jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami
Tradycyjna Kuchniapichcenie w kuchni, to tylko szybko ją odgrzać i zjeść :) Jeśli lubicie zapiekanki, to polecam Wam również: Zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą wg Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki: 2 woreczki ryżu (razem 200g) 1 opak. przyprawy kebab – gyros 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g) 1 duża czerwona papryka
Kulinarne Przebojekostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy serki topione, mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy pozostałe sery i wyciśnięty ząbek czosnku. Rozpuszczamy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Z solą delikatnie bo ser pleśniowy i parmezan są słone. Zupę na talerzu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami lub obwarzankiem jak ktoś z Krakowa PS Paremzan i Dziugas do najtańszych nie należą, więc
ladykitchennajbardziej foremne na świecie to one nie są, ale smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne, że można je urywać
les mirabellespowinni spróbować, pyszne szybkie danie . Składniki 400 g makaronu penne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty
R'n'G KitchenMakarony i wędzonego łososia uwielbiam , od razu wiedziałam że połączę te dwa składniki w swoim ulubionym daniu obiadowym, dodatek sera pleśniowego Lazur podkręca smak tego dania i dodaje wyrazistości. Niewielka porcja takiego obiadu skutecznie zaspokaja głód, a przy tym zajmuje 20 minut na zrobienie. Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice Składniki: Na dwie porcje: 25 dag grubego
Wanilia i Kardamonzałożenia,że jeśli oboje jemy czosnek to nadaje się na romantyczną kolację). Doskonale sprawdzi się również na imprezie karnawałowej,czy urodzinowej.Jest szybka i bardzo smaczna. Składniki: chleb pszenny ser pleśniowy naturalny papirus czosnkowo-ziołowy Winiar 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania: Czosnek obrać i wycisnąć do jogurtu zmieszanego z majonezem.Sos odstawić minimum
Wielki apetytjeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g 3-4 ząbki czosnku 1 szt. cebuli dowolna ilość różyczek brokuł kawałek sera pleśniowego lazur opakowanie 200g 18% śmietany parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz dowolny ulubiony makaron Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę i starte
potrawyregionalneSkładniki: tortilla pełnoziarnista filet z indyka mieszanka sałat ser pleśniowy mieszanka przypraw curry (u mnie Kotanyi) pieprz sól odrobina oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki sosu BBQ Sposób przygotowania: Filet kroimy an cienkie plastry i marynujemy w przyprawach i odrobinie oliwy przez min.30 minut.Następnie smażymy z obu stron przez 3 minuty.Tortillę smarujemy majonezem i sosem
Wielki apetytPrzepisy na suszone warzywa i owoce znajdziecie tutaj Składniki seler naciowy dobrze odsączony labneh (można zastąpić np. białym serem o kremowej konsystencji, serem kozim, serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym i wymieszanym na gęstą pastę z niewielką ilością jogurtu typu greckiego lub śmietany ) wybrane dodatki - szczypiorek, natka pietruszki, ulubione zioła, zmielone suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWbrew pozorom, bardzo smaczne i subtelne połączenie. Składniki 500 g brokułu 100 g sera pleśniowego (lazur) 1 l wody 150 g wędzonej piersi z kurczaka 50 g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru przez
R'n'G Kitchenprodukty zalegające w lodówce. Psiapsiółka orzekła, że są intrygujące i wykwintne. Ja tam nie wiem. Mi po prostu smakowały :) Pszenno gryczane naleśniki z łososiem, serem pleśniowym i czereśniami naleśniki (u mnie ok 10-12): po 1 szklance mąki gryczanej i pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko(...)oliwy szczypta soli Składniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy. Pierwszy naleśnik na oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik
Dzieje kuchennej Wiewiórystopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok po kroku. Na początku gotuję makaron. Następnie nastawiam wodę w drugim garnku (dość wysokim(...)minutach odcedzam. Nie dopuszczam by się rozgotowały- mają być chrupiące. Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelcuszybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie. Składniki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki bez szczypioru 200 g koziego sera pleśniowego sól morska rukola garstka 2 łyżki miodu 3 łyżki świeżego rozmarynu Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie Wymieszałem mąkę(...)gładkie, elastyczne ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformowałem placek. Posmarowałem go jogurtem, posoliłem. Na tak przygotowanym cieście rozłożyłem pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i dymki., plastry koziego sera. Posypałem rozmarynem. Zapiekałem około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po zapieczeniu posypałem rukolą i polałem miodem
R'n'G Kitchenpozycji, ale nie może być inaczej, skora uwielbiam. Zapraszam na pyszny posiłek bez gotowania, idealny na obecne upały. Składniki na 2 osoby: 2 garście rukoli i radichio 150 g sera pleśniowego rokpol 6 połówek brzoskwiń z puszki 1 garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń(...)łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na wierzch ułozyc pokrojony w kostkę ser i kawałki brzoskwiń. posypać orzechami. W słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos, wymieszać i polać nim sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu...Smacznego
Gosia gotuje