na paschę
Food Square