Tiramisu bez jajek Tiramisu bez jajek Składniki : 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów filiżanka mocnej przestudzonej kawy kakao czekolada Tiramisu bez jajek Wykonanie: Schłodzoną śmietanę 30 procentową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Na spód pucharków układamy biszkopty namoczone w przestudzonej kawie. Na biszkopty nakładamy
Pomysłowa kuchniaSERNIK NA ZIMNO OREO Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych 1 kostka masła 2 paczki ciastek oreo 1 kg sera do sernika 2 opakowania serka mascarpone 2 białe czekolady żelatyna Wykonanie: Herbatniki rozkruszamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Spód blaszki do ciasta smarujemy masłem i wykładamy na to nasze herbatniki. Ser przekładamy do miski, miksujemy(...)dodajemy dwa serki mascarpone. Czekolady rozpuszczamy na parze i dodajemy do sera. W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny i dodajemy do sera cały czas miksując. Jeśli chcemy możemy dodać trochę cukru pudru żeby ser był słodszy. Wykładamy masę serową na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy ciastkami oreo. Ja polałam jeszcze rozpuszczoną nutellą. Przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce
Słodkie ciachoKolejny tort przygotowany dla córki koleżanki. Tym razem z opłatkiem i z brzoskwiniami. Podobno był przepyszny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 500ml śmietanki kremówki * 250g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * słoiczek dżemu brzoskwiniowego * pomarańczowy barwik spożywczy * opłatek na tort * brzoskwinie z puszki do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem z odsączonych(...)brzoskwiń. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować pomarańczowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć plasterkami brzoskwiń. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martyjeszcze wciąż są one dostępne. Możecie je wykorzystać np. do przygotowania takiego smacznego i niezwykle prostego w wykonaniu mini torcika :) tortownica o śr. 21cm Składniki: 400g serka mascarpone, 300g śmietanki 36%, 3 czubate łyżki cukru pudru, 500g świeżych truskawek, 2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze. Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania(...)dodać cukier puder oraz stopniowo, stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować krótko, aż składniki się połączą. Truskawki umyć, odszypułkować. 200g pokroić w ćwiartki i dodać do masy serowej, wymieszać. Resztę truskawek przepołowić i odłożyć do dekoracji. Połowę masy wyłożyć na środek tortownicy o śr. 20cm, po czym na bokach ustawić pionowo biszkopty, rozsmarowując jednocześnie krem tak, by biszkopty
Z miłości do słodkościbrzeg. Naszym "klejem" mocującym brzeg i spód ciasto będzie białko, które połączy składniki w jedną całość. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 - 20 minut. Składniki: 250 g serka mascarpone 130 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady około 400 ml borówek Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. Około 3/4 jagód blendujemy(...)otrzymać około 200 ml musu jagodowego. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy do otrzymania puszystej, gładkiej i kremowej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub dla leniuszków w mikrofalówce. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy do kremowej masy i całość miksujemy przez kilka minut. Na przestudzony kruchy spód nakładamy mus jagodowy i dokładnie rozprowadzamy. Na mus bardzo delikatnie umieszczamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!lekki, pachnący i niebiańsko pyszny sernik z malinami. Do przygotowania sernika potrzebne będą nam: 1 kg serka (jak najbardziej może to być ten z wiaderka) 200 g serka mascarpone 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki cukru (kryształ) 3 jajka skórka z połowy cytryny 125 g malin masło do wysmarowania blachy szczypta cukru brązowego(...)białego (kryształ) Na samym początku nasz serek wykładamy do dużej miski, dodajemy do niego cukier - kryształ i miksujemy na wolnych obrotach aż stworzą jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder przesiany wraz z mąką. Tu akurat przesianie ich razem pozwala szybciej i wygodniej połączyć to później z resztą produktów. Jajka wbijamy do osobnej miski, rozbijamy. Teraz
Kuba Gotujezwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu Składniki na ok 18 pralinek: 240 g serka mascarpone (patrz na skład!) 50 g śmietanki kokosowej 20 g mąki kokosowej wanilia w proszku lub aromat waniliowy 10 g chipsów kokosowych 10 g płatków migdałowych Składniki na polewę czekoladową(...)czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego. Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki. Z masy formować rękoma małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
Ola la LCHFbezę o średnicy ok. 20 cm: 5 białek 225 cukru pudru 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na górę bezy: 1 opakowanie serka mascarpone ok. 10 liści świeżej mięty 1 łyżka naturalnego miodu szklanka świeżych jagód Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Początkowo delikatnie – na niższych obrotach miksera, zwiększając do maksymalnych. Ubijamy(...)piekarnika, nie sprawdzamy co nam rośnie i jak ładnie rośnie. Po prostu zapominamy. Gdy zakończy się czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie
gutfutżelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha u mnie tortownica o średnicy 23 cm Wykonanie: Porzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier i wlać wodę(...)Gotować na małym ogniu do godziny. Wystudzić i zmiksować. W dużej misce umieścić serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do połączenia składników. Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty, starć się ułożyć je dość ścisło. Na biszkopty
Niebieski kubek z kawamąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła 3 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka 250 ml kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka(...)Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikieliszek likieru kawowego (50 ml) -1 kieliszek ajerkoniaku najlepiej caffe latte – 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (400 g) – 4 łyżki cukru pudru (65 g) – 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) - 3 krople olejku migdałowego – kakao do oprószenia W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć(...)robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukier puder. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone (również można mikserem) oraz 1 kieliszek ajerkoniaku(nie trzeba koniecznie choć smak jest o niebo lepszy;)). Połowę masy wyłożyć na biszkopty oprószyć kakao, a na niej ułożyć drugą warstwę
Kubki smakużycie dziś wieczorem. No dobra, koniec tego gadania, czas na działanie. Zaczynamy! Składniki na 12 szt: 100 g czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie(...)Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko
Blondynka Gotujelekko kwaśne maliny z delikatnym śmietanowym kremem. Duet idealny. Mój drogi czytelniku - znalazłeś swój? Nie rezygnuj ze szczęścia. Szukaj go. W sobie. Codziennie. Składniki dla 4 osób: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 3 żółtka 100g cukru pudru 200g świeżych lub mrożonych malin 1 łyżka cukru 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Sposób wykonania: Maliny smażymy(...)cukrem w garnuszku. Miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone, żółtkami i cukrem pudrem. W pucharkach przekładamy masę mascarpone z gorącymi malinami. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyczekolady lub samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki(...)muszkatołowej kilka łyżek kakao do obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki
Oryginalny smakdługie bagietki, masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek, 2 większe cebule, 80 dag pieczarek, mała papryka czerwona, 30-35 dag sera żółtego, około 125 g serka mascarpone, 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby), ketchup, sól, pieprz. Przygotowanie: Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem. Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram(...)dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje). Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchniaproszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia(...)pomarańczy. 4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C. 5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu
Apetyczna babeczkafani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami.Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2(...)łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruok. 100 g jeżynok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich)Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą
Słodka Stronasmakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie! Torcik o średnicy około 20 cm: 3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki(...)cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek i kremem
Di gotujełyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku niebieskiego Masa toffi: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 puszka ( 400 g ) masy krówkowej o smaku toffi/kajmak Dekoracja: cukrowe posypki PRZYGOTOWANIE: Ciasto makowe - jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej i aromat śmietankowy(...)suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. Masa toffi - zimną śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać toffi i dokładnie połączyć. Gotową masę toffi wyłożyć na jeden blat ciasta pozostawiając około 1/3 do dekoracji. Wyrównać, a następnie nakryć drugim blatem ciasta
WSZYSTKO SMACZNE