Składniki na około 20 sztuk trufelków 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier
Z Kuchni Do Kuchnikroimy na dwa równe blaty. Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami. Krem: 400 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej Dodatkowo: świeże jeżyny Wykonanie: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy(...)serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Wykonanie całości: Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy dowolne zdobienie kremem z musem z czarnej porzeczki i dekorujemy
Blondynka Gotujegębie! Najpierw sięgnie się po jedną kulkę, potem drugą… trzecią… aż zje się wszystkie Polecam! Składniki: Trufle: 2 szklanki orzechów włoskich 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Trufle: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zmielić dość(...)mocno, aż konsystencja zacznie być lekko lejąca. Następnie przełożyć do miseczki i dodać roztopioną czekoladę i serek mascarpone. Wymieszać, przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc!), aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć, za pomocą łyżeczki nabierać masę i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki
Oryginalny smakmąki • 2 jajka • 2 łyżki masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • szczypta soli Nadzienie z sera • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 serka mascarpone • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego nadzienie z jabłek • 4 jabłka średnie • 1 galaretka agrestowa • 3 łyżki cukru • 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania 1. Nadzienie z jabłek • Jabłka(...)ogień wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła od czasu do czasu przemieszać 2. Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko
W królestwie smaków Beatywaniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu (lub koniaku) ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem: ● 400 g kremu lub konfitury kasztanowej ● 250 g serka mascarpone ● 200 ml śmietany kremówki 30 lub 33% ● ok. 3 łyżki koniaku (lub armaniaku) Składniki na polewę : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 33% 25 g cukru pudru(...)końce rolady. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 2 godziny. Przed podaniem ubij resztę śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder , połącz z serkiem mascarpone, ubijając. Zdejmij folię spożywczą z ciasta, rozsmaruj równo krem z mascarpone i bitej śmietany na wierzchu ciasta, wygładź, a następnie przeciągnij grzebieniem do dekoracji ciasta po kremie, udekoruj srebrnymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamiłośników sera pleśniowego będzie to nie lada gratka :) Radocha dla podniebienia dla każdego, kto spróbuje. Pasta o niezwykłej konsystencji, zniewalającym smaku i intensywnym aromacie. Spróbujecie? :) SKŁADNIKI: ok.1 szklanka serka mascarpone 1/2 szklanki sera pleśniowego z przerostem pleśni, startego na tarce 4 jajka ugotowane na twardo, drobno posiekane 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany (może ciut więcej, zobaczycie sami, jaka konsystencja(...)będzie Wam odpowiadała) 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanych kaparów sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Starty ser pleśniowy ucieramy z masłem, następnie z jajkami, serkiem mascarpone, musztardą i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekane kapary i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smarujemy podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, dekorujemy świeżymi ziołami
Moja Książka Kucharskabiszkopt (przelicznik na mały tort o średnicy 19 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki mąki tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Mus malinowy: 300g malin 3 łyżeczki cukru pudru maliny + makaroniki do dekoracji Przygotowanie: Tort rozpoczynamy przygotowywać od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)całkowitym przestygnięciu, delikatnie nożem podważamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy ciasto (pamiętajcie, ze należy to zrobić w momencie kiedy ciasto będzie już zimne, aby się nam nie pokruszyło). Serek mascarpone przekładamy do miseczki i szybko miksujemy z cukrem (tak aby nie stało się wodniste). Wkładamy do lodówki. W tym czasie maliny rozgniatamy widelcem i łączymy z cukrem pudrem. Biszkopt
ChilliJemysoku owocowego) Sok owocowy: truskawki - ok. 250g maliny - ok. 150g Dodatkowo: mięta - do dekoracji truskawki - ok. 50g maliny - ok. 50g Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy. Maliny oraz odszypułkowane truskawki umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Sok dodajemy do śmietanowego kremu i dokładnie mieszamy(...)soku owocowego) Sok owocowy: truskawki - ok. 250g maliny - ok. 150g Dodatkowo: mięta - do dekoracji truskawki - ok. 50g maliny - ok. 50g Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy. Maliny oraz odszypułkowane truskawki umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Sok dodajemy do śmietanowego kremu i dokładnie mieszamy
Pogotujmy.pllicząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie z migdałami. Składniki na 16 bułeczek : - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g – 2 opakowania serka mascarpone - 320g mielonych migdałów - 3 żółtka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania(...)bułeczek - lukier (cukier puder lub zamiennik do oprószenia) Przygotowujemy nadzienie. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy mielone migdały, cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), esencję migdałową oraz żółtka. Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy jeden z arkuszy ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo
mojewypiekiinietylkonamiastkę tych pyszności i przygotowałam domową wersję white choco bons. Uważam, że są naprawdę pyszne, koniecznie musicie spróbować White choco bons przepis na 8 dużych choco bonsów 250 g serka mascarpone 6 łyżek mleka kokosowego w proszku 3 łyżki oleju kokosowego 100 g ryżu preparowanego 2 łyżki erytrolu 2 łyżki odżywki białkowej o smaku białej czekolady (opcjonalnie) + biała czekolada(...)łyżki śmietanki kokosowej W misce wymieszaj serek mascarpone z mlekiem kokosowym w proszku, odżywką białkową i erytrolem. Olej kokosowy rozpuść, odstaw na chwilę. Do masy dodaj rozpuszczony olej kokosowy, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj ryż preparowany i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Z masy formuj niewielki kuleczki, układaj je na talerzu. Gotowe kulki wstaw do zamrażalnika
365 dni dookoła kuchniświęta są raz w roku, więc można zaszaleć. Wilgotne, ale zarazem puszyste i delikatne ciasto, wypełnione solonym karmelem, który rozpływa się w ustach. Ozdobiłam je kremowym serkiem mascarpone, wymieszanym z konfiturą pomarańczową. Jeśli szukacie szybkiego sprawdzonego przepisu na świąteczne słodkości, to gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. ciasto: 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 40 g cukru trzcinowego kopiasta(...)słoiczek karmelu, który zostanie Wam na dłuższy czas, lub do innych wypieków): 100 g cukru trzcinowego łyżka masła 200 g śmietanki 30% pół łyżeczki soli gruboziarnistej dodatkowo: 250 g serka mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej (lub morelowej) opcjonalnie cukrowe dekorki (moim zdaniem nie są jadalne, ale uroku im nie można odmówić ;)) Na początku przygotowujemy karmel. Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozkładamy
Mienta blogamaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop. Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo(...)serek mascarpone. Łączymy z masą żółtkową. WYKONANIE: warstwa biszkoptów podłużnych+ 1/3 ponczu 1/3 masy warstwa biszkoptów okrągłych+ 1/3 ponczu 1/3 masy warstwa biszkoptów podłużnych+ 1/3 ponczu 1/3 masy obficie posypujemy przez sito prawdziwym kakao chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny Smacznego
Domowe ciastaniezbyt słodki deser, mu zasmakuje;) Na szczęście był zachwycony i nie dość, że zjadł dwie porcje, to od razu pytał o powtórkę;) 180 g ciasteczek oreo/neo 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki słodkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru do smaku żelkowe robaki Ciasteczka mielimy na piasek. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)łączmy z serkiem mascarpone i słodkim kakao, miksujemy tylko do połączenia. Do powstałej masy dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do dwóch dużych lub 4 mniejszych pucharków. Na wierzchu rozkładamy żelkowe robaki i przysypujemy je resztą ciasteczkowych okruszków
Smaki Na TalerzuSmakował wybornie. Biały, bielszy,kokosowy… Lekki jak chmurka… W pełni pyszny… Składniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną
Raj dla Podniebienia