szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek żelatyny 100 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30% 2 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych) Polewa jagodowa: 250 g serka mascarpone 4 łyżki jagód (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)mocno schodzoną śmietankę, a następnie dodajemy ją do jogurtu. Delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy borówki, mieszamy. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki. Serek mascarpone łączymy z jagodami, cukrem i aromatem waniliowym. Miksujemy składniki blenderem tak aby polewa miała gładką konsystencję. Polewamy nią sernik. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki aby mocno stężał
Qchnia po prostujajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy(...)ścinać. Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijamy chwilę na średnich obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukier puder. Ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce serek mascarpone, a na koniec powoli tężejącą galaretkę. Połowę masy wykładamy na zimny biszkopt, wtykamy truskawki, i rozprowadzamy resztę masy. Wstawiamy tortownicę na 15 minut do lodówki. Na schłodzonej masie śmietanowej
Dzieje kuchennej Wiewióryzdecydowanie poprawić sobie samopoczucie i zatracić się w tym flircie... Wykonanie go jest bardzo proste i szybkie.... no może poza czekaniem aż dobrze się schłodzi;) Składniki: 2 opakowania serków mascarpone (po 250 g) 5 żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja dodałam cukier puder) parę kropli aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto(...)puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się
potrawyregionalneszczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;) Składniki : 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy) 1 serek mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru konfitura brzoskwiniowa 8 niewielkich balonów trochę oleju roślinnego Przygotowanie : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, balony nadmuchaj do wielkości gęsiego jaja(...)chwilę do zamrażarki). Po wyjęciu odetnij "ogonek" w balonie i delikatnie odklejaj balonik od miseczki czekoladowej. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dokładając pod koniec po trochu serek mascarpone. Gotowa masą napełnij foremki czekoladowe, dodaj łyżeczkę konfitury brzoskwiniowej na kształt żółtka. Ps.: Składniki są liczone na 6 szt deseru a 2 z 8 baloników są liczone gdyby któraś foremka
Mechanik w kuchnijajek 1 kubek drobnego cukru do wypieków 1 kubek mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa wiśniowa: 1 l śmietany kremówki (mocno schłodzonej) 2 op serka mascarpone (500g) 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki(...)Biszkopt wstawiamy z powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy w nim do wystygnięcia. Po wystygnięciu biszkopt rozcinamy na trzy blaty Ubijamy schłodzoną śmietankę, stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie
Luźna Kuchniaszklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 100 g masła 0/5 szklanki cukru garść orzechów włoskich do posypania wierzchu Sposób wykonania: Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem(...)przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w formie na około 15 minut. Następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy z serkiem mascarpone oraz cukrem na gładką masę. Ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy je 3/4 ilością kremu. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch. Ciasto posypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami. Całość chłodzimy przez
Qchnia po prostukolejne 35 minut 120 stopni C. Blaty kokosowo-bezowe wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy. MASA DO TORTU: - 500 ml śmietanki 36% tłuszczu (schłodzonej przez noc w lodówce) - 400 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru DIAMANT - opcjonalnie żelatyna instant (1 łyżka) - ziarenka z 1 laski wanilii - 1 świeży ananas Śmietanę umieść w masie robota i miksuj na wysokich obrotach(...)będzie gęsta i kremowa, dodaj cukier puder. Wymieszaj całość. Dodaj serek mascarpone i dalej ubijaj przez 2-3 minuty. Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Blaty kokosowo- bezowe przekładamy kremem i ananasem. DEKORACJA: - 4 łyżki wiórek kokosowych - 2-3 plastry ananasa - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru DIAMANT drobny Na suchej patelni zrumień wiórki kokosowe. Przesyp na talerzyk, zużyj
SMYKWKUCHNIdonatów potrzebujemy: 2 jajka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki oliwy 1 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 1 szklanka serka mascarpone cukier puder do posypania Białka jajka ubić na sztywno. Pozostałe składniki ciasta zmiksować ze sobą i dodać pianę z białek, odłożyć mikser i delikatnie wymieszać masę(...)Donaty wypiekać na złoty kolor w maszynce. Trwa to około 5-7 minut. Serek mascarpone wymieszać z dżemem truskawkowym. Gotowe donaty posypujemy cukrem pudrem. Możemy je przeciąć na pół i przełożyć masą serowo truskawkową, lub nakładać masę na wierzch. Najlepsze są jeszcze ciepłe, gdyż są chrupiące. Można je jednak odgrzać w maszynce i znowu zrobią się chrupkie
Jadło i czytadłopiec ciast, włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego. Dziś chciałam Wam przedstawić wersj ę bez jajek. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany, do tego ciasteczka savoiardi, dużo mocnej kawy, kakao do dekoracji i mamy gotowy deser. Jeżeli lubicie tiramisu, zapraszam Was do spróbowania przepisu na torcik tiramisu z kremem z ricotty z dużą(...)concludere del cacao. Se amate il tiramisù Vi invito a provarlo con la ricotta e con un bel po' di cioccolato fondente . Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g serka mascarpone 400 g śmietany 300 g ciasteczek savoiardi 150 g cukru pudru 300 ml kawy kakao do dekoracji **** INGREDIENTI 500 g di mascarpone 400 g di panna
La grande e la piccola cuocamieszamy. Wykładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 st.C Krem kokosowy: śmietana 30% 300ml x2 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie(...)ubijamy śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną
Cynamonowe szczęściegotowe podkłady do tartaletek. Zazwyczaj nie kupuję takich rzeczy, tym razem jednak wzięłam je po prostu do wypróbowania i okazało się, że sprawdziły się rewelacyjnie! Składniki (na 20sztuk) 100g serka mascarpone 150g borówek 50g borówek amerykańskich kilka malin garść czerwonej porzeczki 3-4 łyżeczki cukru pudru gotowe podkłady do babeczek (użyłam Dan Cake) Wykonanie : w naczyniu zasypać borówki(...)nich odłożyć do dekoracji) cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Dodać serek mascarpone i dokładnie, krótko wymieszać. Krem schłodzić przez ok.1h. Tartaletki napełniać kremem borówkowym, dekorować czerwoną porzeczką, maliną, borówką. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaTARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie(...)cukru) 1 szklanka - śmietany 30% 1 łyżka - cukru waniliowego maliny ( mogą być mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami
Calzonella.comsobie, że jak najszybciej nadrobię zaległości i będę robić wszystko, żeby już więcej nie zaniedbywać mojego bloga. Listopad rozpoczynam pysznym kakaowo-śmietankowym torcikiem. Torcik jest z moim ulubionym serkiem mascarpone. Do tego jest bardzo lekki, puszysty i smaczny. Myślę, że będzie smakował każdemu. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 7 jajek, 0,5 szkl mąki ziemniaczanej, ¾ szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, Masa: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych, Czekoladowa koronka: 2 gorzkie czekolady, Wykonanie: Mąkę zwykłą i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakaem do miski . W drugiej misce ubijamy białka
Passion of Cookingpyszny tort. Tort ten idealnie nadaje się na urodziny czy też inną uroczystość. Jego przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest trudne, wymaga tylko troszkę czasu i dobrych chęci. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość. Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą SKŁADNIKI: na biszkopt: 7 jajek 1/4 szklanki mąki(...)szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na tort: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone(...)płatki migdałów – 150 g* kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Pieczemy z tego przepisu.Upieczony kroimy na równe 3 blaty.MASA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.Dodajemy do masy serowej.Wlewamy roztopioną czekoladę
Ostra na Słodko