sernik w 15 minut - 7159 przepisów (strona:268/478)

Makowiec 123

jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę. Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę na dwa i upiekę w dwóch keksówkach, będą niższe. Gotowy wyjmuję, studzę(...)keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta

Zasmakuj Kuchni
SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! 149

Chodziło za mną ciasto, sama nie wiedziałam co mam zrobić, czy ucierane, czy sernik, a może znowu szarlotka? Zobaczyłam co mam w lodówce i tak powstał pomysł na sernik na kruchym spodzie z duszonymi antonówkami z cynamonem i wanilią. I co ja będę się rozpisywać, wyszło mega, pyszne, lekko wilgotne, bardzo jesienne ciasto. Lubię eksperymentować w kuchni(...)łyżki cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - ewentualnie łyżka śmietany W/w składniki zagnieć na elastyczne ciasto, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, w tym czasie zrobimy ser i jabłka. MASA SEROWA: - 400 g twarogu (nie z wiaderka) - 3 duże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru

SMYKWKUCHNI
Sernik na ciemnym spodzie 141

szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię. Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki : Ciast o  1,5 szkl. mąki 120 g margaryny(...)cukier waniliowy Sposób przygotowania  Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodaj twaróg , wymieszaj

Różne smaki w kuchni
Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą! 155

BATATOWY SERNIK NA RAZ /1 porcja/ 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 35 g waniliowego proszku budyniowego duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego 2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 4 kostki tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem(...)koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :) Jeśli jeszcze

Poranek na słodko
Light sernika na zimno 139

Ostatnio mamy straszną ochotę na coś słodkiego do kawy , wpadłam na pomył aby przygotować lekki smaczny sernik na zimno , za oknem jest strasznie gorąco , więc takie zimnie rozwiązanie jest jak najbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( Tortownica 32 cm )    4  kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów(...)rozpuszczoną żelatynę do wystudzenia .  Kiedy żelatyna nam stygnie , do miski wkładamy nasze serki , zapach śmietankowy , i ksylitol zmielony w młynku do kawy , wszystko bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , na końcu dodaję zmielone migdały i łączymy z serkiem . Do tortownicy wykładam biszkopty i wylewam naszą masę serową,kiedy nasza masa jest już w tortownicy , dwa razy uderzam porządnie

Mój Smak
Sernikowa zebra 181

sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów, ale nie chciałam..Myślę, że  nada się do akcji Zielono mi ?.. biszkopty [ u mnie herbatniki] 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szkl.cukru cukier waniliowy 1 kisiel jabłkowy [40g] 1 kisiel truskawkowy [40 g]  Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie(...)papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciastka.Na środek blaszki wykładać na przemian po 2 łyżki każdej masy serowej . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut

Moje domowe kucharzenie
sernik ze śnieżką 134

ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie "śnieżki" 150 ml mleka skórka z pomarańczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3 żółtka Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne(...)rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C  (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć do 170*C i piec jeszcze około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik Oszukaniec z jogurtu greckiego 103

Ciasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre. Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g margaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka(...)folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą

e-PrzepisyKulinarne
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 100

Niechęć do ser u moich pociech zmusza mnie do wymyślania smakołyków, które zachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik . Składniki: CIASTO: 25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta(...)sztuki nieduże:) Przygotowanie: Ciasto: Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie miksuję około minuty aby składniki utworzyły gładka masę. Następnie dodaję mąkę i miksuje do połączenia składników - nie można miksować zbyt długo ponieważ ciasto będzie twarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę

Magiczna kuchnia Darii
Sernik na ciemnym spodzie 312

szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię. Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki : Ciast o 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny(...)cukier waniliowy Sposób przygotowania  Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodaj twaróg , wymieszaj

Słodkości i nie tylko
Oponki serowe 960

zapraszam Was do zobaczenia domowych donutów z kolorową posypką, uroczych donutów w wersji mini lub pysznych czekoladowych pączków oponek z Oreo . Składniki: 250 g drobno mielonego twarogu, sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg) 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego + ok. pół litra oleju do smażenia(...)konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy oponki – ja użyłam okrągłej foremki i tylki. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju po klika minut z każdej strony aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę za pomocą długiego drewnianego patyczka do szaszłyków. Ja smażyłam pączki nie w garnu, ale na dużej głębokiej patelni. Usmażone pączki

Ciastkozercy
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 863

Masa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka 5 białek skórka otarta z 1/2 cytryny 2-3 krople aromatu migdałowego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 180g cukru 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 45g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch: 80g mlecznej czekolady złote gwiazdki cukrowe Spód(...)Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce

Mała Cukierenka
Czekoladowo-sernikowe brownie (Brownie marmorizzato al cheesecake) 154

ciotola montate le uova con lo zucchero, aggiungete la farina, mescolate bene il tutto. Per ultimo unite il cioccolato sciolto con il burro.  Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Sernik Ricottę i serek Philadelphia miksujemy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po jednym jajku.  Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. **** Cheesecake(...)pieczenia.  Na wierzch czekoladowego ciastka nakładamy serową  masę. Za pomocą łyżki wmieszamy ciasto do środka, tworząc efekt marmuru. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. **** Torta Versate l'impasto al cioccolato nella tortiera (diametro 20 cm) foderata con carta da forno. Versate con un cucchiaio la crema di formaggio, smuovendola

La grande e la piccola cuoca
Prosty Sernik 153

mój ulubiony przepis na sernik.  Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię.   Do tego jest bardzo prosty i szybki do  zrobienia. A tu zapraszam na  Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka(...)lodówki. Po tym czasie większy kawałek rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiec przez 15 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami.  Wsypać budyń, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mleko, a na sam koniec wlać olej.  Na podpieczony spód wlać masę, wyrównać

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na gotowanym budyniu 120

postanowiłam wypróbować przepis. Budyń do sernika można ugotować dzień wcześniej tylko pamiętajcie, aby przykryć naczynie folią spożywczą, ponieważ nie poobsycha i nie będzie problemu z grudkami ucierając masę serową. Sernik jest prosty w przygotowaniu i na pewno każdemu się uda. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto : 200 g masła 400 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody(...)śmietankowy (proszek) Dodatkowo: 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu) Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut. W tym czasie jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, a następnie po łyżce ugotowanego zimnego budyniu. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dno blachy

talerz przyjemności
Sernik na gotowanym budyniu z wiśniami 1660

Ponoć ten sernik był swego czasu dość popularny. A że lubię odkurzyć stare przepisy, to i wypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 3-4 łyżki śmietany(...)ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę

Kuchnia domowa Ani
Gotowany sernik z domową galaretką i śmietanką 170

Zapraszam na przepyszny sernik gotowany z domową galaretką z ciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej(...)szkl cukru 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki żelatyny blaszka 24x24cm Przygotowanie: Galaretka: winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 193

piwonie. Dla mnie niech te chwile trwają wiecznie. Jak maj to i rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto:  500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka(...)cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia. Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić

Kolorowa kuchnia Elki
Snickers z kremem budyniowym 286

pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!!  foremka 25x36cm Ciasto miodowe:  600g mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru(...)razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa:   300g orzechów włoskich,  120g masła lub margaryny,  100g cukru,  2 łyżki miodu. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać

Z miłości do słodkości
Placuszki twarogowe z sosem truskawkowym. 148

many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos:  kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna jest cierpliwość i łopatka(...)placuszki podajemy z zimnym sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki są wprost stworzone dla takich smakoszy albo dziwaków

Dieta moja pasja
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 186

mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję. Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Odstawić na ściereczkę kuchenną(...)truskawkami i rumem   ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy   ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa

Grunt to przepis!
Pascha – wegańska i bez glutenu 170

wersję. Bez twarogu, za to z kaszy jaglanej. Deser jest naprawdę wspaniały! Początkowo smakował mi jak mniej słodki marcepan a później, gdy smaki już się przegryzły, faktycznie przypominał sernik. Zdecydowanie polecam, nie tylko na święta! Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Paschę zrobiłam z połowy składników i niektóre bakalie zastąpiłam innymi. 100 g kaszy jaglanej(...)szczypta soli   żurawina i płatki różane do ozdoby (opcjonalnie) Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wrzątku. Gotujemy ją w mleku ryżowym aż do wchłonięcia płynu (około 12-15 minut) i odstawiamy do ostudzenia. Następnie miksujemy ją z olejem kokosowym i syropem klonowym. Dodajemy mąkę kokosową, ziarenka wanilii i przyprawy i dokładnie mieszamy. Orzechy pecan grubo siekamy po czym dodajemy

Mienta blog
Sernik z serka czekoladowego 126

się do gotowania, a także do piczenia. Ciasto to jest na tyle proste, że nawet ja sobie z nim całkiem nieźle poradziłam ;) Polecam! Wraz ze mną we wspólnym gotowaniu serniki przygotowali: Gin  http://razadobrze. blogspot.co.uk/ Ola  http://aleksandra52. blogspot.co.uk/ Maggie  http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/ Siaska  http://siaskowe- gotowanie.blogspot.co.uk/ Wojciech  http:// gotujzwojciechem.blogspot.co. uk/ Lejdi(...)serek Philadelphia z cukrem, dodać kakao i mąkę, dokładnie wyrobić, dodać jajka i śmietanę. Masę wylać na spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w nim do wystygnięcia z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE – kremowy – najlepszy! 270

jest! :D Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było. Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości! Jest to jeden z tych serników , po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością. Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych serników jakie robię! Ha! :D Jest idealnym pomysłem(...)śmietana 18% kwaśna – 4 łyżki * jajko – 4 szt * wiórki kokosowe – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Miękkie masło, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut, odlewamy 0,5 szkl ( na polewę ), resztę studzimy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy – miksujemy. Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek. MASA SEROWA: Jajka , cukier oraz

Ostra na Słodko
Pastelowy torcik. Serniczek na zimno z malinami 194

wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka. Maliny rozetrzeć blenderem. Dodać do masy. Schłodzić. W tym czasie namoczyć żelatynę w 100 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut żeby napęczniała. Rozpuścić całkowicie w kąpieli wodnej (uważać żeby nie zagotować). Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać i od razu wlać cienkim strumieniem do masy serowej cały czas miksując(...)Dookoła niej wylać masę serową i wyrównać. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę. Rozpuścić  obydwa opakowania w 600ml wody.  Gdy sernik stężeje ostrym nożykiem odciąć masę od szklanki i ją wyjąć. W otwór wlewać  lekko tężęjącą galaretkę. Powinna sięgać jeszcze ponad masę serową. Zostawić do stężenia

Maślane ciasteczko
Tarta dyniowa 141

jesteśmy wielkimi fanami tart – i tych słodkich i tych wytrawnych – dlatego też opcja na słodko z dynią musiała się pojawić na naszym blogu konsystencja farszu przypomina nieco sernik więc warto wypróbować Składniki na spód tarty: - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 70 g cukru pudru - starta skórka z połowy pomarańczy Składniki na masę dyniową(...)tarty zaczynamy od upieczenia dyni. Do tarty użyliśmy dyni hokaido, którą kroimy na kawałki i wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Dynię pieczemy ok. 20 minut, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy spód tarty. Do robota wrzucamy mąkę oraz cukier puder i razem mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki

Kuchenne Wariacje
Jogurtowy sernik dyniowy 328

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia(...)dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 176

Szybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać(...)białek i wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową

RAROSSA