kruche ciasteczka serduszka, będą stanowić słodki upominek dla ukochanej osoby SKŁADNIKI Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek: 250 g mąki 1/2 kostki margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1 żółtko aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną(...)białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładamy na przemian, aby powstały dwukolorowe ciasteczka. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 min. w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni
słodki bratekzarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Moje ciasteczka powstały z myślą o mamie. Serduszka upiekłam szczerze od serca, bo kocham... jej serduszko. Chcę dla niej udowodnić, że nie musi rezygnować z wszystkich przyjemności i w jej diecie mogą znaleźć się pyszne ciasteczka
Di gotujeBardzo proste ciasteczka do herbaty lub kawy, choć wymagają trochę wysiłku przy wyciskaniu serduszek. Przepis znalazłam na blogu In my coffee kitchen . Polecam, choć ja dodałabym jeszcze może mielonych orzechów. Składniki: 150 g masła roślinnego 1 cukier waniliowy 10 dag cukru 25 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy Miękkie masło dokładnie utrzeć(...)wymieszać. Obie mąki zmieszać i dodawać na zmianę razem z mlekiem, cały czas ucierając. Masę przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) serduszka lub inne wzory. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach
Ewusiowe Smakiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Piankę przedstawiałam w formie deseru ( klik ), a tu propozycja na lekkie i puszyste serduszka. 370-400g jogurtu greckiego/naturalnego 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 1,5-2 łyżki kakao 1 łyżka kremu czekoladowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo (opcjonalnie) do posypania: wiórki czekoladowe wafelki w czekoladzie (zmiksowane) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości(...)wyłożonej folią spożywczą. Opcjonalnie posypać wiórkami czekolady lub inną dowolną posypką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Po tym czasie piankę wyjąć z formy i pokroić na kawałki (wycinałam serduszka
Di gotujełyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki cukru, galaretka truskawkowa, 4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę) , 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. W między(...)podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Udekorować czekoladowymi serduszkami
Z miłości do słodkościpokazywać ,ale pokażę...W sumie jak zagniotłam ciasto to nie miałam pomysłu jakie bułeczki zrobić..Później pomysł zaświtał i zrobiłam kilka bułeczek takich jak na zdjęciu i kilka serduszek..w końcu robiłam je na Walentynki..no i serduszka były piękne...wstawiłam bułeczki do piekarnika...no i niestety zagapiłam się oglądając fajny film i bułeczki się spiekły
Moje domowe kucharzenieWalentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana(...)truskawki Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego
Pyszności Słodkościuroczych serduszek :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do silikonowych foremek w kształcie serduszek. Piec w piekarniku ok 15 minut w 180*C lub w mikrofali ok 2,5 minuty. Podawać z serkiem śmietankowym lub jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Bloggrzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą propozycją dla zakochanych są amerykańskie naleśniki z nutą kokosową w kształcie serduszka(...)zrobić? Nic skomplikowanego! Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( a jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy mocniejszy woreczek, w którym robicie większą dziurkę ) i na patelni “rysujemy” ciastem zarys serduszka, po czym wypełniamy jego środek ciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej
W kuchni Katiepianę i delikatnie łączymy z ciastem. Małą część ciasta kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część kawowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej
Podróż w kulinariaCudowne kruche ciasteczka serduszka W sam raz na walentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie(...)siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę na około 30 minut do zamrażarki. Wyciągamy, rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasta w dowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy
W Moim Magicznym Domuponieść fantazji, i przygotowałam takie kwiatki: Usłyszałam, że wyglądają jak małe dzieła sztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby(...)właśnie się zaczął, nie mogłam się im więc oprzeć. Oczywiście, szkolenie na cukiernika nie może obejść się bez podstaw, czyli na przykład dekoracji lukrem. Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do małych sylikonowych foremek (ja użyłam o kształcie serduszek) lub papierowych foremek do pralinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25 min. Babeczki z sylikonowej formy wyciągamy, a w papierowych foremkach pozostawiamy. Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej. Maczamy w niej mini babeczki i ozdabiamy je posypkami do dekoracji ciast Delecta Decorada. Babeczki serduszka nabijamy na patyczki plastikowe, dzięki temu będą słodkimi, kolorowymi lizaczkami. Smacznego
Moniki SmakołykiUrocze drożdżówki w kształcie serduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła(...)rozwałkowujemy na placuszek. Na każdym rozsmarowujemy 1 płaską łyżkę nadzienia. Zwijamy jak roladę i składamy na pół. Ostrym nożem przecinamy wałek zostawiając od góry 2 cm. Z brzegów formujemy serduszko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką, aby drożdżówki nie wyschły. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
Chocolate Muffin Blognadzieniem wiśniowym 1 szkl bitej śmietany cukrowe serduszka Mleko zagotować, odstawić. Wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek, łyżką nałożyć bitą śmietanę i posypać cukrowymi serduszkami
Smakołyki Asi