stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki 36% 50 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru kakao/czerwony barwnik spożywczy + czekoladowe serduszka* kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder, połączyć. Ubitą śmietankę podzielić na dwie części(...)pierwszej dodać 1-2 łyżki kakao, do drugiej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Masy śmietankowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na babeczki. Udekorować czekoladowymi babeczkami i kolorową posypką. Smacznego :) * Czekoladowe serduszka - 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i na przygotowany wcześniej papier do pieczenie, wyciskać serduszka. Pozostawić do zastygnięcia
Domowa cukiernia Ewynajlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 l wody 1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części(...)oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę – tylko ziemniaki w większe kawałki ( takie jak serduszka ) . Serduszka podsmażamy chwilkę na maśle , aż zaczną się przysmażać , dorzucamy cebulkę , podsmażamy jeszcze około 5 minut . Następnie zalewamy wodą , wrzucamy kostkę rosołową i pozostałe przyprawy – dusimy
Ogrodnik w podróżyProste w przygotowaniu muffinki w kształcie serduszek, są mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Ozdobione kremem pomarańczowym o intensywnym smaku i kolorze. Muffinki przygotowałam z okazji Walentynek, ale są tak smaczne, że na pewno zagoszczą na moim stole nie jeden raz :) MUFFINKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru(...)ciasta placek, a kiedy czekolada zwiąże, wyciąć małe serduszka. Krem pomarańczowy nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i wycisnąć na muffinki. Na wierzch nałożyć małe serduszka, ozdobić lukrem i ozdobami. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/walenty… Ewa Konsek-Benisz http://domowacukierniaewy.blox.pl/…/Brownie-z-olejem… Bożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/wafle… Ela K Kaminska http://elastokrotka.blogspot.com
https:KKuchniaMniamzdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne(...)pół. Złożone na pół ciasto kroimy ostrym nożem, tak aby na końcu zostało około 2cm nierozcięte. Rozkładamy rozcięte połówki, układamy na blasze, wyłożonej papierem i formujemy w kształt serduszka. Serduszka przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut. Gotowe! ;) Przepis
Czerwona Porzeczkaszarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest(...)boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze ok 30 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i cukierkowymi serduszkami
Smakołyki AsiGalaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu. 7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy(...)niskich obrotach. Lekko studzimy tak by polewa nie była gorąca, a jeszcze lejąca i polewamy szczeliny pomiędzy galaretkowymi serduszkami. Tort odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po raz kolejny łopatka od Pana Grzegorza z Graciarni posłużyła do podziału i wykonała swoje zadanie
Kuchnia w czekoladzieŚliczne, śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :) Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie serca wystarczy wyciąć je małym(...)ostrym nożykiem lub - lepiej -zrobić taką wykrawaczkę z... puszki po napoju lub piwie:D W tym celu wytnijcie pasek o szerokości 2 cm i uformujcie małe serduszko, a końce dokładnie zlepcie kawałeczkiem taśmy. Tanio, prosto i szybko :) Żelki możecie zapakować do ładnego pudełeczka, przewiązać wstążeczką i piękny, własnoręcznie wykonany prezent gotowy. Bliska osoba na pewno doceni Waszą
Słodko-Słony Świat Ilonymasa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle uznania, blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 2-3 minuty. Wyjąć, wylać resztę ciasta, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec(...)później jak galaretka stężeje wyjąć z pojemnika i naciąć galaretkę w tym sposób aby na przeciwko rogu powstał podwójny łuk (czyli obrazowo mówiąc z trójkąta mamy wyciąć serduszko). Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać jedną łyżkę cukru pudru, zmiksować. Wykonanie: Roladę rozwinąć, tak aby strona ze wzorkiem była od spodu, niewidoczna, posmarować bitą śmietaną, ułożyć galaretki jedna obok
moj przepis najabłek, pestek dyni, pieprzu. Ale co dwie głowy to nie jedna. Pomalowałam jedno serduszko lakierem do paznokci – fioletowym. Staś mówi : – O to dla mnie to serduszko, w moim ulubionym kolorze ( hehe śmiejcie się wcześniej ulubiony kolor był różowy, ale o tym kiedy indziej). Staś wpada na pomysł: – Pomalujmy farbkami! Mówię : – Ok, super pomysł. Stety(...)misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Z gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już
Niebieski kubek z kawaserduszek drobiowych 1 szkl pęczaku 3 szkl rosołu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g pora 2 ząbki czosnku pół(...)papryczki chili sól pieprz pieprz ziołowy oregano lubczyk natka pietruszki tłuszcz do smażenia Serduszka umyć, oczyścić, przekroić na pół. W rondlu do duszenia przysmażyć cebulę i czosnek, włożyć serduszka i dusić we własnym sosie aż zupełnie odparuje płyn. Wtedy podlać 2 szklankami rosołu, wsypać kaszę, dodać pokrojoną paprykę i pora oraz drobniutko posiekane chili i przyprawy do smaku
Gotowanie jest łatwejeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi uratować coś co wydawało się nie do uratowania. Do dzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady 1 l śmietany(...)świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką
Lili w kuchniNajlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy(...)Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli. Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki
Kuchenna KontrrewolucyaJakiś czas temu dotarły do mnie czekoladowe różności. Gwiazdki, serduszka, pałeczki, kwiatki, miseczki i to wszystko z czekolady. Wszystko to, a nawet więcej w swojej ofercie posiada Słodki Świat . Sklep internetowy oferujący takie czekoladowe cuda. Dla cukiernika, czy kogoś kto piecze torty na zamówienie to raj, ale i dla takich osób jak ja to też fantastyczna skarbnica. Wyobraźmy sobie(...)śmietanka kremówka 30% cukier puder do smaku kilka truskawek UŻYŁAM PO KILKA SZTUK: salaterka serce czerwone salaterka serce marmurkowe salaterka tulipan marmurkowy salaterka tulipan marmurkowy duży gwiazdka z brokatem serduszka ciemne serduszka ciemne z dziurką Wykonanie: Tak jak pisałam to była szybka akcja. Ser wrzuciłam do dzbanka blendera, wsypałam cukier i włączyłam miksowanie. Ser się miksował
Blondynka Gotujezjadałyśmy je kiedy były jeszcze ciepłe, a następnego dnia zabierałyśmy do szkoły - docierały pokruszone, ale nadal pyszne. Z okazji zbliżających się Walentynek nadałam im odświętny kształt kółek z wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego z dżemu mojego taty... hmmm... jakiś taki bardziej rodzinny niż walentynkowy wpis mi się zrobił;) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu(...)Dodawać w trakcie śmietanę - tyle, aby ciasto było elastyczne. Odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować cienko (ok. 4mm). Wycinać kółeczka, w połowie z nich wyciąć kształt serduszek. Piec w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem) przez 10-15 minut, aż zrobią się lekko złociste. Dżem malinowy podgrzać w rondelku z sokiem z cytryny, aż stanie się prawie
Kulinarne Inspiracjechciała na ręce, więc na jednej ręce miałam Majke, a drugą lukrowałam i efekt sami widzicie;/ ale może kogoś zainspiruje to jak zrobić ciastka króliczki z użyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie(...)mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy serduszka (ja wycinałam 2 rozmiary- mniejsze i większe). Te mniejsze należy przeciąć wzdłuż- będą to uszy. Doklejamy pod spodem dużego serduszka uszy. Układamy ciasta na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach. Do cukru pudru dolewamy powoli gorącą wodę i mieszamy. Lukier musi być gęsty
Aga w kuchnilodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy ciastka: część jedną foremką, część z pomocą dwóch foremek: wycinając małe serduszko w większym. Małe serduszka odkładamy od razu na blaszkę, smarujemy białkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem lub posypką cukrową. Ciasteczka wycięte jedną foremką kładziemy na blaszkę, lekko smarujemy brzegi białkiem(...)nakładamy na to serduszko z wyciętym środkiem. Po wycięciu wszystkich ciastek, blaszkę wkładamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Do ciastek z okienkiem wlewamy tężejącą galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Smacznego :) A Wy macie jakieś plany na tegoroczne Walentynki? Jeśli tak - podzielcie się nimi ze mną na profilu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciastu rozwałkowanie się ). Z placków wycinać serduszka. Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy pomocy widelca (naciskać widelcem na brzeg każdego ciasteczka). Każde ciasteczko posmarować białkiem i oprószyć cukrem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około
Moja DelicjaUwielbiam wątróbkę. W zasadzie to jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron(...)łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą
BaRepasZamiast zatłoczonego kina i przepełnionych restauracji wybraliśmy spokojny wieczór w domu. Film, dobre piwo i odpoczynek. Na obiad przygotowałam dla wszystkich roladki z kurczaka z niespodzianką w postaci marchewkowych serduszek :) Zainspirował mnie przepis znaleziony u Smacznej Pyzy . Smacznego! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki śmietany sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Marchewki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry
Pasja Smakupolecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”. W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki(...)torciki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy polowę torcików. Do gorzkiej dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę słodkiej śmietany, rozpuszczamy na parze i polewamy pozostałe torciki. Dekorujemy czekoladowymi serduszkami
Mia Cucina Sofietatakże foremki w kształcie serduszka (takie na pewno znajdą się wśród domowych zbiorów) i patyczki do szaszłyków. Owoce obieramy i kroimy na plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy serduszka i/lub owocowe literki, z których możemy przygotować owocowe imiona do koktajli. Gotowe serduszka nabijamy na patyczki do szaszłyków. Resztę owoców miksujemy blenderem lub wrzucamy do sokownika/sokowirówki
Ciastkozercyrazem są to słodkie walentynkowe koperty. Do dekoracji ciasteczek wykorzystałam lukier królewski i masę cukrową . Jeśli jednak nie macie ochoty robić specjalnie masy cukrowej (potrzeba jej tylko troszkę), ozdobne serduszka można też namalować lukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych foremek czy cukierniczych akcesoriów, wystarczy kilka woreczków strunowych (można je kupić w sklepach papierniczych(...)wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyznaleźć chwilkę na małe co nieco. :) SKŁADNIKI: 1 mała śmietana 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 pomarańcza 1 banan śmietan-fix kilka kulek winogrona pistacje mięta galaretkowe serduszka wafelki czekoladowe A jak to zrobić: Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu na lody z białej czekolady (6 luty). Pomarańczę obrać ze skóry i wszystkich błonek(...)pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać. Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę
Kuchnia w opałachWyszło na prawdę pysznie! Serniczek z makaronem smakował wyśmienicie, pięknie się prezentował, a makaron wzbogacił danie w cenne składniki odżywcze :) Idealny deserek na upalne dni, lekki, zdrowy, pyszny :) Całe serduszko może zastąpić pełny posiłek, a połowa jako lżejszy, słodki dodatek do dania :) Składniki na 2 serduszka: - 30 g makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki - 200 g jogurtu naturalnego(...)truskawkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (w przypadku agaru jest to dosłownie chwila, ok. 30 min, natomiast jeżeli użyliśmy żelatyny musimy odczekać przynajmniej 5 h). Wartość odżywcza 1 serduszka: Kcal: 279 Białko: 23,5 Tłuszcz: 2,6 Węglowodany: 41,7 Błonnik
Zdrowie na języku :Pwaniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka.Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego się mleka dolać rozpuszczony(...)budyń i mieszać na małym ogniu około 1-2 minut.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia. Ciastka oprószyć cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościlodówce do momentu stężenia.Następnie z galaretki, którą przelaliśmy do płaskiego naczynia wykrawamy niewielkie serduszka (można to zrobić za pomocą foremek, ja posłużyłam się niewielkim nożem). Powstałe serduszka "przyklejamy" do brzegów kieliszków i dokładnie dociskamy w przeciwnym razie po wlaniu następnej warstwy serduszka mogą się odlepić).Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy
Słodka Stronasię np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego ciasteczka lekko ubijamy, tak aby powstała głębsza "kieszonka". Na środek wykładamy ok. łyżkę(...)więcej) masy i dekorujemy owocami oraz wyciętymi serduszkami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Stronadekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków owsianych80 g cukru125 g zimnego masła1 jajkomasa:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru(...)posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 10-12 minut w 180 st. C.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię postarali w kwestii jedzenia (szału nie było, że tak powiem), to w ogóle byłaby bajka. Teraz zaczynam być ciekawa piątkowej zabawy...Co do ciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego ostrym aromatem, radzę zmniejszyć ilość - jest tutaj bardzo wyczuwalny), złagodzonym(...)zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawanie okazało się niemożliwe. Koniec.Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą twarde i niedobre. W związku z tym upiekłam rozwałkowany placuszek, ostudziłam i dopiero wtedy powycinałam serduszka. Wyszły
Pożeraczka, czyli raz adobrzegötter. Łatwo nie było, ale czego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne, kruche z wierzchu, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów(...)posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Pachną obłędnie - rumem właśnie, ale też goździkami i cynamonem. W dodatku prezentują się uroczo - malutkie serduszka, w sam raz na jeden kęs. Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin
Pożeraczka, czyli raz adobrzestanie poświęcać się nawet częściej (w najbliższym czasie mam w planach wypróbować jeszcze dwa inne rodzaje pączusiów - przepisy z pewnością przydadzą się za rok w okolicach karnawału).Pączki-serduszka z dżemem truskawkowymSkładniki:(na 20 sztuk)450 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży50 g cukru100 ml letniego mleka80 ml letniej wody2 jajka50 g masła1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wódkinadzienie(...)rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką serduszka, układać na blacie obsypanym mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie smażyć pączki w garnku z rogrzanym olejem, po 1-1,5 minuty z każdej strony.Gorące
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiała. Kilka nitek makaronu ryżowego (na czółki) i odpowiednie foremki. Okrągłe i karbowane foremki łatwo można zastąpić kieliszkiem czy blaszanką formą na babeczkę. Jeśli nie macie małych wykrawaczek serduszek, odpowiednie kształty można wyciąć z masy czystymi nożyczkami. Przestudzone babeczki pokrywamy czarną masą cukrową. Po małe przypomnienie jak to zrobić, można zajrzeć tu. Z czerwonej masy cukrowej wycinamy karbowaną(...)foremką skrzydła, kieliszkiem odcinamy kawałek masy, żeby zrobić miejsce na głowę biedronki. Za pomocą wykrawaczek wycinamy z masy czarne serduszka-kropki. Odcinamy odpowiedniej długości dwie nitki makaronu ryżowego. Z jednej strony nabijamy czerwone serduszka z masy cukrowej. Wbijamy czułki w głowę biedronki. Z białej i czarnej masy cukrowej formujemy oczy biedronki. Małym nożykiem lub za pomocą narzędzi
CiastkozercyWalentynkowe Muchomory Do ozdobienia tych babeczek przydadzą się wykrawaczki w kształcie serduszka (można w prawdzie wycinać pojedyncze serduszka nożyczkami, ale nie kiedy potrzebujemy ich kilkanaście na jedną babeczkę). Możecie wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Może czekoladowe lub waniliowe upieczone w środku z kostką Waszej ulubionej czekolady?Przestudzone babeczki pokrywamy czerwoną masą cukrową (jak to zrobić?).Pozostałą masę(...)wałkujemy na stolnicy i wycinamy małe serduszka. Jeśli masa przykleja się do stołu można podsypać ją delikatnie cukrem pudrem. Z białej masy cukrowej także wycinamy kilka serduszek.Serduszka naklejamy na babeczkę zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Jeśli masa już trochę wyschła wystarczy delikatnie zmoczyć powierzchnię, którą chcemy przykleić wodą. Przy małych elementach wygodnie zrobić to patyczkiem higienicznym. Miłej zabawy
Ciastkozercyziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple. Klopsiki. Składniki. 100g wołowiny mielonej 150g wieprzowiny mielonej 1 cebula przesmażona i przetarta 1 żółtko 0,5 łyżeczki kwaśnej śmietany(...)zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg Tradycji ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Pomidor pokroić w kosteczkę ,doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością
Kulinarny karnet Christopherakonsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe naleśniki udekorować śmietaną napisem Kocham Cię
Kuchnia Danusiobsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać margarynę,żółtka,cukier puder,wódkę i śmietanę. Zagnieść ciasto,dobrze wyrobić,aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkować,nożem wycinać serduszka i strzały Amora. Wycięte serduszka posmarować białkiem,nałożyć na serce strzały,na środku dobrze docisnąć,aby się przykleiły. Na głębokiej patelni rozpuścić smalec,doprowadzić do wrzenia,kłaść serca(...)góry nogami,smażyć z obu stron na złoty kolor. Wybierać serca łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Obsypać serduszka cukrem pudrem
Kuchnia DanusiCiasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka. Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów
Praktyczna plCiasteczka - serduszka - na Walentynki - Z racji, że Walentynki juz tuż, tuz... postanowiłam upiec ciasteczka w formie serduszek. Tym razem tylko i wyłącznie ten wzór, żaden inny :) CIASTECZKA "KOCIE OCZKA" - inaczej, bo w formie serduszek... SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 5 łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny
kolorowotorcikowosię Walentynki, ale namawiam Was, by śniadania celebrować nie tylko wtedy. Spróbujcie chociaż w weekendy, jeśli nie da się na co dzień jadać razem, tak bardziej odświętnie. Pomysł na serduszka z parówek i jajek to dość popularny pomysł, ale chciałam go mieć także tu. Bo lubię. Składniki /dla 2 osób/: 4 parówki 2 jajka kilka gałązek szczypiorku sól(...)pieprz 4 wykałaczki Wykonanie: Parówki rozciąć prawie do końca, następnie boki wywinąć tak, by powstało serduszko i spiąć wykałaczką. Jajka rozkłócić widelcem z solą i pieprzem i dodać pokrojony szczypiorek. Mocno rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Na patelni ułożyć serca z parówek i wlać do każdej porcję jajek. Smażyć do ścięcia się masy. Podawać z ulubionymi dodatkami
Pasja Smakugalaretek Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 szklanka mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 lub 2 galaretki czerwone do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka Pierwszą galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przestudzoną wylać na spód kielichów/salaterek, pozostałą ilość (powinna nam zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego naczynia - na blaszkę(...)tackę (uwaga: naczynie można delikatnie przetrzeć odrobiną oliwy, żeby łatwiej było nam wyjąć wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając. Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut a następnie dodać do mleka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaStare powiedzenie mówi: "przez żołądek do serca" dlatego z okazji jutrzejszego święta proponuję wyjątkowy sernik z serduszkiem. Po jego spróbowaniu będziecie mówić "poprzez sernik do serca..." Gwarantuję, że zakochacie się w jego smaku od pierwszego ugryzienia nawet jeśli nie jesteście zwolennikami białej czekolady ;) Ja wpadłam po uszy.... Udanych Walentynek Wam życzę. SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: spód : 300 g pokruszonych(...)wstawiamy do piekarnika na 7 -10 minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą białą czekoladą dekorujemy sernik
Bon appetit mon amietruskawki do dekoracji Wykonanie : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć foremką serduszka, po parze. Na jedno serduszko nałożyć po małej łyżeczce powideł, przykryć drugim serduszkiem i delikatnie w koło zlepić widelczykiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne gofry serduszka z bitą śmietaną, truskawkami i przepysznym Dżemem wieloowocowym firmy Orzech . Przepis znalazłam w książce Pyszne 25. Gofry w sam raz na Walentynki :) Składniki : 200 g mąki 1 cukier waniliowy(...)złoty kolor. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Rękaw cukierniczy napełnić śmietaną. Na jedno serduszko nałożyć łyżeczkę dżemu, truskawkę i rozetkę ze śmietany, przykryć drugim serduszkiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipodanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 60 min. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dużą foremką serduszka oraz w środku każdego mniejsze serduszko przy pomocy mniejszej foremki. Partiami smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Wykładamy na talerze wyścielone ręczniczkami papierowymi. Gotowe oprószamy
Domowy Smak JedzeniaJeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta serduszka i na połowę serduszek nakładamy niewielką ilość nadzienia (1/2 łyżeczki) i przykrywamy drugim serduszkiem, który z łatwością powinien się przykleić do pierwszego. Postępujemy tak samo z resztą składników a gotowe pierniczki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango Papaja