serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:108/428)

Ciasto Leśny mech 12253

szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 300 g cukru 300 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy(...)gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się z kremem. Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat i przykrywamy

Trzeci talerz
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią 94

zielony romanesco. Składniki 1 cukinia  – ok.200g 2 marchewki  – ok. 200 g 1/2 kalafiora – ok. 300 g 1 jajo 100 g śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone sól pieprz gałka muszkatołowa 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) Wykonanie Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać.  Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie(...)paski. Kalafiora dzielimy na różyczki. W miseczce mieszamy jajko, śmietankę, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Całość ubijamy widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencje, bez grudek. Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tarty o średnicy  około 28cm. Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta łączymy, wałkujemy i wycinamy z nich drobne listki

Tajemnice Smaku
Roladki drobiowe z pieczarkami w sosie szpinakowym 180

Sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sos szpinakowy: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego bo taki akurat miałam) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 250g serka mascarpone 50g drobno startego sera parmezan Pieprz do smaku Dodałam także kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy Sposób przygotowania: Na gorącą patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy(...)delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tą samą patelnię dodajemy ponownie dwie łyżki masła i rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak oraz serek mascarpone. Łączymy z parmezanem i doprawiamy do smaku. Przekładamy na wierzch roladek. Przykrywamy całość folią aluminiową (matową stroną do góry) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 30 minut

Kuchnia w czekoladzie
TORT Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE 146

podłogę. Ja tego nie robię jeszcze z racji początkowego cukiernika.  Składniki na krem:  150 g białej czekolady  200 ml śmietanki 30 % ok. 80 g serka mascarpone dodatkowo: dżem porzeczkowy, owoce do dekoracji ponch- pół szklanki przegotowanej wody, sok z połówki cytryny, łyżka jakiegoś alkoholu ( opcjonalnie). Wykonanie:  Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance ( nie zagotować), przykryć folią(...)zostawić na całą noc w lodówce. Rano ubić z serkiem mascarpone.  Zimny już biszkopt przekroić  na trzy części. Każdy z nich "pokropić" wykonanym z w/w składników ponchem. Na pierwszy okrąg wyłożyć krem z mascarpone, przykryć kolejnym, przełożyć dżemem, przykryć kolejnym i wierzch przykryć kremem.  Udekorować wg uznania. Pamiętajcie!!! Używając żywych kwiatów na tort owińcie

pieprzny smaczek
Deser trzeciomajowy 148

kaloryczny deser. Jego czas wykonania to czas aż zestygnie nam galaretka, jeszcze zdążycie go przyrządzić i zasmakować go w dniu dzisiejszym.  Składniki 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 250g serka mascarpone 150g jogurtu naturalnego gęstego 100g białej czekolady 2 dowolne ciastka Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po przestygnięciu wlewamy do pucharków do połowy wysokości - do lodówki aby zestygła. Czekoladę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie mieszamy ją z serkiem mascarpone i jogurtem naturalnym. Gotowa masę wykładamy na zestygnięta galaretki, na górę odrobinka pokruszonych ciastek (u mnie owsiane z biedry) i na chwilkę do lodówki aby schłodzić krem.  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Piersi z kurczaka z mascarpone i pieczarkami 148

Serek mascarpone zawsze kojarzył mi się z deserami. A tutaj zaskoczenie, zupełnie przypadkiem znalazłam bardzo ciekawy przepis. Danie bardzo proste do wykonania a przy tym obłędnie smakuje. Koniecznie ugotujcie to u siebie:) Składniki 4-5 filetów z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka oliwy 20 g masła sól , … Czytaj dalej Piersi z kurczaka

gotuj ze mną
Tiramisu 127

wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Uwielbiam go za smak i kremową konsystencję. Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno…  Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka  podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy kakao Wykonanie : umyte jajka sparzamy wrzątkiem,oddzielamy(...)żółtka od białek. Zaparzamy mocną kawę. W misie ucieramy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy po żółtku, miksując na gładka masę. Dodajemy likier i miksujemy. Podłużne biszkopty maczamy w całości w kawie i układamy ciasno obok siebie w ulubionych salaterkach/pucharkach. Na tak przygotowane biszkopty wykładamy masę mascarpone, wyrównujemy, aby biszkopty zostały całkiem przykryte. Posypujemy kakao. Na warstwie kakao ponownie układamy

Raj dla Podniebienia
Tarta snickers 168

siebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g miękkiego(...)masła 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Krem: 125g serka mascarpone (1/2 opakowania) 180g śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju

Fabryka pomysłów
Torcik bezowy z kremem kawowym 174

Delikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki

Kuchnia bezglutenowa
Tiramisu jagodowe 169

być z lodówki żeby nie siedzieć w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Ja wybrałam deser który uwielbiam, jagodową wersję Tiramisu zamiast klasycznego. Tiramisu jagodowe Składniki: - 300 g jagód - 250 g serka mascarpone - 2 jajka - 2 łyżki cukru - biszkopty - 3 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit - szczypta soli Przygotowanie: Herbatę zaparzamy przez pięć minut i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek(...)miksujemy z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy będą ubite na sztywną pianę łączymy delikatnie z powstałym kremem. Połowę jagód, po umyciu miksujemy i łączymy z jedną trzecią kremu. Biszkopty moczymy w naparze herbaty i układamy na dnie pucharków. Masę jagodową wykładamy na biszkopty. Na górę dajemy

Kulinarne życie
Lody jagodowe 157

Lody przyrządzone w domowy sposób są bardzo smaczne, szczególnie jagodowe, maja piękny kolor i smak prawdziwych jagód. Składniki: 2 szklanki jagód 500 ml. śmietany 30% 250 gram serka mascarpone 200 gram jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Umyte jagody przekładamy do rondla, wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jagody puszczą sok. Ostudzone miksujemy blenderem(...)Śmietanę ubijmy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone i jogurtu. Na końcu dodajemy zmiksowane jagody. Mieszamy, przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Podczas mrożenia lody miksujemy co pół godziny

Bajeczna Kuchnia
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami 215

czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier(...)puder i śmietan fix. Do ubitej masy stopniowo dodałam serek mascarpone i na niewielkich obrotach połączyłam całość w krem.  1/3 kremu odłożyłam do miseczki , do reszty kremu dodałam połowę truskawek, delikatnie wymieszałam łyżką. Na spód bezowy wyłożyłam masę z truskawkami, przykryłam drugim spodem. Wierzch równomiernie posmarowałam resztą kremu. Całość posypałam pozostałymi truskawkami. Pozostawiłam na kilka godzi w lodówce

Darcia w kuchni
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 149

herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone A jak to zrobić: Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody(...)kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową.  Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Na wierzchu sernika ułożyć całe truskawki, a pomiędzy przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić kleksy z masy śmietanowej. Przechowywać w lodówce

Kuchnia w opałach
Babka z jagodami 218

Dzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem serka mascarpone która  jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Do środka dodałam jagody. Ale uwaga - babka jest pyszna i szybko znika. Składniki: 300g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy jagody Przygotowanie:Masło z cukrem utrzeć na puszystą

Ala piecze i gotuje
SERNIK BUDYNIOWY Z MANGO 334

Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)Przepis jest na tortownicę 26cm. Składniki na masę serową: -1250g serka mascarpone -6 jajek -210g ksylitolu(dałam niepełną szklankę) -3 łyżki budyniu -2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.  W misie miksera(...)roztrzepać jajka razem z ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.  Piekarnik nagrzać do temp

Smaczne Zdrowe