całkiem zmrożony. Po włosku „semifredo” oznacza półzimny czy półmrożony. Jest szybki a przede wszystkim prostszy niż klasyczne lody. Deser jest wysmienity napewno zasmakuje wszsytkim :) Składniki 200 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki płatków czekoladowych (posypka) 1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę(...)drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe (posypka). 2. Do miski wrzucam serek mascarpone a także śmietanę. Dodaję też cukier puder i mleko. Wszystko mieszam mikserem. 4. Pojemniczek plastikowy (po lodach 1 litr) wykładam folią, tak by został nadmiar na brzegach. Przekładam masę i zamykam pojemnik. Wstawiam do zamrażarki na kilka godzin. 5. Przed podaniem
kulinarnyswiatdomipęczek dużych rzodkiewek*, 3-4 łyżki serka mascarpone, szczypiorek, sól Szczypiorek (około 1/2 pęczka) posiekać. Rzodkiewki umyć, ściąć spody tak, aby rzodkiewki mogły stać. Ściąć wierzchy i wydrążyć rzodkiewki, tak aby jak najwięcej środka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek
królestwo garówpieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli masa 4 żółtka 50 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka żelatyny 50 ml wody 200 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: masa w garnuszku zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym, na sam koniec dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść(...)czekoladę. W misce ubij żółtka, następnie cały czas ubijając dodawaj zagotowany syrop oraz czekoladę, na sam koniec dodaj serek mascarpone. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut. ciasto białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej
Niezły Młynekodpinaną obręczą): ok. 20 podłużnych biszkoptów (zależy od wielkości) szklanka mocnej kawy ( może być rozpuszczalna) liker Amaretto (50-100ml) 500 ml śmietany kremówki 30% 50 dkg serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki żelatyny ciemne kakao Zimną kawę wymieszać z Amaretto. Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 4 łyżki) i odstawić aby napęczniała. Następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej(...)Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać kilka łyżek cukru. Resztę cukru zmiksować z serkiem mascarpone. Po łyżce dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na sam koniec wymieszać żelatynę z dwoma łyżkami kremu i całość szybko połączyć. Biszkopty zanurzać w kawie ( nie za długo, żeby się nie rozpadły) i wyłożyć nimi
Maślane ciasteczkoSkładniki na dekorację: 4-5sztuk żelków w kształcie tęczy (rozciętych na cztery części) białe pianki marshmallows (najlepiej mini lub pocięte na kawałki duże pianki) Składniki na krem: 100g serka mascarpone 50g masła (miękkiego) odrobina niebieskiego barwnika lub niebieski kolorowy cukier (przepisu zajdziesz tu ). kilka kropel ekstraktu waniliowego/migdałowego/pomarańczowego (opcjonalnie) Wykonanie: Upiec babeczki wg swojego ulubionego przepisu. Inspiracji(...)możecie szukać tu. Polecam szczególnie tradycyjne czekoladowe lub waniliowe . Wykonanie kremu: Masło rozmiksować na gładko i dodać do niego serek mascarpone. Pod koniec miksowania dodać niebieski barwnik (na czubku od uchwytu łyżeczki). Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wykonanie dekoracji: Upieczone i wystudzone babeczki posmarować kremem. Jeśli nie mamy niebieskiego barwnika należy posypać je niebieskim cukrem. Po bokach przykleić
Mania Wypiekaniabiszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczyptę soli Do kremu cytrynowego: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 do 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku(...)cytryny cukier puder do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) Do kremu śmietankowego: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 6-8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 1-1,5 kg oczyszczonych i odszypułkowanych truskawek (najlepiej nie za dużych i podobnej wielkości) 200 g borówek amerykańskich 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Zaczynamy
Ratunku obiadminut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY WAY: 150 g batoników Milky Way (około 6 sztuk) 300 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 opakowania kolorowych groszków M&M 2 opakowania wafelków w czekoladzie Pryncypałki + 1 wafelek:) Wykonanie: Do rondelka wlać kremówkę, dodać posiekane batoniki Milky Way. Podgrzewać(...)małym ogniu, do momentu aż batoniki się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić na minimum 12 h do lodówki. Po tym czasie dodać serek mascarpone i ubić na sztywno. Upieczone biszkopty przełożyć kremem, boki i wierzch tortu posmarować kremem. Boki obkładamy wafelkami, przewiązujemy wstążką, na wierzch wysypujemy M&M. Ja w jeden dzień upiekłam biszkopty i rozpuściłam batoniki w kremówce
Blondynka Gotujemleka 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli Karmelowe śliwki: 6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół 2 łyżki cukru, najlepiej demerara łyżeczka masła łyżka wody Krem: 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej. Ostudzić(...)bursztynowego. Dodajemy śliwki, delikatnie mieszając, aby karmel pokrył śliwki, pilnując, by nie zmiękły za bardzo i zachowały skórkę na swoim miejscu. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przygotować krem. Serek mascarpone utrzeć z rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem, nałożyć na ostudzone babeczki, na wierzchu każdej ułożyć ostudzoną połówkę karmelowej śliwki
Czerwień i błękitSkładniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki stołowe drobnego cukru 1/3 szklanki oleju Składniki (na dodatki): 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki stołowe kremu pistacjowego syrop - polecam syrop z pigwy kilka pistacji Wykonanie: Rozgrzej gofrownicę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką(...)gofrownicy (około 3-4 minut), aż będą miały piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące! :) Wymieszaj serek mascarpone wraz z kremem pistacjowym. Pistacje zgnieć w moździerzu. Układaj następnie krem na gofrach, posyp go pistacjami, na koniec zaś polej syropem z pigwy. Smacznego
Garniec Magaliezwykłej tortownicy. Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Dodatkowo: sezonowe owoce *** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy(...)połowy wysokości) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach *** ** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy przez 15 minut *** *** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, krem czekoladowy i cukier, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie
Blog z Apetytemgębie! Polecam Wam ten przepis! :) Składniki na spód: 250 gramów ciasteczek owsianych 100 gramów masła 82% Składniki na masę serową (12 serniczków): 300 gramów śmietany kremówki 300 gramów serka mascarpone 3 łyżki stołowe cukru pudru 6 łyżek stołowych wody 2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej do deserów zielony barwnik spożywczy Składniki na dekorację: 100 gramów białej czekolady czerwony barwnik spożywczy(...)lekko dociśnij dłonią. Wstaw do lodówki na minimum 0,5 godziny. Żelatynę rozpuść i wymieszaj dokładnie z gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietanę z cukrem. Dodaj do niej serek mascarpone oraz barwnik, następnie żelatynę. Wymieszaj dokładnie całość (tylko do połączenia się składników). Umieść masę w foremkach do muffin, wstaw do lodówki na kilka godzin. Wykonanie dekoracji: Czekoladę rozpuść
Garniec Magaliesobie poradzić. Zachęcam do spróbowania! Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 125g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 125g serka mascarpone ok 350g owoców (u mnie truskawki, borówki i brzoskwinie z puszki) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy *** Białka ubijamy(...)czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder – do smaku (uwaga! beza jest mocno słodka, więc lepiej nie słodzić zbyt mocno kremu). Całość dokładnie mieszamy *** *** krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku
Blog z Apetytemwiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić(...)lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie
https:KKuchniaMniamtakże kilka innych pomysłów na wykorzystanie miodu. Mazurek z miodowym serkiem i owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem(...)małe ciasteczka do ozdoby). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami. Smacznego :) Miód z czarnuszką i czarnym bzem dodałam do budyniu jaglanego z jagodami. Miód z kurkumą
Mienta blogszybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :) Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego 1 duża śmietana 30% duże opakowanie serka mascarpone świeże truskawki 2 opakowania cukru waniliowego cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6 minut,zmniejszamy temperaturę(...)pieczemy jeszcze 10 minut. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta. Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem. Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe
Cytryna&Co.Latem na gorące dni nie ma nic lepszego od schłodzonych babeczek z aromatycznym, cytrusowym kremem. W moim domu prym wiodą kruche babeczki wypełnione kremem z serka mascarpone z limonką i nutą mięty. Tylko komu chce się włączać piekarnik, gdy z nieba leje się żar? W takich sytuacjach korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście(...)możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku *dodatkowo: - korpusy babeczek (około 16 szt.) - drobno pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjipotrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru śmietan-fix (opcjonalnie) truskawki do dekoracji lub inne owoce Czekoladę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i delikatnie łączymy ze śmietanką. Na koniec wlewamy dok z cytryny i ewentualnie śmietan-fix, jeżeli konsystencja będzie nie stabilna. Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki
Anielskie wypiekitorcik. Tort był robiony przed świętami. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * galaretka truskawkowa * szklanka soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * 3-4 łyżki cukru pud ru * opłatek na tort * niebieski barwnik spożywczy * wiórki z czekolady to ffi * wiórki kokosowe Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance(...)rzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Na pierwszy blat położyć galaretkę. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować niebies kim kr emem
Magiczne Życie Martybędzie pierwszy naturalny lek na raka, ale póki co pieczmy i jedzmy sezonowo - czyli rabarbar. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 20 min + chłodzenie ok 60 min 500 g serka mascarpone 2 jajka 75 g cukru 400 g podłużnych biszkoptów 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (przepis) ok 4 łyżki brązowego cukru ok 5 łodyg rabarbaru Przygotowanie: 1. Żółtka(...)oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem 2. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem, masę wstawiamy do lodówki 3. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy pokrojony rabarbar, karmelizujemy kilka minut
Słodki Kompromisdoskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego 180 g mąki(...)kakao 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: *Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Upieczone, wystudzone buraki obieramy, kroimy w kawałki, a następnie
Smakowity Blog Kulinarnytrzy.... Zapraszam tym razem na pomarańczowe, nie za słodkie i delikatnie orzeźwiające :) Komu, komu ? Składniki: Na ok 1,5l lodów: 350 ml śmietanki 30% 100 g cukru pudru 1 serek mascarpone 3 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 5 pomarańczy 1 limonka Sposób przygotowania: 2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie(...)dokładnie z białych błonek i blendujemy razem z obraną limonką. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie
Kuchnia w czekoladziewyszło pyszne. Polecam Wam wypróbować ten przepis! SERNICZEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I KONFITURĄ JAGODOWĄ. Składniki: 500 g twarożku śmietankowego 250 g serka mascarpone 200 g cukru 75 g gęstej śmietany 3 jajka 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka) 250 g konfitury jagodowej 250 g borówek(...)amerykańskich Sposób przyrządzania: Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie
Zakątek rozkoszy kulinarnychgotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu
Emcia Pichcinadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki:2 żółtka,350g serka mascarpone,250g okrągłych biszkoptów,szklanka śmietanki 30%,4 łyżki cukru pudru,1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,50g startej mlecznej czekolady,3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem(...)mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły
Z miłości do słodkości