serduszka - 1000 przepisów (strona:13/67)

Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 192

Uwielbiam wątróbkę. W zasadzie to jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron(...)łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą

BaRepas
Walentynkowe roladki drobiowe 177

Zamiast zatłoczonego kina i przepełnionych restauracji wybraliśmy spokojny wieczór w domu. Film, dobre piwo i odpoczynek. Na obiad przygotowałam dla wszystkich roladki z kurczaka z niespodzianką w postaci marchewkowych serduszek :) Zainspirował mnie przepis znaleziony u Smacznej Pyzy .  Smacznego! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki śmietany sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Marchewki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka.  Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry

Pasja Smaku
Mini torciki à la Sacher 218

polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”.  W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki(...)torciki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy polowę torcików. Do gorzkiej dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę słodkiej śmietany, rozpuszczamy na parze i polewamy pozostałe torciki. Dekorujemy  czekoladowymi serduszkami

Mia Cucina Sofieta
Owocowy koktajl walentynkowy 150

także foremki w kształcie serduszka (takie na pewno znajdą się wśród domowych zbiorów) i patyczki do szaszłyków. Owoce obieramy i kroimy na plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy serduszka i/lub owocowe literki, z których możemy przygotować owocowe imiona do koktajli. Gotowe serduszka nabijamy na patyczki do szaszłyków. Resztę owoców miksujemy blenderem lub wrzucamy do sokownika/sokowirówki

Ciastkozercy
Walentynkowe ciasteczka listy 238

razem są to słodkie walentynkowe koperty. Do dekoracji ciasteczek wykorzystałam lukier królewski i masę cukrową . Jeśli jednak nie macie ochoty robić specjalnie masy cukrowej (potrzeba jej tylko troszkę), ozdobne serduszka można też namalować lukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych foremek czy cukierniczych akcesoriów, wystarczy kilka woreczków strunowych (można je kupić w sklepach papierniczych(...)wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
ŚMIETANOWY ZAWRÓT GŁOWY 114

znaleźć chwilkę na małe co nieco. :) SKŁADNIKI: 1 mała śmietana 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 pomarańcza 1 banan śmietan-fix kilka kulek winogrona pistacje mięta galaretkowe serduszka wafelki czekoladowe A jak to zrobić: Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu  na lody z białej czekolady (6 luty). Pomarańczę obrać ze skóry i wszystkich błonek(...)pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać. Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę

Kuchnia w opałach
Serniczek bananowy z truskawkami na makaronowym spodzie :) 186

Wyszło na prawdę pysznie! Serniczek z makaronem smakował wyśmienicie, pięknie się prezentował, a makaron wzbogacił danie w cenne składniki odżywcze :) Idealny deserek na upalne dni, lekki, zdrowy, pyszny :) Całe serduszko może zastąpić pełny posiłek, a połowa jako lżejszy, słodki dodatek do dania :) Składniki na 2 serduszka: - 30 g makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki - 200 g jogurtu naturalnego(...)truskawkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (w przypadku agaru jest to dosłownie chwila, ok. 30 min, natomiast jeżeli użyliśmy żelatyny musimy odczekać przynajmniej 5 h). Wartość odżywcza 1 serduszka: Kcal: 279 Białko: 23,5 Tłuszcz: 2,6 Węglowodany: 41,7 Błonnik

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka francuskie z budyniem 182

waniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka.Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego się mleka dolać rozpuszczony(...)budyń i mieszać na małym ogniu około 1-2 minut.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia. Ciastka oprószyć cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Deser z Mlekiem Skondensowanym na Walentynki 318

lodówce do momentu stężenia.Następnie z galaretki, którą przelaliśmy do płaskiego naczynia wykrawamy niewielkie serduszka (można to zrobić za pomocą foremek, ja posłużyłam się niewielkim nożem). Powstałe serduszka "przyklejamy" do brzegów kieliszków i dokładnie dociskamy w przeciwnym razie po wlaniu następnej warstwy serduszka mogą się odlepić).Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy

Słodka Strona
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 398

się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego ciasteczka lekko ubijamy, tak aby powstała głębsza "kieszonka". Na środek wykładamy ok. łyżkę(...)więcej) masy i dekorujemy owocami oraz wyciętymi serduszkami. Całość oprószamy cukrem pudrem.      Moje posty

Słodka Strona
Ciasteczka z potencjałem 168

dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków owsianych80 g cukru125 g zimnego masła1 jajkomasa:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru(...)posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 10-12 minut w 180 st. C.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 158

się postarali w kwestii jedzenia (szału nie było, że tak powiem), to w ogóle byłaby bajka. Teraz zaczynam być ciekawa piątkowej zabawy...Co do ciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego ostrym aromatem, radzę zmniejszyć ilość - jest tutaj bardzo wyczuwalny), złagodzonym(...)zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawanie okazało się niemożliwe. Koniec.Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą twarde i niedobre. W związku z tym upiekłam rozwałkowany placuszek, ostudziłam i dopiero wtedy powycinałam serduszka. Wyszły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 195

götter. Łatwo nie było, ale czego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne, kruche z wierzchu, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów(...)posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Pachną obłędnie - rumem właśnie, ale też goździkami i cynamonem. W dodatku prezentują się uroczo - malutkie serduszka, w sam raz na jeden kęs. Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakochaj się w pączku! 140

stanie poświęcać się nawet częściej (w najbliższym czasie mam w planach wypróbować jeszcze dwa inne rodzaje pączusiów - przepisy z pewnością przydadzą się za rok w okolicach karnawału).Pączki-serduszka z dżemem truskawkowymSkładniki:(na 20 sztuk)450 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży50 g cukru100 ml letniego mleka80 ml letniej wody2 jajka50 g masła1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wódkinadzienie(...)rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką serduszka, układać na blacie obsypanym mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie smażyć pączki w garnku z rogrzanym olejem, po 1-1,5 minuty z każdej strony.Gorące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe Biedronki 234

biała. Kilka nitek makaronu ryżowego (na czółki) i odpowiednie foremki. Okrągłe i karbowane foremki łatwo można zastąpić kieliszkiem czy blaszanką formą na babeczkę. Jeśli nie macie małych wykrawaczek serduszek, odpowiednie kształty można wyciąć z masy czystymi nożyczkami. Przestudzone babeczki pokrywamy czarną masą cukrową. Po małe przypomnienie jak to zrobić, można zajrzeć tu. Z czerwonej masy cukrowej wycinamy karbowaną(...)foremką skrzydła, kieliszkiem odcinamy kawałek masy, żeby zrobić miejsce na głowę biedronki. Za pomocą wykrawaczek wycinamy z masy czarne serduszka-kropki. Odcinamy odpowiedniej długości dwie nitki makaronu ryżowego. Z jednej strony nabijamy czerwone serduszka z masy cukrowej. Wbijamy czułki w głowę biedronki. Z białej i czarnej masy cukrowej formujemy oczy biedronki. Małym nożykiem lub za pomocą narzędzi

Ciastkozercy