grzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą propozycją dla zakochanych są amerykańskie naleśniki z nutą kokosową w kształcie serduszka(...)zrobić? Nic skomplikowanego! Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( a jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy mocniejszy woreczek, w którym robicie większą dziurkę ) i na patelni “rysujemy” ciastem zarys serduszka, po czym wypełniamy jego środek ciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej
W kuchni Katiepianę i delikatnie łączymy z ciastem. Małą część ciasta kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część kawowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej
Podróż w kulinariaCudowne kruche ciasteczka serduszka W sam raz na walentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie(...)siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę na około 30 minut do zamrażarki. Wyciągamy, rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasta w dowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy
W Moim Magicznym Domuponieść fantazji, i przygotowałam takie kwiatki: Usłyszałam, że wyglądają jak małe dzieła sztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby(...)właśnie się zaczął, nie mogłam się im więc oprzeć. Oczywiście, szkolenie na cukiernika nie może obejść się bez podstaw, czyli na przykład dekoracji lukrem. Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do małych sylikonowych foremek (ja użyłam o kształcie serduszek) lub papierowych foremek do pralinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25 min. Babeczki z sylikonowej formy wyciągamy, a w papierowych foremkach pozostawiamy. Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej. Maczamy w niej mini babeczki i ozdabiamy je posypkami do dekoracji ciast Delecta Decorada. Babeczki serduszka nabijamy na patyczki plastikowe, dzięki temu będą słodkimi, kolorowymi lizaczkami. Smacznego
Moniki SmakołykiUrocze drożdżówki w kształcie serduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła(...)rozwałkowujemy na placuszek. Na każdym rozsmarowujemy 1 płaską łyżkę nadzienia. Zwijamy jak roladę i składamy na pół. Ostrym nożem przecinamy wałek zostawiając od góry 2 cm. Z brzegów formujemy serduszko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką, aby drożdżówki nie wyschły. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
Chocolate Muffin Blogciasto na trzy części i wałkujemy. Tym razem robiłam serduszka takie do zjedzenia i na choinkę , gdzie wystarczy dziurkę zrobić i powiesić . Wałkowałam ciasto dosyć cienko i wykrawałam serduszka , kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach 7-10 minut. Studziłam na kratce, schowałam do pojemnika plastikowego za dwa tygodnie otworze , będą gotowe do zjedzenia
Różowa kuchnianadzieniem wiśniowym 1 szkl bitej śmietany cukrowe serduszka Mleko zagotować, odstawić. Wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek, łyżką nałożyć bitą śmietanę i posypać cukrowymi serduszkami
Smakołyki AsiPyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto: szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła(...)cukrem.Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pozostawiamy do wyrośnięcia. Pierożki
Bajeczna Kuchniawłasny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek. Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli(...)mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych Lukier: 1 łyżka soku z cytryny cukier puder (tyle ile przyjmie, by był gęsty) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozkruszamy i wraz z 1 łyżeczką cukru, 100ml ciepłego mleka
Kuchnia w czekoladzieinaczej tylko użyłam tutaj serduszek wieprzowych tak niedocenianych w naszej kuchni. Gulasz wyszedł aromatyczny i bardzo pyszny a serduszka mięciutkie i delikatne. Spory dodatek papryki, charakterystyczny dla kuchni węgierskiej. Zapraszam do degustacji. Węgierski gulasz sercowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienich posmarować powidłami i sklejać z pozostałymi naleśnikami po dwa. Foremką w kształcie serca wycinać z przełożonych naleśników serduszka i układać na talerzu. Mniejszą foremką wycinać serduszka z brzoskwiń i układać na naleśnikach. Posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa(...)galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady. Udanych wypieków ;-) http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i KardamonWariacje kulinarne trwają . Na dziś chcę wam pokazać szybkie pączki w kształcie serduszka . Składniki pączki serduszka: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży świeżych 30 g cukru waniliowego 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody 1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki
Różowa kuchniaczęści, jedną zagniatamy od razu, do drugiej dosypujemy dwie łyżki kakao. 2. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 20 minut po czym wałkujemy i wycinamy dowolne wzory- u mnie serduszka. Na części serduszek można mniejszą foremką wyciąć inne kształty i pouzupełniać drugim kolorem. Pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. Przekładamy marmoladą. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie