słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: ok. 150g biszkoptów podłużnych przekrojonych na pół 6 żółtek 500g serka mascarpone 150g cukru + 60g do espresso 180ml espresso Mielone migdały 60g 100ml Jack Daniels Honey Kakao do posypania Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy espresso które zagotowujemy z cukrem aż lekko zgęstnieje(...)Odstawiamy do schłodzenia. Przygotowujemy syrop z cukru podgrzewając 150g cukru z 150ml wody, lekko zagotowujemy aż do uzyskania lejącego syropu. 2/ Żółtka ubijamy z cukrowym syropem. Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. 3/ Do schłodzonego syropu kawowego dodajemy Jacka Danielsa mielone migdały i lekko mieszamy 4/ Biszkopty moczymy w kawowo-alkoholowym roztworze i układamy na przemian w szklance z masą zółtkową
Kuchnia PROzdrowotnadelikatnie, stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st.W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową
bastalenacukru drobnego do wypieków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem lawendowy 1 czubata łyżeczka świeżych kwiatków lawendy 200 g. śmietanki 36% 250 g. serka mascarpone 50 g. białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder 1 łyżka soku z cytryny odrobina fioletowego barwnika spożywczego (najlepiej tego ) Dużą blachę, np. czarną prostokątną(...)ubijaj standardowymi końcówkami miksera przez około 5 minut. Śmietanka jest ubita na sztywno, gdy podczas miksowania końcówki do ubijania tworzą na wierzchu śmietany wzorki. Ubitą śmietanę wstaw do lodówki. Serek mascarpone zmiksuj krótko mikserem. Dodaj do niego rozgniecione kwiatki lawendy, sok z cytryny i trochę barwnika (tyle by uzyskać mniej lub bardziej intensywny fioletowy kolor). Dodawaj również po łyżeczce rozpuszczonej
Delicious Placeszklanki cukru 100g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka Krem: 200 ml śmietanki 30-36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki miodu Dodatkowo: owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka) Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć(...)pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut). Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone. Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu. Całość. Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu. Ciasto porządnie schłodzić w lodówce. (Najlepiej przez całą
Di gotujepoprawę humoru… i nie tylko. Inspiracją na masę był przepis Asi z Kwestii Smaku. Składniki: - ciasteczka amaretti- 4 żółtka- 4 łyżki drobnego cukru- ziarenka z ½ laski wanilii- 250g zimnego serka mascarpone- kawa (u mnie nescafe Azera)- wino Marsala (Amaretto,rum…)- kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia (może być z rumem lub cherry) Jajka bardzo dokładnie myjemy i wyparzamy(...)wbijamy do słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego pojemnika i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy
mojewypiekiinietylkojajka 75 ml mleka 1 i 1/2 łyżki miodu 125 ml oleju roślinnego 150 ml jogurtu 1 i 1/2 łyżka rumu (ewent. mleka) Krem : 250 g zimnego serka mascarpone 125 ml zimnejśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru wanilinowego Do dekoracji: Owoce granatu Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę(...)formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. W mikserze ubijamy (przez około 2 minuty) serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder . Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.. Krem wykładamy na muf finki i posypujemy owocami granatu. Smacznego ! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeczasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać. Do dekoracji: Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta Składniki masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 300 g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać. Opcjonalnie dla koloru(...)pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki. Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami. Najlepiej podawać w dniu przygotowania Normal
W garach u Gosiprawda lekko zmodyfikowanym przepisem się posługujemy ponieważ R zamiast śmietanki 30 % kupił śmietanę , ale co tam, podaję moje modyfikacje 😀 Składniki : 350 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone ok 200 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady ok 3 szklanki płatków kangus + na podsypanie Przygotowanie: tortownicę lub inna formę do pieczenia wkładamy papierem(...)pieczenia lub folią spożywczą białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej 200 ml śmietany ubijamy dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy następnie na wolnych obrotach dodajemy ostudzoną czekoladę wsypujemy Kangus i delikatnie mieszamy łyżką w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę ostudzoną czekoladę mieszamy że śmietaną na dno tortownicy wkładamy herbatniki - polecam je rozgnieść jednak
Gotowanie z pasjąPolecam,gdyż szybko się robi i szybko znika. Składniki: opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne) puszka brzoskwiń 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 25 dag serka mascarpone 2 brzoskwiniowe galaretki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 7 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku Brzoskwinie odsączyć na sicie,mniejszą połowę pokroić w kostkę,pozostałe w plastry.Galaretki przygotować(...)przepisu,odstawić do lekkiego stężenia.Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,odstawić do wystygnięcia. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części. Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody
Niespełnione zdolności kulinarnegorzką i wtedy nie będzie tak słodkie-ale ja właśnie mocno słodkie lubię,proste do zrobienia i pyszne-polecam Składniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników) 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść(...)wierzch Sposób Przygotowania: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady
Swojskie jedzonkocałej limonki 3 łyżki soku z limonki Frużelina: 250g mrożonych jagód 65g cukru duża łyżka soku z cytryny duża łyżka mąki ziemniaczanej 100ml wo dy Masa: 0,5kg serka mascarpone 3 łyżki cukru pu dru 1/2 szklanki płatków mig dałowych szklanka herbaty z sokiem limonkowym i cukrem jako poncz Przygotowanie: Zmrożone jago dy umieszczamy w garnuszku(...)minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Serek mascarpone umieszczamy w miseczce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy je dną część
ChilliJemymianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady(...)miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę
Di gotujemianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady(...)miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę
Di gotujegościom na każdej imprezie, albo przygotować na urodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa(...)Bardzo zachęcam wypróbować przepis! Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 4 jajka 6 łyżek ksylitolu 10 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (stała część) 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok. 250 g świeżych malin Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy
Healthy food explorerAromatyczne i jedyne w swoim rodzaju korzenne tiramisu, które już teraz kojarzy się nam z świąteczną aurą Składniki: 250 serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % 200 g korzennych ciasteczek 90 g pistacji firmy Helio ponieważ są bez dodatku soli i w 100 % naturalne cynamon 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie amaretto Wykonanie: Ubijamy śmietankę na sztywną pianę, dodajemy cukier puder(...)następnie porcjami, nadal miksując serek mascarpone. Pistacje obieramy z łupek i blendujemy na mniejsze kawałki. Ja osobiście polecam te firmy Helio ponieważ nie posiadają soli i spokojnie można je wykorzystać do słodkich deserów. Do pucharków dajemy na przemian: krem, cynamon, pokruszone ciasteczka, krem, pistacje, cynamon, ciasteczko w całości i polewamy wedle uznania amaretto. I gotowe :) krem można jeszcze schłodzić
W Moim Magicznym DomuLubię takie desery, są szybkie do przyrządzenia i smaczne. Możemy przygotować je na przyjęcie rodzinne lub na deser do kawy. Składniki: 250 ml śmietany 30 % 1 op. serka mascarpone 100 ml. kawy espresso 100 ml. likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżka cukru pudru 2 op. śmietan-fixu 0,5 op. podłużnych biszkoptów Dekoracje czekoladowe Sposób przygotowania: Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając(...)dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę a do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc
Bajeczna KuchniaFajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi(...)Przekładamy je do miski i dodajemy płatki owsiane. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!