Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki 30% - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki truskawkowe (+ 2 szklanki wrzątku*) - 500 g serka mascarpone Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe (+ 2,5 szklanki wrzątku*) - truskawki do dekoracji *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Rozpuszczamy galaretki – w pierwszej misce dwie w 2 szklankach wrzątku(...)drugiej misce kolejne dwie w 2 i ½ szklanki wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serki mascarpone, zmieniamy trzepaczkę na mieszadło i chwilę mieszamy na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem (dalej mieszamy na najniższych obrotach) wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę (porcję rozpuszczoną w mniejszej ilości wrzątku). Mieszamy tylko
mojewypiekiinietylkochłodnik jagodowy. Za oknem pada deszcz jednak my się nie poddajemy i wywołujemy lato zupami na zimno Czego potrzebujemy: 1 opakowanie chłodnika jagodowego WINIARY 300 ml wody 100 ml serka mascarpone 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka bazylia skórka pomarańczowa 1 anyż 5 goździków cynamon 1/2 łyżeczki octu balsamicznego Owoce do podania wiórki kokosa Wodę zaparzamy z anyżem(...)goździkami, skórką pomarańczową, bazylią i szczyptą cynamonu. Opakowanie chłodnika WINIARY rozpuszczamy we wrzącej wodzi (przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową odkładamy na bok). Czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej zupy dodajemy serek mascarpone z mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt wymieszany z octem balsamicznym dodajemy do zupy. Mieszamy. Podajemy z sezonowymi owocami (jagody, maliny, porzeczki) i wiórkami kokosowymi 'Przepis bierze udział
Kuchnia w oparachkażdą okazję! Kinder Country to bomba kalorii, ale na jeden kawałek od czasu do czasu można sobie pozwolić, bo naprawdę warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać
TrufelkowoZobaczycie, że im większa różnorodność, tym tarta piękniejsza ! A przecież jemy też oczami... PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO Składniki: 4 arkusze gotowego ciasta filo 100 g serka mascarpone 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto ) 1 jajko 1 mała młoda cebulka kilka oliwek około 3 łyżek mleka różnokolorowe pomidorki ***** Przygotowanie tarty z pomidorami: 1. Na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenie położyć pierwszy arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami. 2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo. 3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki. 4. Tartę piec w piekarniku
kolorowotorcikowopierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia. Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:) Spód: około 220g pokruszonych na pył sucharków 300 g nutelli Masa(...)jogurtowa: 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 350 g jagód Dodatkowo : 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 3-4 łyżki cukru pudru Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: 170 gram herbatników czekoladowych ( u mnie Łakotki) 2 łyżki masła 500 ml śmietanki kremówki 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki białej czekolady 4-5 listków żelatyny truskawki patki migdałów listki mięty Ciastka wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na spód tortownicy. Ugnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie(...)Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać posiekaną w kostkę białą czekoladę. Dodać żelatynę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Wyłożyć na spód blatu. Włożyć do lodówki. Po 1-2 godzinach wyjąć . Ułożyć truskawki ( lub owoce sezonowe). Posypać prażonymi migdałami i listkami mięty
AZgotuj!Mocno pomarańczowy deser z odrobiną nuty mandarynki dla tych którzy uwielbiają cytrusy. Składniki: - 2 galaretki pomarańczowe - 200 ml soku pomarańczowego Hortex - 1 puszka mandarynek w zalewie - 125 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki 30 % Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody a drugą w 450 ml. Gdy pierwsza przestygnie dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i po przelaniu do pucharków(...)wstawiamy do lokówki. Mandarynki odcedzamy. Na zastygniętą warstwę deseru wykładamy mandarynki i zalewamy drugą galaretką, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem miksujemy śmietanę do zgęstnienia i dodajemy powoli serek mascarpone. Przekładamy na wierzch galaretki i tak przygotowany deser podajemy
Kulinarne życiewodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375 g) - 500 g (2 opakowania) serka mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie(...)przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), 1 jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut
mojewypiekiinietylkolody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać. Składniki: 3 żółtka 500g serka mascarpone 120g borówki amerykańskiej 100g malin 6 łyżek dżemu truskawkowego 4 arkusze kwadratowego wafla 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% ziarenka z jednej laski wanilii Sposób przygotowania(...)Żółtka jajek ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolewamy śmietankę, mieszamy. Masę jajeczną studzimy, a następnie ubijamy mikserem wraz z serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Gotowy krem mieszamy z umytymi i osuszonymi owocami. 2. Dwa płaty andruta smarujemy cieniutko dżemem truskawkowym i przykładamy pozostałymi dwoma. Na jedną część nakładamy przygotowany krem i przykrywamy
Kuchnia w czekoladziekasza - ugotowana na sypko i przyjemna w smaku. Gdybym jednak chciała zajadać się samą kaszą bez dodatków - ugotowałabym ją sobie własnoręcznie w domu... Na osłodę spróbowałam delikatnych naleśników z serkiem mascarpone i malinowym coulis - czyli "po polskiemu" po prostu puree malinowym [cena urodzinowa=PLN 10] Trzeba przyznać iż potrawa z nawiązką zaspokoiła moje estetyczne wrażenia. Dodatek czerwieni na talerzu(...)postaci truskawek i plastrów arbuza przyjemnie akcentował z wysmażonymi na jasno-brązowo naleśnikami. Całość bardzo smaczna, poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś kucharz chyba zbytnio przyoszczędził... Niestety znowu muszę podobnie podsumować - gdybym chciała jeść wyłącznie placki naleśnikowe, usmażyłabym je sobie sama w domu... Od wizyty w takim lokalu oczekuję jednak
Grunt to przepis!dałby takiego samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób wykonania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej(...)ilości oleju. 2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. 3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. 4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża lub 2-3 małe- cebula 4-5- dynia hakkaido 1 średnia- serek mascarpone 150- 200g- pieprz czarny, do smaku.- domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki(...)marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA "PIEKŁO - NIEBO" OD ZIARENKOWA:"Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów
Wypisz Wymalujnaszych bliskich. Nasze serniczki będą idealne. Zaprezentujemy dwie propozycje ich przygotowania i sami zdecydujecie która Wam się bardziej podoba. Są bardzo delikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej(...)zatracając się już w zachwycie zapraszamy na przepis i samodzielne przygotowanie tych słodkości! Składniki (obie wersje)250 g twarogu półtłustego250 g serka mascarpone2 jaja1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy)1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań)konfitura z malin (koniecznie domowa)jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie)1 łyżeczka miodu drahimskiego
Symfonia Smakówrabarbaru 2 łodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała część) 100 ml wody 60 g ksylitolu lub cukru - do smaku 100 ml śmietany 30% 100 g serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina(...)minut - tak długo aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na garnku położyć sito, umieścić w nim rabarbar. Zostawić do czasu aż spłyną soki a rabarbar ostygnie Do serka mascarpone dodać śmietanę i 1/2 wystudzonego rabarbaru. Wymieszać, dosłodzić do smaku. Pozostały rabarbar rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone. Przed podaniem można posypać
Stare Garysoli 80 g pokruszonych krakersów 300 g herbatników w czekoladzie ( typu Maltanki) masa budyniowa 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier(...)zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Zimny budyń chwilę miksujemy, dodajemy do niego serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Masę budyniową przekładamy na herbatniki, starannie ją rozsmarowujemy i przykrywamy górną częścią ciasta. polewa czekoladowa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę
Smakowite Daniaprzygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie(...)wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem
SzczyptaSmaQłyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI(...)wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, lemon curd oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem. SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA:Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi
Słodko-Słony Świat Ilonyminut Składniki na ciasto krówka: (na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm) 400 g masy krówkowej (kajmak) 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 250 g herbatników kakaowych Galaretka kawowa: 250 ml zaparzonej kawy naturalnej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka wiśniowa Polewa: 100 g czekolady deserowej 70 ml śmietany 30% łyżeczka(...)miodu naturalnego 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową? Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła
Kuchcik gotujeSkładniki na 12 szt: • 550 g mąki pszennej • 250 ml letniego mleka • 100 g masła • 2 kopiate łyżki serka mascarpone • 2 jajka • 7 łyżek cukru • 25 g świeżych drożdży • 1 szczypta soli ponadto: • ok.750 ml jagód + ok 2,5 łyżki cukru pudru • 1 szklanka cukru pudru • 1-2 łyżki ciepłej wody • 1 roztrzepane jajko do posmarowania Drożdże rozmieszać dokładnie(...)cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone . Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia
KUCHNIA POLSKASkładniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin Sposób przyrządzania: Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć na blasze(...)piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychzawartość sera, jednak pozostają serniczkami. Dla kogo: dla lubiących nowoczesne smaki dla fanów kulinarnych zagadek dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły. Składniki: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g serka mascarpone skórka z limonki 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki 4 jajka 100g cukru 30g mąki pszennej 5g mąki ziemniaczanej(...)szczypta proszku do pieczenia masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy, aż będzie miękka (wręcz rozgotowana), wrzucamy ją do blendera i miksujemy. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, aż połączą się w całość. Jajka myjemy (najlepiej sparzyć) i rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na masę wraz z 50g cukru (aż stanie się gładka
Mania Wypiekaniawysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej(...)likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy
Domowy Smak Jedzeniadrobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 85 g cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dwie łyżeczki kawy zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem do białości. Dodajemy(...)pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Jedną łyżeczkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić). Przygotowanym kremem przekładamy ciasto kawowe (około 2/3 do przełożenia
Smaki Na Talerzu