ser pleśniowy - 764 przepisów (strona:32/51)

Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem 260

lubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :)  Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji(...)Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo)  600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera długodojrzewającego - Maasdam (lub dowolnego) sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę

Delicious Titbits
Roladki z kurczaka w sosie serowo musztardowym 225

drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą sól  pieprz Etapy przygotowania Filety poprzekrawać(...)Dodać koncentrant i przyprawy. Farsz nakładać na płat, następnie zwinąć ciasno roladkę. Roladki można spiąć wykałaczką, obwiązać nicią lub obtoczyć w mące  mocno przyciskając roladki co ja zrobiłam. Sery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika

Kubki smaku
Makaron z krewetkami w sosie cztery sery 180

się przekonywałam do owoców morza... oj długo... ale od jakiegoś czasu jem i muszę przyznać, że mi smakują :-) No dobra, jem tylko krewetki ;-) I podobnie rzecz się miała z serami pleśniowymi, ale te polubiłam znacznie wcześniej :-) Najpierw z białą pleśnią - instynkt samozachowawczy nijak nie chciał mi pozwolić na inną... ;-) ale w końcu i do tego się przełamałam :-) I danie(...)żal zostawić choćby mały okruszek...  SKŁADNIKI ok. 300 g krewetek (tym razem mrożonych, gotowych do użycia) ok. 300 g makaronu 200 ml śmietany 30 % 125 g sera gouda 125 g sera grana padano 125 g sera mozzarella 125 g sera gorgonzola 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz Krewetki myjemy, usuwamy ogonki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej

Czary - gary w kuchni
całkiem inny pieczony placek 121

naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki dla trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do  misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia,  rozbite jajka, oraz sól.  Całość przez(...)plastry pieczarki.  Całość skrapiamy oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry pomidora, oraz cienko pokrojone plastry sera. Zapiekamy kolejne dziesięć minut, wyjmujemy dzielimy na porcje i podajemy

Miód i pieprz
Lasagne z rukolą i serem blue 169

taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola 300 gser edamski 350 gsos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąkimakaron do lasagne (z tego przepisu)Sposób przygotowania:Makaron do lasagne przygotowujemy(...)dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy.Do rondelka wrzucamy masło - gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Gdy to nastąpi dolewamy partiami mleko ciągle mieszając. W momencie

Słodkie Przyjemności
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 125

dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty oliwą. Dynię kroimy(...)rumiane ale mieć zwartą konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy na połowy i usuwamy skórę. Aby zrobić sałatkę na talerzu wykładamy szpinak, układamy plastry dyni, ser, prażone orzechy i pomidory. Całość skrapiamy domowym sosem Vinaigrette. Prosty sos Vinaigrette wymaga nie więcej niż 4 składników. Podstawowe składniki to ocet, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Oliwę warto

naRuszcie
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 154

Jesienne słodko-wytrawne grzanki. Rozpuszczony camembert, do tego słodka gruszka podkręcona miodem i orzechami - niebo w gębie! Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis zainspirowany moją jesienną miłością do duetu gruszka - ser pleśniowy. Choć uważam, że to gorgonzolę i gruszkę łączy idealna kulinarna więź, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię(...)sięgnęłam po camemberta, który z gruszką także dobrze się łączy, ale ma dużo łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię, grillujemy, potem przecinamy wzdłuż na pół i wyjadamy jego serowe półpłynne wnętrze maczając w nim grillowane warzywa. Poezja! Oczywiście camembert camembertowi nierówny. W Lidlu jest taki jeden

Chilli Czosnek i Oliwa
Odkrywamy kalifornijskie wina 132

Cabernet Sauvignon   Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...   Petite Sirah   Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.   Merlot   Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.   Pinot Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego(...)szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka

królestwo garów
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 149

Vegas. Muszę przyznać, że próba była udana, risotto wyszło bardzo dobre, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Oczywiście nie jest to do końca dietetyczna potrawa ze względu na ser pleśniowy, który jest tutaj, obok krewetek, głównym składnikiem. Ale wierzcie mi, że to dzięki niemu smak jest fantastyczny :) A co do krewetek, nie będę ukrywać, że ani teraz ani nigdy(...)sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam

Zgrabne Gotowanie
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 129

takich jakie rzadko dotąd zdarzało nam się jeść (lub nawet wcale nigdy nie jedliśmy). Więc w myśl tej zasady Madzia kolejny raz zrobiła trzydaniowy obiad: tartę z cykorią i serem pleśniowym na orkiszowym spodzie, topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie oraz nadziewaną i pieczoną dynię hokkaido. W tym wpisie zamieszczę przepis na tartę. Topinambur i dynia(...)też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą

Marder&Marder Manufacture
Pizza ze szparagami i jajkiem 166

Składniki dla 3-4 osób: spód na pizzę (przepis  tutaj ) 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 małe pomidory malinowe 100 g startego żółtego sera 50 g koziej rolady (lub sera pleśniowego)  2 surowe jajka zioła prowansalskie sól opcjonalnie sos czosnkowy  Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć, zalać wrzątkiem, pozbawić skórek(...)pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut  w   195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko

Ugotować
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 184

słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce(...)łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii. Potem makaron, beszamel, znów szpinak z twarogiem i cukinię. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C na ok. 45 minut lub 175 o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową

Czerwień i błękit
Ser piwny / Bierkäse 313

piwny nigdy nie był specjalnie ostry. Dlatego zachęcam do zachowania podanych w przepisie proporcji. Ilość przypraw można oczywiście nieco zwiększyć. Składniki na 1 dużą lub 2 porcje: 1 miękki ser pleśniowy (najlepszy tzw. "śmierdzący" :P ) romadour, limburger, Pont-l’Évêque, Saint-Albray lub bardzo dojrzały brie, camembert lub Bonifaz  (ok. 180-200g) 1 szalotka lub nieduża cebula posiekana(...)grzanki chlebowe (chleb smarujemy oliwą i na mocno rozgrzanej patelni opiekamy krótko z dwóch stron, aż się lekko podpieką - powierzchnia powinna być podpieczona i twarda, środek miękki)   1. Ser należy wyjąć kilka godzin przed wymieszaniem z resztą składników - powinien być bardzo miękki. Można rozłożyć składniki na talerzu lub desce, w krążkach cebuli (jak na zdjęciu 2.) , dodając do każdej

Kuchnia Prezydentowej
Makaron ze szpinakiem 131

zasadotwórczy ,a więc odkwasza organizm (ważne dla tych którzy jedzą dużo mięska,cukrów i nabiału).  Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo -  jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet(...)ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM  i  PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja)  makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy

Bon appetit mon amie
Sałatka z gruszką i serem Roquefort 142

idealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem.  Składniki 2 gruszki , średnio dojrzałe 1 łyżka masła mix sałat 200 g sera pleśniowego Roquefort garść orzechów nerkowca 100 g orzeszków piniowych 2 łyżki miodu kilkanaście winogron Przygotowanie   Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni. Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki(...)ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem  Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo – orzechowym sosem

R'n'G Kitchen