serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:106/428)

Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi 144

czekolady lub samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki(...)muszkatołowej kilka łyżek kakao do obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki

Oryginalny smak
DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I MASCARPONE 224

długie bagietki, masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek, 2 większe cebule, 80 dag pieczarek, mała papryka czerwona, 30-35 dag sera żółtego, około 125 g serka mascarpone, 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby), ketchup, sól, pieprz. Przygotowanie: Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem. Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram(...)dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje). Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Babeczki z pomarańczą i mascarpone 208

proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie  www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia(...)pomarańczy. 4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C. 5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu

Apetyczna babeczka
Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami 160

fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami.Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2(...)łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruok. 100 g jeżynok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich)Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą

Słodka Strona
Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami 179

smakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie!  Torcik o średnicy około 20 cm:  3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki(...)cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem.  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek i kremem

Di gotuje
Makowy Irysek 305

łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku niebieskiego Masa toffi: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 puszka ( 400 g ) masy krówkowej o smaku toffi/kajmak Dekoracja: cukrowe posypki PRZYGOTOWANIE: Ciasto makowe - jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej i aromat śmietankowy(...)suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. Masa toffi - zimną śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać toffi i dokładnie połączyć. Gotową masę toffi wyłożyć na jeden blat ciasta pozostawiając około 1/3 do dekoracji. Wyrównać, a następnie nakryć drugim blatem ciasta

WSZYSTKO SMACZNE
Deser oreo z truskawkami 147

Deser jest naszym domowym HITEM! Uwielbiany przez wszystkich domowników,który znika w oka mgnieniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 700 g śmietany 18% 200 g ciasteczek oreo 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru pudru ziarenka z laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Serek mascarpone i śmietanę ubić

Anielskie wypieki
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 316

Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st.  Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym.  Krem:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) ,  50g posiekanej białej czekolady,  2 łyżki likieru jajecznego,  300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić(...)parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować.  Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.  Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Mazurek kokosowy z malinami 196

Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na krem śmietankowy: 250 ml śmietany kremówki 30 – 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Dodatkowo: ½ słoiczka konfitury z malin pralinki Rafaello 1 szklanka wiórków kokosowych Sposób wykonania kremu śmietankowego: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić(...)sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie zmiksować. Wystudzone ciasto posmarować konfiturą z malin, na to wyłożyć krem śmietankowy, całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować Rafaello.   Gotowego mazurka można przechowywać przez trzy dni w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Deser z granatem, galaretką i mascarpone 192

inny sposób np. przygotowując cytrusowe miseczki i podawać w nich desery lub drinki.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 150 g serka mascarpone, 1 granat, ½ puszki mandarynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. 2. Schłodzoną śmietanę(...)ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek. 3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 189

kratkę i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie musimy przekroić na 3 równe blaty. Masa miętowa: 250 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru kilkanaście kropel ekstraktu miętowego Masa:Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Mascarpone rozmiksować chwilkę w osobnej misce i dodać do ubitej kremówki. Na koniec dodać(...)ekstrakt miętowy i zmiksować krótko. Ta masa potrzebna jest do jednej warstwy. Masa waniliowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z dwóch lasek wanilii Masa:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu. GANACHE

Blondynka Gotuje
Rolada z truskawkami i mascarpone 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Rolada z truskawkami i mascarpone Drukuj przepis Czas gotowania(...)cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę

Marta Gotuje
Na początek lipca- pistacjowe maliny 159

malinami Potrzebujesz:   Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru pudru Do tego: świeże maliny  Sposób przyrządzenia: 1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą(...)włóż do lodówki na ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie. 5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie dociskając do brzegów. 6. Nakłuj babeczki widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto zanadto nie wyrosło. 7. Babeczki piecz w 180*C przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mini pavlova z mango i marakują 165

użyć dowolnych, świeżych owoców. Polecam Składniki (na około 10 bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 1 – 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango 2 marakuje Przygotowanie: Bezy: Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier(...)żeby w środku pozostało małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak
TIRAMISU 160

Tiramisu przygotowałam w formie o wymiarach 26 x 28 cm. Może być mniejsza, wtedy deser będzie wyższy z bardziej wyraźnym jasnym kremem, wybór należy do Was. Składniki: 500 g serka mascarpone 5 żółtek 150 g drobnego cukru u mnie na tę formę równo 34 biszkoptów, na dół 16 sztuk, na górną warstwę 18 sztuk 300 ml wrzątku + 3 spore łyżeczki(...)kawy rozpuszczalnej, espresso + 1 łyżeczka amaretto ciemne prawdziwe kakao do posypania wierzchu Przygotowanie: Żółtka ucieram z cukrem na jasny puszysty krem. Delikatnie wmieszam w masę serek mascarpone, jeden po drugim. Mieszam mikserem do połączenia. Przygotowuję kawę. We wrzątku rozpuszczam kawę, mieszam, dodaję amaretto i odstawiam do wystudzenia. Blaszkę wykładam folią spożywczą, układam równo w dwóch rzędach biszkopty nasączone przez

Zasmakuj Kuchni