rabarbaru 2 łodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała część) 100 ml wody 60 g ksylitolu lub cukru - do smaku 100 ml śmietany 30% 100 g serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina(...)minut - tak długo aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na garnku położyć sito, umieścić w nim rabarbar. Zostawić do czasu aż spłyną soki a rabarbar ostygnie Do serka mascarpone dodać śmietanę i 1/2 wystudzonego rabarbaru. Wymieszać, dosłodzić do smaku. Pozostały rabarbar rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone. Przed podaniem można posypać
Stare Garysoli 80 g pokruszonych krakersów 300 g herbatników w czekoladzie ( typu Maltanki) masa budyniowa 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier(...)zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Zimny budyń chwilę miksujemy, dodajemy do niego serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Masę budyniową przekładamy na herbatniki, starannie ją rozsmarowujemy i przykrywamy górną częścią ciasta. polewa czekoladowa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę
Smakowite Daniaprzygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie(...)wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem
SzczyptaSmaQłyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI(...)wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, lemon curd oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem. SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA:Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi
Słodko-Słony Świat Ilonyminut Składniki na ciasto krówka: (na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm) 400 g masy krówkowej (kajmak) 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 250 g herbatników kakaowych Galaretka kawowa: 250 ml zaparzonej kawy naturalnej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka wiśniowa Polewa: 100 g czekolady deserowej 70 ml śmietany 30% łyżeczka(...)miodu naturalnego 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową? Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła
Kuchcik gotujeSkładniki na 12 szt: • 550 g mąki pszennej • 250 ml letniego mleka • 100 g masła • 2 kopiate łyżki serka mascarpone • 2 jajka • 7 łyżek cukru • 25 g świeżych drożdży • 1 szczypta soli ponadto: • ok.750 ml jagód + ok 2,5 łyżki cukru pudru • 1 szklanka cukru pudru • 1-2 łyżki ciepłej wody • 1 roztrzepane jajko do posmarowania Drożdże rozmieszać dokładnie(...)cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone . Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia
KUCHNIA POLSKASkładniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin Sposób przyrządzania: Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć na blasze(...)piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychzawartość sera, jednak pozostają serniczkami. Dla kogo: dla lubiących nowoczesne smaki dla fanów kulinarnych zagadek dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły. Składniki: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g serka mascarpone skórka z limonki 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki 4 jajka 100g cukru 30g mąki pszennej 5g mąki ziemniaczanej(...)szczypta proszku do pieczenia masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy, aż będzie miękka (wręcz rozgotowana), wrzucamy ją do blendera i miksujemy. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, aż połączą się w całość. Jajka myjemy (najlepiej sparzyć) i rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na masę wraz z 50g cukru (aż stanie się gładka
Mania Wypiekaniawysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej(...)likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy
Domowy Smak Jedzeniadrobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 85 g cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dwie łyżeczki kawy zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem do białości. Dodajemy(...)pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Jedną łyżeczkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić). Przygotowanym kremem przekładamy ciasto kawowe (około 2/3 do przełożenia
Smaki Na Talerzupewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny (można więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy(...)ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie
DefinicjaSmakuKrótko mówiąc ciasto jest zarówno efektowne, jak i bardzo smaczne, a na dodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie do nazwy ciasta Leśny mech. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)szklanka cukru 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Składniki na krem: 300ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki czyli śmietankę 30%, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy misce i miksujemy na gładki
Słodkie zapomnieniecukinie pokrojone w kostkę 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła crostini lub inne grzanki -opcjonalnie 1 opakowanie serka mascarpone- małe Do garnka z wodą wkładam skrzydełko z kurczaka, gotuję. Po 15 minutach dodaję marchewkę, pietruszkę – obrane i pokrojone w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczam masło dodaję pokrojoną(...)chwilę zmażę następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) chwilę smażę. Dodaję czosnek – chwilkę duszę. Dodaję cukinię z cebulą do garnka z warzywami, wyjmuję skrzydełko. Dodaję serek mascarpone, sól, pieprz, (sprawdzam czy warzywa są miękkie) miksuję. Podaję z grzankami. Polecam Artykuł Zupa krem z cukinii pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych biszkoptów Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru i zmiksować na gładko. Zagotować, a następnie(...)zdjąć z palnika i dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.( nie może się ściąć, ale musi być płynne) Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia się składników. Ubijając wlewać stopniowo truskawki. Krem nałożyć do miski na ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty. Odstawić
O kuchni z uczuciemSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 30 gram wiórek kokosowych słoiczek malinowego dżemu 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 białe czekolady czerwony barwnik Biszkopt: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki(...)mieszając już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Polewa: Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła. Ja nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko
Słodkie ciacholeżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Składniki: ( na około 20 sztuk ) 120 g biszkoptów szampańskich 100 g czekolady gorzkiej 250 g serka mascarpone otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej ) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml rumu kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku(...)parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić. Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać. Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać
kolorowotorcikowoKrem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz Składniki: pęczek białych szparagów (mogą być również zielone) 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , pieprz , gałka muszkatołowa Wykonanie: Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić(...)niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać
Aromatyczne PodróżeSkładniki: 200 g truskawek 1 - 2 łyżeczek cukru pudru 175 g jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych 1 opakowanie galaretki truskawkowej 375 ml gorącej wody startą gorzką czekoladę - do dekoracji Przygotowanie: 6 - 8 truskawek opłukać i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić(...)lodówki do całkowitego stężenia. Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę. Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić
Ciastka - domowe słodkościnimi objadać - bez umiaru! To ich jedyna wada - raczej nie nadają się dla osób liczących kalorie, bo naprawdę łatwo zgubić w tym rachubę... 2 wafle tortowe Masa I: 200g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru Masa II: 100g zagęszczonego mleka w tubce (użyłam kakaowego) Polewa: 100g czekolady (użyłam z bakaliami oraz z drobnymi orzechami) 2 łyżki(...)migdałów (bez łupinek) 30g krakersów solonych lub zwykłych herbatników Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ciastka pokruszyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem mascarpone. Masę wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę (dodając śmietankę). Polewę dosyć szybko (aby nie zastygła) rozsmarować na waflu i posypać migdałami oraz krakersami. Drugi wafel posmarować mlekiem
Di gotujewasz biszkopt będzie równy jak stół, wsadźcie go jeszcze na 2 min do piekarnika. Gotowego biszkopta studzimy, ponieważ ciepłego trudno równo przekroić. Do zrobienia kremu potrzebne będą nam: 2 serki mascarpone około 1 kg mrożonych malin (lub świeżych w sezonie) 1 czubata łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki cukru pudru 1 mała śmietanka 30% Rozmrożone maliny zmiksujcie i odstawcie(...)miseczce rozróbcie łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawcie do zastygnięcia. Śmietankę trzeba ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Ściętą żelatynę rozgrzewamy, żeby ponownie była płynna lecz nie gorąca pamiętajcie, że nie możecie jej zagotować. Musi się tylko rozpuścić inaczej straci swoje właściwości
Kuba Gotujemiałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI paczka biszkoptów, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 250 g serka mascarpone, 400 ml kremówki, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki konfitury jagodowej domowej WYKONANIE 1. Formę o wymiarach 22x26 cm wykładamy folią spożywczą, układamy ciasno biszkopty, które lekko(...)nasączamy np. sokiem. 2. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę. 5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach rozkładamy trochę masy jagodowej, następnie białą masę i przykrywamy resztą
słodki bratek