szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę ( 22 x 20 ) posmarowaną cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki, aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć, tylko całkowicie wystygnąć). Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie(...)płynna. Przelewamy na schłodzony spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki, aby stężała. Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną
Ostra na Słodkouwolniony z niej czekoladowy smak przyjemnie rozlewa się w Waszej gębusi. Ale co to? Miła niespodzianka?! Skąd się tam wzięła pomarańcza? Taką właśnie smakowitą siurpryzę zafundują Wam te czekoladowe serduszka. A przepis na ich wykonanie jest tak prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa Zatem nie czekajcie, tylko działajcie, by zrobić sobie i komuś bliskiemu taką pyszną niespodziankę Składniki: 1/2 szklanki(...)czekoladę lubicie) 2 łyżki syropu z agawy (lub według uznania) sok z dwóch soczystych pomarańczy starta skórka z jednej pomarańczy silikonowa foremka na kostki lodu (u mnie w kształcie serduszek ) Wykonanie: Pomarańczę (najlepiej organic/bio/eko) parzymy ostrożnie wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Olej kokosowy podgrzewamy w niewielkim garnku aż się rozpuści. Zestawiamy z ognia. Dodajemy kakao, syrop
Lamarida.plpost tak jak poprzedni będzie bardziej opisem niż z przepisem. Obiad który dziś podałam to typowy ślaski obiad niedzielny. Jedynym pomysłem było uformowanie klusek ślaskich w serduszka i wycięcie z papryki czerwonej małych serduszek. Było zabawnie i smacznie! Zamiast okrągłych kluseczek z dziurką ze spłaszczonej kluseczek zrobiłam serduszka. Ugotowałam je w osolonej solą morską(...)wodzie. Po wyłożeniu kluseczek na każdej ułożyłam serduszko wycięte z papryki. No i jeszcze modra kapusta i rolada z sosem
Gotuj Sam!Przepisem na tofurnik rozpoczynamy przygotowania do Walentynek i Tłustego Czwartku! Walentynki to takie cukierkowe święto, wszyscy kupują serduszkowe kartki, skarpetki w serduszka, misie z serduszkami, czekoladki w kształcie serduszek... 14 lutego wszystko zamienia się w jedno wielkie serduszko. Zapewne tego dnia myślicie intensywniej o drugiej osobie, a nie o sobie. Jednak ja przychodzę
wegetalerzeWitam kochani tego zimowego wieczora Ostatnio na blogach kulinarnych pełno jest serduszek,różu i miłości-u mnie nie może być inaczej :-) Zapraszam na proste ale efektowne ciasteczka idealne na Walentynki,ale i do codziennej kawki :-)Robi się je łatwo szybko i przyjemnie :-) 2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy i wykrawamy szklanką koła. Zarówno z kakaowej części jak i z białej. Następnie w każdym kółku wycinamy serduszko (lub dowolny kształt) i zamieniamy miejscami-czyli serduszko z jasnego ciasta wkładamy na miejsce serduszka ciemnego ciastka. Tak postępujemy z całym ciastem .Mi z podanych proporcji
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku od jakiegoś czasu mamy walentynki. Jedni obchodzą drudzy nie. Dla tych co czekają na ten dzień mam smaczne serduszka do zjedzenia. Faworki tylko miłosny kształt :) Z racji tego że mam chłopaka hihi faceta, męża ,kochanka.Wszystko w jednym, normalnie rewelacja. Myślę, że takie łakocie mu się spodobają. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 0.75 szklanki(...)śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka wódki ( octu) ksylitol zmielony lub cukier puder do posypania pół szklanki Kłos -Pol cukier waniliowy zmielony 16 g tłuszcz do smażenia foremka serduszko do wykrawania Wykonanie: Zaczynamy od przesiania maki nad stolnica silikonową.Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy żółtka i śmietanę. Dodajemy odrobinę wódki, a jak nie macie
Różowa kuchniawięc dzisiaj Walentynki , dzień zakochanych. A w mojej kuchni miłosnej serduszka trójkolorowe z serduszkowymi środkami, które własnoręcznie wykonała moja zdolna córcia Monika. Prawda, że piękne? Nie tylko piękne, ale też przepyszne. Z tego przepisu można zrobić dwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko(...)dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zagnieść. • Do drugiej części dodać czerwony barwnik. • Trzecią część wymieszać z kakao. • Rozwałkować ciasto dość cienko i wycinać serduszka dużą foremką. • Następnie małą foremką wycinać w serduszkach środki. • Przemieszać kolory uzupełniając środki serduszek. • Piec partiami w 180 st.C przez 10-12 minut
To co kochamokazjonalne serduszka pierniczkowe to dzieło od początku do końca mojej córci Moniki. Jestem z niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody(...)Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących w imprezie urodzinowej. Serduszka zostały zapakowane w celofan zawiązany wstążeczką. Każdy pierniczek był unikatowy, chociaż schemat dekorowania podobny – liczba osiemnaście, kwiatki, kropki, paski. Mnie osobiście najbardziej podobały się całe białe, ale gdybym miała wybrać numer 1, to miałabym
To co kochamprostu spędzenia wspólnego czasu, albowiem każda okazja jest dobra do świętowania, do wyznania miłość i rozpieszczania podniebienia. Pozostając w kwestii rozpieszczania podniebienia: świetnie się tu sprawdzą mocno czekoladowe, urocze serduszka, przybrane jak na ten dzień przystało w czerwień. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania(...)pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Polewa Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła
Wędrówki po kuchniGalaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła. Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając fix do śmietany. Do 1/4 ubitej śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i odkładamy, aby później użyć na wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał
Bon appetit mon amieWalentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was bezowe serduszka, słodkie i romantyczne. ok 20 serduszek Składniki: 3 białka 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę dodaj powoli cukier puder, barwnik i mąkę. Sztywną pianą napełnij szprycę zakończoną gwiazdką. Na blasze wyłożonej pergaminem maluj serduszka z wypełnieniem. Następnie 2 blachy serduszek susz w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 100 C przez 2 - 2.30 h. Słodkich Walentynek
Niezły MłynekDanie bardzo smaczne, jednak dosyć specyficzne. W smaku serduszka przypominają wątróbkę, w konsystencji natomiast pierś z kurczaka. Od razu uprzedzę, że przygotowanie ich nie każdemu może przyjść łatwo. Pomimo że przygotowywałam w życiu wiele różnych i dziwnych potraw, zrobienie tej kosztowało mnie wiele nerwów. Być może miałam gorszy dzień, ale podeszłam do tego zdecydowanie zbyt emocjonalnie :) Na szczęście zaskakująco(...)chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo lub ziemniaki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z serduszek odcinamy żyłki i nadmiar tłuszczu. Bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na bok na durszlaku, aby wyschły. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę
My Culinary Artwycięty fragment ciasta. Całość posmarować mlekiem (także wykrojone serduszka; będą dekoracją do ciastek). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka i osobno wykrojone serduszka. Piec około 20 minut w 180 °C (ciasto musi się zarumienić). W międzyczasie przygotować budyń. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości mleka rozpuścić zwykły cukier i proszek(...)składniki ze sobą. Dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę cały czas miksować, aż uzyskamy dosyć gładki krem. Na każde ciasteczko nałożyć krem budyniowy. Całość posypać cukrem pudrem i przyozdobić serduszkami z ciasta francuskiego oraz malinami. Pomysł na przepis ze strony słodkastrona
Ugotowaćjajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Najpierw przygotowujemy ciasto różowe na serduszka. Ucieramy masło z cukrem. Masło musi mieć pokojową temperaturę żeby się lepiej i szybciej ubijało. Następnie dodajemy jajka , proszek do pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania(...)następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę. W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto mamy gotowe gdy ciasto nam wyrośnie a wbity
Kuchenne Wariacjesię, że samo pisanie o jedzeniu może być równie przyjemnie, jak konsumpcja, toteż wciąż jestem z Wami, a Wy ze mną, za co dziękuję. :) W zeszłym roku gulasz z serduszek kurzych to potrawa, której nagotowałam się chyba najwięcej(...)prostu naprawdę je lubię, a że taniocha to straszna, żal nie jeść. :) W tej wersji jest lekko pikantny, a mięso delikatne i mięciutkie. Dla dwóch osób: 700g kurzych serduszek 1 średnia marchewka 1 nieduża pietruszka 1 spora cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczka żelatyny 1 galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niej uprzednio 1 łyżeczkę żelatyny ( żelatyna w tym przypadku ma pomóc zachować galaretce bardziej zwartą konsystencję, wówczas wykrawanie serduszek będzie łatwiejsze). Wylewamy na płaską powierzchnię, np. blaszkę i pozostawiamy do całkowitego zakrzepnięcia. Następnie za pomocą foremki w kształcie serca wykrawamy w galaretce serduszka i wkładamy do pucharków(...)przylegały do ich ścianek. Drugą galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Dodajemy krzepnącą galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do pucharków z serduszkami i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Dowolnie dekorujemy. Powoli zbliżam się również do niebezpiecznej daty osiągnięcia ćwierćwiecza w swoim życiu :D I w związku z tym już zaczynam
My simple kitchenserduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier(...)łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać serduszka, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać czosnek, rozmaryn i chwilę smażyć. Wlać wino. Gotować aż płyn odparuje. Następnie wlewać stopniowo bulion ( około 150 ml za jednym razem) i smażyć
królestwo garówaptece) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki masła ok. 500 g cukru pudru dodatkowo: koraliki do przyozdobienia kakao szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie) formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze 1. Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać(...)więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, większą formą serduszka wykrawać ciastka i piec je w temperaturze 170 stopni na słomkowy kolor. 2. Przygotowanie masy lukrowej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, następnie dodać glukozę i masło, dokładnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodać cukier puder, na początku można
Jadło i czytadłoSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki(...)Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły
Słodka StronaBardzo łatwy przepis na babeczkowe ciasto :) Z podanych proporcji można przygotować 3 babeczki-serduszka lub 10 klasycznych babeczek :) Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka(...)babeczki wkładamy papilotki. Nakładamy masę, zostawiając około centymetr wolnego miejsca go góry papilotki (babeczki bardzo urosną). Możemy też (tak jak ja) przelać ciasto do silikonowych foremek w kształcie serduszek do 2/3 wysokości foremek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut rozgrzanego do 180 stopni. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy babeczki są gotowe, wbijamy wykałaczkę w jedną z nich
My Culinary Artzagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić.Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem(...)pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce.Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie
Ala piecze i gotujegładkiej masy. Dodać kolejne 1½ szklanki cukru pudru i ponownie wymieszać. Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół. Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Odłożoną połowę ilości serduszek - pokryć równomiernie kremem malinowym. Następnie na każdym serduszku(...)kremem, ułożyć jedno z serduszek bez kremu, lekko dociskając. Na koniec wszystkie ciasteczka posypać cukrem pudrem. Żródło (z niewielkimi zmianami): afarmgirlsdabbles.com drukuj przepis
Świat Ciastadłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło. Grubość ciasta to około 4 mm. Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi. Piec(...)temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały
https:KKuchniaMniamDeser ten w wersji cytrynowej prezentowałam już Wam wcześniej - klik i dosyć niedawno przygotowywałam go do sesji okładkowej w piśmie "Przyślij przepis". Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem, przygotowaną podobnie do panna cotty - klik . Myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną i uroczą niespodzianką! Ja bym była... Szpajza oprócz eleganckiego wyglądu - po prostu kusi smakiem(...)płaskiego naczynia/pojemnika (*). (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.) Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka. Przygotować szpajzę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą
Di gotujeMałej Cukierence dzisiaj romantycznie :). Zapraszam na pyszne, czekoladowe, kruche, nadziewane ciasteczka. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek i są proste w przygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki(...)patrz FILM ). Nadzienie czekoladowe nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Następnie, podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta powycinać serduszka lub ciasteczka o innym kształcie. 4. Brzegi jednego serduszka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek położyć sporą łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim serduszkiem i brzegi lekko docisnąć widelcem ( patrz FILM
Mała CukierenkaPora na walentynkowy deser, brownies babeczki z serduszkiem. Brownies babeczki z pysznym kremem truskawkowym i truskawkową galaretką, oczywiście własnej roboty. Mój mąż nie przepada za słodkościami, ale te babeczki to jego ulubiony walentynkowy deser . Do serca przez żołądek…Jak to powiedzenie się sprawdza! Brownies babeczki Składniki: na 10 babeczek 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady, u mnie(...)Zachowaj 200 ml galaretki do śmietany. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodaj schłodzoną galaretkę i lekko wymieszaj. Z zastygniętej galaretki wytnij małe serduszka. Napełnij rękaw cukierniczy masą i wyciśnij rozetki. W środek wciśnij serduszko. Łatwiej jednak jest wycisnąć rozetkę wokół serduszka. The post Brownies babeczki walentynkowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniarówne części, do jednej dodajemy kakao – ponownie blendujemy, by wyszła gładka masa. Oba ciasta mocno chłodzimy. Po schłodzeniu wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Za pomocą małego serduszka wycinamy wzorki. Resztę ciasta zostawiamy tak jak jest – w to miejsce umieszczamy wycięte serduszka zamieniając kolorami. Delikatnie wałkujemy, by serduszka wkleiły się w pozostałe ciasto. Wycinamy duże
Ostra na Słodkoalternatywny przepis na "czekoladki" (czekoladkami są tylko z nazwy), które bezkarnie możemy pożerać nawet będąc na diecie. Do tego przepiękna herbata o nazwie I love you z maleńkimi, czerwonymi serduszkami i romantyczny prezent gotowy. Przygotowałam więcej kulek, by mieć zapas w lodówce na dłuższy czas. Spokojnie możecie przygotować kulki z połowy porcji. Z podanych składników wyszło mi około(...)wstawiamy do lodówki na godzinkę. Później jedynie bezkarnie pałaszujemy lub pakujemy na prezent dla naszej bliskiej osóbki. I love you to nic innego jak czarna herbata z uroczymi cukrowymi serduszkami, które lekko dosładzają gotowy napar. By nabrała iście walentynkowego wymiaru, dodano do niej również listki czerwonego bławatka oraz kwiat granatu. Herbata nie jest słodka, mimo dodatku serduszek
Gotowanie i blogowanienutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła(...)wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Serduszka pieczemy krótko, by się nie zarumieniły, czyli 10-12 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniewaniliowe po 16 g DODATKOWO : 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzątku czekolada i cukier puder do dekoracji foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek i wycinamy foremką serduszka. Biszkopt- białka ubijamy(...)Śmietana - Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Biszkopt smarujemy w środku częścią śmietany, następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną
Kulinarne Fantazje Mariolisuchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 165°C z termoobiegiem gotowe ciasto studzimy i kroimy na plastry o grubości 1-1 ½ cm. W każdym plastrze wycinamy foremką serduszka. Ciasto czekoladowe ( keksówka 22x9cm): czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzeni do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka(...)oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną ,całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto keksówkę (22x9cm) wykładamy papierem do pieczenia w środku układamy rząd wykrojonych serduszek ( ja dla ułatwienia na dno dałam odrobinę ciasta i włożyłam 2 rzędy serduszek większe i mniejsze) i na około ich wykładamy ciasto tak żeby je unieruchomić, następnie
Słodkie zapomnieniepieczenia Krem jaglano-waniliowy -75g kaszy jaglanej -1 szkl. napoju roślinnego (lub mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub jogurtu greckiego) Ciasteczka serduszka -110g mąki gryczanej -80g mąki kasztanowej -60g ksylitolu -60g masła orzechowego bez soli i cukru -60g oleju kokosowego (lub masła) -2 płaskie łyżeczki cynamonu(...)Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać serduszka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić
Candy PandasBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną, aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty, wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja(...)można dodać odrobinę barwnika czerwonego). Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wykładamy pergaminem. Za pomocą szprycy z małą tylką na papierze do pieczenia "malujemy" niewielkie serduszka. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli
Słodka StronaSposób przygotowania: Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, jedną część przelewamy na płaski talerz a pozostałą część przelewamy do miseczki. Pozostawiamy do zastygnięcia, z galaretki na płaskim talerzu wycinamy serduszka za pomocą foremki, pozostałą galaretkę rozdrabniamy widelcem. Herbatniki kruszymy na małe kawałki, wsypujemy na dno szklanek, do ścianek szklanki przyklejamy wycięte serduszka. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)cukier puder oraz cukier waniliowy, ucierając dodajemy po łyżce zmielonego sera. Masę przekładamy do szklanek, uważając żeby serduszka cię nie odkleiły. Rozdrobnioną galaretkę wykładamy na wierzch deserów, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniakiedyś ciastka serowe z jabłkiem. To ciasto jest podobne, ale nie aż tak mięciutkie. Ciastka w zależności od Waszych upodobań można posypać cukrem pudrem lub nie. Można w górnym serduszku wyciąć mniejsze serduszko, przez które będzie widoczna zawartość ciastek. Przyznam, że smak całkiem fajnie zaskakuje. Z jednej strony w środku mamy nadzienie z sera białego, z drugiej strony dochodzą(...)odkładamy do lodówki. Owoce wrzucamy do rondelka, podlewamy połową wody i cukrem. Jak masa zacznie wrzeć, dodajemy mąkę rozmieszaną z drugą częścią wody. Chwilę jeszcze gotujemy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka. Na środek każdego kładziemy nadzienie serowe i masę owocową. Przykrywamy drugim serduszkiem. Boki ciastka dociskamy widelcem. Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 240 stopniach do zrumienienia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w GarnkuWitajcie kochani! Na dzisiaj przygotowałam pyszne, kruche kokosowe ciasteczka przełożone kwaskowatym dżemem. Wyglądają apetycznie i uroczo w kształcie serduszek. Aromatyczne, delikatnie kokosowe i waniliowe, będą idealne na dzisiejszy walentynkowy wieczór. W przygotowaniu są szybkie, proste. Bardzo polecam i zapraszam do obejrzenia filmu i subskrypcji kanału Małej Cukierenki . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Mała Cukierenkarulony spotkają się na środku, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm (fot.3) . Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadać serduszkom właściwy kształt. Najlepiej do celu posłuży nam patyczek (fot.4) . Dobrze jest końcówkę serduszka dosyć mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby ciasteczko zachowało nam kształt serduszka
Świat Ciastamasz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym Tostowe serduszka czyli ekspresowe ciasteczka z cynamonem Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto(...)rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Tuz przed podaniem na wystudzone babeczki wyłóż bitą śmietanę. Posyp je serduszkami i udekoruj świeżymi truskawkami. Rozkosznego wcinania :-p Składniki połowa tabliczki gorzkiej czekolady połowa szklanki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 pełna szklanka mąki
Eat me! Fit me!Dalsza zabawa z pierniczkami, smakiem i " dziurką" Czyli serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 Kłos -Pol 85 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka goździków zmielonych 2 łyżk i błonnika kakaowego Kłos -Pol 200 ml miodu Lipowego Kłos- Pol 1/2 łyżeczki sody(...)dodajemy do pierniczków razem z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce, potem wałkujemy i wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami
Różowa kuchniaserduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy
Gotowanie jest łatwePrzepis na około 20 serduszek: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki żytniej razowej 100 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 40 g jogurtu naturalnego 2 żółtka 1/3 szklanki cukru (75 g) 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 3 zmielone/posiekane goździki Mąki wymieszać, dodać masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania(...)błonnika IG** = 69 (na granicy średniego i wysokiego) Ładunek glikemiczny (porcji 2 ciastek) = 17 (górna granica średniego) Dla porównania wartość energetyczna* 1 dużego serduszka w oryginalnej wersji przepisu - więcej cukru, masła i tylko mąka pszenna: 140 kcal (+26 kcal) 1,85 g białka 8,3 g tłuszczów (w tym 5,2 g tłuszczy
Vroblewska-fitliferazem moje koślawe serduszko, zawieszka na okno. Może i popełniam mnóstwo błędów, może i łamię wszelakie zasady szydełkowania, może i nie umiem czytać wzorów i szydełkuję na palcu a nie w powietrzu jak wszyscy, ale lubię sobie podłubać... Nic tak nie odpręża, jak liczenie oczek - skupiam myśli tylko na tym i zapominam o całym bożym świecie! Szukałam jakiegoś pomysłu(...)wzoru, ale niestety, wszystko, co znalazłam było albo za trudne dla mnie, albo za małe, a chciałam, by serce było widać... I na podstawie innego serduszka zrobiłam własne według moich mizernych umiejętności. Ale liczę, że kiedyś, gdy będę ćwiczyć wystarczająco długo, w końcu wyszydełkuję coś pięknego :) A tutaj, dla rozrywki, sówka. Maleńka jest, około 4-5 cm wysokości
dobra gospodyni dom wesołym czyniMoje dziecko od walentynek wszystko chciałoby w kształcie serduszka. Robiłam mu już taką pizze, potem ciasteczka i jeszcze śniadanie z parówką i jajkiem. Zachwycony był, bo parówki uwielbia ( nie wiem czemu ), no i jajko też zje. Musiałam mu tylko z obu stron podpiec(...)żółtko musi być ścięte konkretnie, żeby zjadł ;)) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: parówka jajko troszkę masełka wykałaczka Parówkę ugotowałam, rozkroiłam (nie do końca), zawinęłam w kształt serduszka, spięłam na końcu wykałaczką i przełożyłam na patelnię, na której wcześniej rozgrzałam dosłownie odrobinkę masła. Jajko wybiłam i przelałam w środek serduszka. Smażymy do momentu, aż jajko nam się
kruche babeczkiSerduszka serowe (kluseczki z twarogiem) z brokułami i sosem serowym Składniki na ok. 30 serduszek: mąka ziemniaczana 250g (kostka) twarogu półtłustego ok. 1 kg ziemniaków 1 jajko sól wg uznania Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Gorące ziemniaki i twaróg partiami przecisnij przez praskę. Wymieszaj i utwórz wolne miejsce(...)blacie lub stolnicy jak np. ciasto kruche, aby je rozwałkować. Można wyrównać ręcznie lub rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm. Foremką w kształcie serca wycinaj kluseczki. Gotowe serduszka ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj kilka minut od czasu wypłynięcia. Składniki na sos: 500g świeżych brokułów (lub mrożonych) 1/2 op. dużej śmietany (ok. 200 g) 1 op. sosu Knorr
Anioszek w kuchnistopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki 36% 50 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru kakao/czerwony barwnik spożywczy + czekoladowe serduszka* kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder, połączyć. Ubitą śmietankę podzielić na dwie części(...)pierwszej dodać 1-2 łyżki kakao, do drugiej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Masy śmietankowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na babeczki. Udekorować czekoladowymi babeczkami i kolorową posypką. Smacznego :) * Czekoladowe serduszka - 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i na przygotowany wcześniej papier do pieczenie, wyciskać serduszka. Pozostawić do zastygnięcia
Domowa cukiernia Ewynajlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 l wody 1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części(...)oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę – tylko ziemniaki w większe kawałki ( takie jak serduszka ) . Serduszka podsmażamy chwilkę na maśle , aż zaczną się przysmażać , dorzucamy cebulkę , podsmażamy jeszcze około 5 minut . Następnie zalewamy wodą , wrzucamy kostkę rosołową i pozostałe przyprawy – dusimy
Ogrodnik w podróżyProste w przygotowaniu muffinki w kształcie serduszek, są mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Ozdobione kremem pomarańczowym o intensywnym smaku i kolorze. Muffinki przygotowałam z okazji Walentynek, ale są tak smaczne, że na pewno zagoszczą na moim stole nie jeden raz :) MUFFINKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru(...)ciasta placek, a kiedy czekolada zwiąże, wyciąć małe serduszka. Krem pomarańczowy nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i wycisnąć na muffinki. Na wierzch nałożyć małe serduszka, ozdobić lukrem i ozdobami. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/walenty… Ewa Konsek-Benisz http://domowacukierniaewy.blox.pl/…/Brownie-z-olejem… Bożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/wafle… Ela K Kaminska http://elastokrotka.blogspot.com
https:KKuchniaMniamzdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne(...)pół. Złożone na pół ciasto kroimy ostrym nożem, tak aby na końcu zostało około 2cm nierozcięte. Rozkładamy rozcięte połówki, układamy na blasze, wyłożonej papierem i formujemy w kształt serduszka. Serduszka przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut. Gotowe! ;) Przepis
Czerwona Porzeczkaszarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest(...)boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze ok 30 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i cukierkowymi serduszkami
Smakołyki AsiGalaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu. 7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy(...)niskich obrotach. Lekko studzimy tak by polewa nie była gorąca, a jeszcze lejąca i polewamy szczeliny pomiędzy galaretkowymi serduszkami. Tort odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po raz kolejny łopatka od Pana Grzegorza z Graciarni posłużyła do podziału i wykonała swoje zadanie
Kuchnia w czekoladzieŚliczne, śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :) Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie serca wystarczy wyciąć je małym(...)ostrym nożykiem lub - lepiej -zrobić taką wykrawaczkę z... puszki po napoju lub piwie:D W tym celu wytnijcie pasek o szerokości 2 cm i uformujcie małe serduszko, a końce dokładnie zlepcie kawałeczkiem taśmy. Tanio, prosto i szybko :) Żelki możecie zapakować do ładnego pudełeczka, przewiązać wstążeczką i piękny, własnoręcznie wykonany prezent gotowy. Bliska osoba na pewno doceni Waszą
Słodko-Słony Świat Ilonymasa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle uznania, blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 2-3 minuty. Wyjąć, wylać resztę ciasta, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec(...)później jak galaretka stężeje wyjąć z pojemnika i naciąć galaretkę w tym sposób aby na przeciwko rogu powstał podwójny łuk (czyli obrazowo mówiąc z trójkąta mamy wyciąć serduszko). Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać jedną łyżkę cukru pudru, zmiksować. Wykonanie: Roladę rozwinąć, tak aby strona ze wzorkiem była od spodu, niewidoczna, posmarować bitą śmietaną, ułożyć galaretki jedna obok
moj przepis najabłek, pestek dyni, pieprzu. Ale co dwie głowy to nie jedna. Pomalowałam jedno serduszko lakierem do paznokci – fioletowym. Staś mówi : – O to dla mnie to serduszko, w moim ulubionym kolorze ( hehe śmiejcie się wcześniej ulubiony kolor był różowy, ale o tym kiedy indziej). Staś wpada na pomysł: – Pomalujmy farbkami! Mówię : – Ok, super pomysł. Stety(...)misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Z gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już
Niebieski kubek z kawaserduszek drobiowych 1 szkl pęczaku 3 szkl rosołu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g pora 2 ząbki czosnku pół(...)papryczki chili sól pieprz pieprz ziołowy oregano lubczyk natka pietruszki tłuszcz do smażenia Serduszka umyć, oczyścić, przekroić na pół. W rondlu do duszenia przysmażyć cebulę i czosnek, włożyć serduszka i dusić we własnym sosie aż zupełnie odparuje płyn. Wtedy podlać 2 szklankami rosołu, wsypać kaszę, dodać pokrojoną paprykę i pora oraz drobniutko posiekane chili i przyprawy do smaku
Gotowanie jest łatwejeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi uratować coś co wydawało się nie do uratowania. Do dzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady 1 l śmietany(...)świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką
Lili w kuchniNajlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy(...)Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli. Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki
Kuchenna KontrrewolucyaJakiś czas temu dotarły do mnie czekoladowe różności. Gwiazdki, serduszka, pałeczki, kwiatki, miseczki i to wszystko z czekolady. Wszystko to, a nawet więcej w swojej ofercie posiada Słodki Świat . Sklep internetowy oferujący takie czekoladowe cuda. Dla cukiernika, czy kogoś kto piecze torty na zamówienie to raj, ale i dla takich osób jak ja to też fantastyczna skarbnica. Wyobraźmy sobie(...)śmietanka kremówka 30% cukier puder do smaku kilka truskawek UŻYŁAM PO KILKA SZTUK: salaterka serce czerwone salaterka serce marmurkowe salaterka tulipan marmurkowy salaterka tulipan marmurkowy duży gwiazdka z brokatem serduszka ciemne serduszka ciemne z dziurką Wykonanie: Tak jak pisałam to była szybka akcja. Ser wrzuciłam do dzbanka blendera, wsypałam cukier i włączyłam miksowanie. Ser się miksował
Blondynka Gotujezjadałyśmy je kiedy były jeszcze ciepłe, a następnego dnia zabierałyśmy do szkoły - docierały pokruszone, ale nadal pyszne. Z okazji zbliżających się Walentynek nadałam im odświętny kształt kółek z wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego z dżemu mojego taty... hmmm... jakiś taki bardziej rodzinny niż walentynkowy wpis mi się zrobił;) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu(...)Dodawać w trakcie śmietanę - tyle, aby ciasto było elastyczne. Odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować cienko (ok. 4mm). Wycinać kółeczka, w połowie z nich wyciąć kształt serduszek. Piec w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem) przez 10-15 minut, aż zrobią się lekko złociste. Dżem malinowy podgrzać w rondelku z sokiem z cytryny, aż stanie się prawie
Kulinarne Inspiracjechciała na ręce, więc na jednej ręce miałam Majke, a drugą lukrowałam i efekt sami widzicie;/ ale może kogoś zainspiruje to jak zrobić ciastka króliczki z użyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie(...)mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy serduszka (ja wycinałam 2 rozmiary- mniejsze i większe). Te mniejsze należy przeciąć wzdłuż- będą to uszy. Doklejamy pod spodem dużego serduszka uszy. Układamy ciasta na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach. Do cukru pudru dolewamy powoli gorącą wodę i mieszamy. Lukier musi być gęsty
Aga w kuchnilodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wykrawamy ciastka: część jedną foremką, część z pomocą dwóch foremek: wycinając małe serduszko w większym. Małe serduszka odkładamy od razu na blaszkę, smarujemy białkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem lub posypką cukrową. Ciasteczka wycięte jedną foremką kładziemy na blaszkę, lekko smarujemy brzegi białkiem(...)nakładamy na to serduszko z wyciętym środkiem. Po wycięciu wszystkich ciastek, blaszkę wkładamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Do ciastek z okienkiem wlewamy tężejącą galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Smacznego :) A Wy macie jakieś plany na tegoroczne Walentynki? Jeśli tak - podzielcie się nimi ze mną na profilu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciastu rozwałkowanie się ). Z placków wycinać serduszka. Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy pomocy widelca (naciskać widelcem na brzeg każdego ciasteczka). Każde ciasteczko posmarować białkiem i oprószyć cukrem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około
Moja DelicjaUwielbiam wątróbkę. W zasadzie to jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron(...)łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą
BaRepasZamiast zatłoczonego kina i przepełnionych restauracji wybraliśmy spokojny wieczór w domu. Film, dobre piwo i odpoczynek. Na obiad przygotowałam dla wszystkich roladki z kurczaka z niespodzianką w postaci marchewkowych serduszek :) Zainspirował mnie przepis znaleziony u Smacznej Pyzy . Smacznego! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki śmietany sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Marchewki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry
Pasja Smakupolecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”. W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki(...)torciki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy polowę torcików. Do gorzkiej dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę słodkiej śmietany, rozpuszczamy na parze i polewamy pozostałe torciki. Dekorujemy czekoladowymi serduszkami
Mia Cucina Sofietatakże foremki w kształcie serduszka (takie na pewno znajdą się wśród domowych zbiorów) i patyczki do szaszłyków. Owoce obieramy i kroimy na plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy serduszka i/lub owocowe literki, z których możemy przygotować owocowe imiona do koktajli. Gotowe serduszka nabijamy na patyczki do szaszłyków. Resztę owoców miksujemy blenderem lub wrzucamy do sokownika/sokowirówki
Ciastkozercyrazem są to słodkie walentynkowe koperty. Do dekoracji ciasteczek wykorzystałam lukier królewski i masę cukrową . Jeśli jednak nie macie ochoty robić specjalnie masy cukrowej (potrzeba jej tylko troszkę), ozdobne serduszka można też namalować lukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych foremek czy cukierniczych akcesoriów, wystarczy kilka woreczków strunowych (można je kupić w sklepach papierniczych(...)wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyznaleźć chwilkę na małe co nieco. :) SKŁADNIKI: 1 mała śmietana 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 pomarańcza 1 banan śmietan-fix kilka kulek winogrona pistacje mięta galaretkowe serduszka wafelki czekoladowe A jak to zrobić: Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu na lody z białej czekolady (6 luty). Pomarańczę obrać ze skóry i wszystkich błonek(...)pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać. Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę
Kuchnia w opałachWyszło na prawdę pysznie! Serniczek z makaronem smakował wyśmienicie, pięknie się prezentował, a makaron wzbogacił danie w cenne składniki odżywcze :) Idealny deserek na upalne dni, lekki, zdrowy, pyszny :) Całe serduszko może zastąpić pełny posiłek, a połowa jako lżejszy, słodki dodatek do dania :) Składniki na 2 serduszka: - 30 g makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki - 200 g jogurtu naturalnego(...)truskawkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (w przypadku agaru jest to dosłownie chwila, ok. 30 min, natomiast jeżeli użyliśmy żelatyny musimy odczekać przynajmniej 5 h). Wartość odżywcza 1 serduszka: Kcal: 279 Białko: 23,5 Tłuszcz: 2,6 Węglowodany: 41,7 Błonnik
Zdrowie na języku :Pwaniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka.Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego się mleka dolać rozpuszczony(...)budyń i mieszać na małym ogniu około 1-2 minut.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia. Ciastka oprószyć cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościlodówce do momentu stężenia.Następnie z galaretki, którą przelaliśmy do płaskiego naczynia wykrawamy niewielkie serduszka (można to zrobić za pomocą foremek, ja posłużyłam się niewielkim nożem). Powstałe serduszka "przyklejamy" do brzegów kieliszków i dokładnie dociskamy w przeciwnym razie po wlaniu następnej warstwy serduszka mogą się odlepić).Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy
Słodka Stronasię np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego ciasteczka lekko ubijamy, tak aby powstała głębsza "kieszonka". Na środek wykładamy ok. łyżkę(...)więcej) masy i dekorujemy owocami oraz wyciętymi serduszkami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Stronadekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków owsianych80 g cukru125 g zimnego masła1 jajkomasa:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru(...)posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 10-12 minut w 180 st. C.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię postarali w kwestii jedzenia (szału nie było, że tak powiem), to w ogóle byłaby bajka. Teraz zaczynam być ciekawa piątkowej zabawy...Co do ciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego ostrym aromatem, radzę zmniejszyć ilość - jest tutaj bardzo wyczuwalny), złagodzonym(...)zamrażarce - i nic. Lepiło się niemiłosiernie, wałkowanie to mordęga mimo, że wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawanie okazało się niemożliwe. Koniec.Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą twarde i niedobre. W związku z tym upiekłam rozwałkowany placuszek, ostudziłam i dopiero wtedy powycinałam serduszka. Wyszły
Pożeraczka, czyli raz adobrzegötter. Łatwo nie było, ale czego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne, kruche z wierzchu, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów(...)posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Pachną obłędnie - rumem właśnie, ale też goździkami i cynamonem. W dodatku prezentują się uroczo - malutkie serduszka, w sam raz na jeden kęs. Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin
Pożeraczka, czyli raz adobrzestanie poświęcać się nawet częściej (w najbliższym czasie mam w planach wypróbować jeszcze dwa inne rodzaje pączusiów - przepisy z pewnością przydadzą się za rok w okolicach karnawału).Pączki-serduszka z dżemem truskawkowymSkładniki:(na 20 sztuk)450 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży50 g cukru100 ml letniego mleka80 ml letniej wody2 jajka50 g masła1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wódkinadzienie(...)rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką serduszka, układać na blacie obsypanym mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie smażyć pączki w garnku z rogrzanym olejem, po 1-1,5 minuty z każdej strony.Gorące
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiała. Kilka nitek makaronu ryżowego (na czółki) i odpowiednie foremki. Okrągłe i karbowane foremki łatwo można zastąpić kieliszkiem czy blaszanką formą na babeczkę. Jeśli nie macie małych wykrawaczek serduszek, odpowiednie kształty można wyciąć z masy czystymi nożyczkami. Przestudzone babeczki pokrywamy czarną masą cukrową. Po małe przypomnienie jak to zrobić, można zajrzeć tu. Z czerwonej masy cukrowej wycinamy karbowaną(...)foremką skrzydła, kieliszkiem odcinamy kawałek masy, żeby zrobić miejsce na głowę biedronki. Za pomocą wykrawaczek wycinamy z masy czarne serduszka-kropki. Odcinamy odpowiedniej długości dwie nitki makaronu ryżowego. Z jednej strony nabijamy czerwone serduszka z masy cukrowej. Wbijamy czułki w głowę biedronki. Z białej i czarnej masy cukrowej formujemy oczy biedronki. Małym nożykiem lub za pomocą narzędzi
CiastkozercyWalentynkowe Muchomory Do ozdobienia tych babeczek przydadzą się wykrawaczki w kształcie serduszka (można w prawdzie wycinać pojedyncze serduszka nożyczkami, ale nie kiedy potrzebujemy ich kilkanaście na jedną babeczkę). Możecie wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Może czekoladowe lub waniliowe upieczone w środku z kostką Waszej ulubionej czekolady?Przestudzone babeczki pokrywamy czerwoną masą cukrową (jak to zrobić?).Pozostałą masę(...)wałkujemy na stolnicy i wycinamy małe serduszka. Jeśli masa przykleja się do stołu można podsypać ją delikatnie cukrem pudrem. Z białej masy cukrowej także wycinamy kilka serduszek.Serduszka naklejamy na babeczkę zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Jeśli masa już trochę wyschła wystarczy delikatnie zmoczyć powierzchnię, którą chcemy przykleić wodą. Przy małych elementach wygodnie zrobić to patyczkiem higienicznym. Miłej zabawy
Ciastkozercyziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple. Klopsiki. Składniki. 100g wołowiny mielonej 150g wieprzowiny mielonej 1 cebula przesmażona i przetarta 1 żółtko 0,5 łyżeczki kwaśnej śmietany(...)zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg Tradycji ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Pomidor pokroić w kosteczkę ,doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością
Kulinarny karnet Christopherakonsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe naleśniki udekorować śmietaną napisem Kocham Cię
Kuchnia Danusiobsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać margarynę,żółtka,cukier puder,wódkę i śmietanę. Zagnieść ciasto,dobrze wyrobić,aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkować,nożem wycinać serduszka i strzały Amora. Wycięte serduszka posmarować białkiem,nałożyć na serce strzały,na środku dobrze docisnąć,aby się przykleiły. Na głębokiej patelni rozpuścić smalec,doprowadzić do wrzenia,kłaść serca(...)góry nogami,smażyć z obu stron na złoty kolor. Wybierać serca łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Obsypać serduszka cukrem pudrem
Kuchnia DanusiCiasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka. Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na 32 części i utoczyłam wałeczki. Wyszły całkiem fajne patyczki, takie w sam raz do podjadania i tak zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów
Praktyczna plCiasteczka - serduszka - na Walentynki - Z racji, że Walentynki juz tuż, tuz... postanowiłam upiec ciasteczka w formie serduszek. Tym razem tylko i wyłącznie ten wzór, żaden inny :) CIASTECZKA "KOCIE OCZKA" - inaczej, bo w formie serduszek... SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 5 łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny
kolorowotorcikowosię Walentynki, ale namawiam Was, by śniadania celebrować nie tylko wtedy. Spróbujcie chociaż w weekendy, jeśli nie da się na co dzień jadać razem, tak bardziej odświętnie. Pomysł na serduszka z parówek i jajek to dość popularny pomysł, ale chciałam go mieć także tu. Bo lubię. Składniki /dla 2 osób/: 4 parówki 2 jajka kilka gałązek szczypiorku sól(...)pieprz 4 wykałaczki Wykonanie: Parówki rozciąć prawie do końca, następnie boki wywinąć tak, by powstało serduszko i spiąć wykałaczką. Jajka rozkłócić widelcem z solą i pieprzem i dodać pokrojony szczypiorek. Mocno rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Na patelni ułożyć serca z parówek i wlać do każdej porcję jajek. Smażyć do ścięcia się masy. Podawać z ulubionymi dodatkami
Pasja Smaku