Masa: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 20 dkg masy kasztanowej 30 dkg mascarpone (bez laktozy) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie. Zaczniemy od upieczenia sernika. Na początku należy upewnić się, iż ser ma gładką konsystencję. Jeśli nie, to trzeba go zblendować albo przepuścić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kiedy masa ma już puszystą(...)szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej. Całość wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała średnicę 25 centymetrów. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Biszkopt. W misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. W kubku wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia, wodą i octem
mecooksswoich właściwości, gdyż nie poddajemy go obróbce cieplnej. Mnie deser zachwycił nie tylko smakiem, ale też wyglądem, bo prezentuje się świetnie! Nikt nie pomyśli, że jest to zdrowa wersja sernika. Musicie wypróbować! Składniki: (na 4 porcje) Spód: 50 g daktyli + 100 ml wrzątku 30 g płatków owsianych 30 g masła orzechowego Masa serowa: 10 g żelatyny + 30 ml zimnej wody(...)miodu płynnego Dekoracja: 1/2 pomarańczy 1 łyżka orzechów laskowych Przygotowanie: Spód: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem do pokrycia. Przykryć talerzykiem i odstawić na bok na 20 minut. Płatki owsiane zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy. Namoczone daktyle odsączyć z wody, zmiksować blenderem wraz z masłem orzechowym do rozdrobnienia. Wsypać zmielone płatki owsiane, wymieszać. Daktylowo-owsianą masę wyłożyć
Nastoletnie WypiekanieLekka tarta z mąki razowej i pełnoziarnistej, z migdałami i sezamem. Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku. Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych. Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe. Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów(...)łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem. Na ciasto
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki(...)dodatkowo: 3 budynie czekoladowe (na 0.5l każdy) 1 litr mleka 5 łyżek cukru Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem
Walijskie PichcenieSernik bez sera.. czy to możliwe? A jednak ; ) Smacznego! Sernik bez sera Spód: 3 szklanki mąki 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 duże śmietany 18% 2 op. budyniu waniliowego Łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka cukru olejek cytrynowy 4 białka Sposób wykonania Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić(...)Powoli dodawać do śmietan. Jedną z części ciasta rozwałkować i umieścić w prostokątnej formie(22x27cm). Wlać masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w około 170 st. 45-50 minut
Smaki NataliiWitajcie:) Sezon truskawkowy w pełni więc kolejne ciasto z truskawkami, dzisiaj pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:) Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy 500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek(...)orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.Zmielony ser mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i energicznie mieszamy najlepiej
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki cukru Składniki na ciasto makowe : 250 g maku 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 4 łyżki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie sernika : Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem .Dodać ser i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać. Do sera dodawać partiami ubitą(...)mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na ser. Piec w temperaturze 170/ 180 stopni około 60 /65 minut , gdy włożycie patyczek w warstwę makową i będzie suchy to znaczy że jest upieczone . Po przestygnięciu polać dowolną polewą. Ja zawsze robię polewę z 2 tabliczek czekolady Milka
Sama słodycz i szczypta chiliSmaczny, zdrowszy, szybki wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10 dag mąki kukurydzianej, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 1 paczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić(...)mąką i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą i rozpuszczoną przestudzoną margaryną, i dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut
Tradycyjna Kuchniadość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Po około 5 minutach przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką
Smakowy Rajłyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej) 1/3 szklanki cukru pudru garść pokrojonych pistacji 3 łyżeczki pudrowej herbaty matcha ziarenka z jednej laski wanilii 250 g serka do serników zmielonego pudełko jogurtu naturalnego skórka starta z jednej cytryny agar lub żelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby W rondelku rozpuszczamy kostkę masła(...)Ciasto ma być gęste. Do ciasta dosypujemy pistacje posiekane i mieszamy. Na kwadratową blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na 25 minut. Ciasto się piecze a my możemy zrobić warstwę jogurtową. Serek, jogurt i skórkę z cytryny rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru pudru i dokładnie
ladykitchenDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też z upy co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka ! Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad. Polecam! SKŁADNIKI(...)mąka ziemniaczana – 2 łyżki * gałka muszkatałowa * sól * pieprz DODATKOWO: * masło * świeża szałwia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45 minut ( do miękkości ). Po tym czasie miksujemy i studzimy. Dodajemy jajko, mąki i przyprawy. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką. Dzielimy na kilka części
Ostra na Słodkojakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao masa serowa: 250 g serka(...)dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mascarpone zmiksować na gładką masę z białą czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać jogurt, zmiksować. Żelatynę namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze(...)laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz
Z miłości do słodkościDelikatne babeczki z ricotty. Podałam je na śniadanie, ale w roli podwieczorku, deseru, czy nawet kolacji sprawdzą się równie smacznie. 250 g serka ricotta ok. pół
KucharzycaSkładniki (dla 6-8 osób) 1kg mączne ziemniaki 400 g białego sera 2-3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszek do pieczenia ser Camembert
w mojej kuchniPomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe(...)masła lub margaryny 100 ml cukru białego 2 jaja Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej
Ze smakiem bez glutenuczerwone truskaweczki ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Blaty miodowe: 500 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 g masła 1/2 szkl miodu 2 jajka Sernik gotowany: około 700 g sera (używam "Mój Ulubiony") 150 g masła 1 jajko 1/2 szkl cukru 3/4 opakowania budyniu bez cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 6 łyżeczek(...)pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu. Masa serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy
Gotowanie...to proste !zwykle bywa. Piekłam je z polentą i agrestem , a nawet z rabarbarem . Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe z serem z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik . W sezonie truskawkowym piekę migdałowe z truskawkami . Migdałowe ciasto a amaretto jest nie mniej pyszne. Bardzo je polecam. Migdałowe ciasto Składniki: tortownica o średnicy 23 cm 150 g cukru 1 łyżeczka(...)posmarowania formy Syrop amaretto 250 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego, u mnie z alkoholem 60 ml amaretto 220 g cukru Odważ migdały i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut, po czym obierz ze skórki i podziel wzdłuż na pół. Nastaw piekarnik na 160ºC. W misie od miksera umieść jajka, wanilię i cukier. Użyj wkładki do ucieranego ciasta i miksuj
codojedzeniaSERNIK KONOPNY Z BATATEM /1 porcja/ Składniki: 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 20 g waniliowego proszku budyniowego 10 g mąki konopnej duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 2 łyżki Fiber Syrup Gold (Sukrin) lub syropu klonowego Do podania: czereśnie galaretka z czarnej porzeczki miód konopny(...)proszek budyniowy, mąkę konopną, ekstrakt i syrop klonowy Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego! *** Produkty z legalnych konopii (wyróżnione kursywą) możecie kupić w sklepie internetowym biokonopia.pl
Poranek na słodkopieczenia wymieszać mikserem lub posiekać wszystko nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy. Masa serowa: 500 g sera twarogowego na sernik 250 g mascarpone 1 budyń śmietankowy 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki (oprócz jajka) krótko zmiksować, do połączenia masy. Dodać jajko, ponownie zmiksować(...)wiórki kokosowe (opcjonalnie) cukier puder Maliny wyłożyć na masę serową. Posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną a następnie wiórkami kokosowymi. Na górę zetrzeć pozostałą ilość ciasta. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Inspiracja
Moja Galeria Smakubędzie fajne połączenie! I tak mniej więcej powstały te brzoskwinie. Czyli zupełnie spontanicznie. Ale wiecie co Wam powiem? Czasami te spontaniczne, improwizowane przepisy wychodzą najlepsze! :) Pomyślcie, jak będzie smakować sernik z tymi brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml(...)były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać przyprawy (z wanilii wyskrobać ziarenka - ale laskę też można wrzucić!), następnie wlać wodę i whiskey, wymieszać i zagotować. Gotować ok. 10 minut, lub do czasu aż syrop nieco zgęstnieje. Do gotującego się syropu wrzucić owoce i gotować ok. 5-10 minut w zależności od miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki brzoskwiń
chili & sugarPołączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Sernik z szarlotką! Składniki: 15 dag mąki 1 kg jabłek ½ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany(...)wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń
Tradycyjna Kuchniaoknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno. Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek(...)cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić. Puree truskawkowe: 1 kg truskawek 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru minimalna ilość gorącej wody Wykonanie: Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree
Krakowskie smaki Aniryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny! Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g(...)Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę. Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku. Do sera
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kilka dni przed świętami podczas sprzątania lodówki znajdujesz dwie kostki sera, który już prawie się przeterminował, nie masz wyjścia. Robisz sernik. W malutkiej formie, bo ile sernika można przygotować z 400 g sera? Tym bardziej, że jest późno w nocy,a ty nie masz ani kremówki, ani mascarpone. Dobrze, że jest resztka gorzkiej czekolady(...)Zmielony twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem, sokiem i skórką pomarańczy. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku
Sto kolorów kuchnimazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi. Sernik pomarańczowy z suszonymi figami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 80 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g herbatników maślanych 80 g masła masa figowa: 200 g suszonych(...)miał. Masło rozpuścić, wymieszać z masą. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć do dna. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut, a następnie podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Figi drobno posiekać. Wymieszać w małym garnku z sokiem z pomarańczy i goździkami, dodać cynamon. Gotować na małym ogniu
Pożeraczka, czyli raz adobrze