sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj. Smacznego! *Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron. **Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem jabłka, kiwi i sera pleśniowego (np. Roqueforta) lub sera koziego. Inne możliwe kompozycje sałatkowe: jabłko, marchewka, rodzynki i orzechy. A także: grejpfrut, wędzony łosoś, awokado i kukurydza
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaplastry żółtego sera o intensywnym smaku - trochę mielonego czarnego pieprzu - przyprawa uniwersalna - czerwony i zielony pieprz ziarnisty - olej do smażenia - sól do smaku - szczypta chili Przygotowanie: Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera
W poszukiwaniu inspiracjiPropozycja na pyszną letnią sałatkę z grillowanych warzyw z serem. Możemy użyć fety, dobrego jakościowo serka sałatkowego (np. z ziołami) lub sera pleśniowego - albo mieszanki ulubionych serów :) Takie warzywa sprawdzą się także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjezalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony ser gorgonzola, gotujemy chwilę aby delikatnie się rozpuścił. Podajemy zupę z gorącymi grzankami, posypaną ziarnami słonecznika i dyni. *jeśli nie przepadacie za serami pleśniowymi możecie zastąpić go serem kozim lub parmezanem
Mania GotowaniaSKŁADNIKI 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola 100g białego sera - mozzarella 100 g sera parmezan 100g miękkiego żółtego sera typu gouda, galbani 200 ml mleka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli 400 g makaronu świderki 20 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany
zielonacukinkaŻółty ser (źródło: freeimages.com) Wkładasz żółty ser do lodówki i w niedługim czasie pojawia się na nim szary lub biały nalot pleśni (i nie jest to bynajmniej ser pleśniowy)? Jeśli nie chcesz, aby ser pleśniał, skorzystaj z poniższych porad: jeśli masz do wyboru przechowywanie sera w folii/worku foliowym lub w papierze śniadaniowym, to wybierz ten drugi. Przez papier jest minimalny
WojnaNaSmaki.plulubione wino J UWAGI: Do przygotowania potrawy możemy oczywiście używać różnych rodzajów sera, jednak moim zdaniem właśnie raclette jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette
Mania Gotowaniachwilę, starte ząbki czosnku. Dodałam szpinak i podsmażyłam go z czosnkiem,aż zmiękł. Rozkruszyłam ser lazur. Na koniec polałam farsz śmietaną i doprawiłam pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony. wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił. Kolej na sos beszamelowy: W garnuszku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę Energicznie mieszałam, dolewając mleko. Doprawiłam gałką muszkatołową, szczyptą
potrawyregionalnekolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu" mąki wydrążyć
MarciochaKucharzykurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet ChristopheraUwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1/2 melona cantaloupe 200g prosciutto 150g sera z niebieską pleśnią 3-4 garście rukoli 2-3 łyżki pestek
DefinicjaSmakuNowa akcja z kolejnym moim ukochanym składnikiem. Chciałabym zebrać jak najwięcej przepisów, których głównym składnikiem są sery pleśniowe. Dopuszczalne są również "dziwne" gatunki innych serów :) Wpis dodawany do akcji musi być opatrzony banerem akcji, a wspomniane wcześniej sery nie mogą być tylko dodatkiem, ale muszą grać w potrawie główną rolę. A przynajmniej jedną z pierwszoplanowych ról. Zapraszam do udziału: stwórzmy
Miksturownikpoczęstowana tą sałatką. Zaintrygowała mnie po raz kolejny. Postanowiłam zrobić ją w święta systematyzując jednocześnie ilość wykorzystanych składników, wg własnych upodobań i potrzeb. Sałatka z rukolą, łososiem, serem pleśniowym i granatem 50 g rukoli 100 g sera z szarą pleśnią, ale nie kremowego tylko twardego 100 g wędzonego łososia 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryryż będzie miękki. Gruszkę obrać w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać do ryżu gruszkę. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy i doprawić pieprzem Mieszać do momentu rozpuszczenia sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówzdecydowanie gęstszy. Połączenie łagodnego sera topionego ze zdecydowaną ostrością lazura i słodyczą śmietanki nie wymaga nawet stosowania przypraw :) Składniki: - różyczki z jednego brokuła (albo paczka mrożonego) - 100 g sera pleśniowego (u mnie turkusowy lazur) - 100 g śmietankowego sera topionego - 200 ml śmietany 30% - łyżka mąki - sól, cukier Różyczki brokuła myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i szczyptę
Kulinarne zapędy Kokosapieczarek, gdy te będą obsmażone i woda z patelni wyparuje. Cebula ma być zeszklona, a nie usmażona. Na patelnię wlać ok. 150 ml ciepłej wody, dodać przyprawy i ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Podgrzewać całość do stopienia się sera i uzyskania pasującej nam konsystencji sosu (po odparowaniu wody). Na patelnię dodać kawałki polędwicy. Krótko je podgrzewać. Chodzi tylko
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Ser feta szynka prosciutto di parma szczypiorek winogrona ser kozi kawałek sera pleśniowego suszone śliwki wędzony halibut i tuńczyk Przygotowanie: Wszystkie sery zmieszać razem na gładką masę.. Do papilotków włożyć szynkę nafaszerować serem, posypać posiekanym szczypiorkiem dodać ćwiartkę winogrona Śliwki zawinąć w szynkę...... Kuleczki serowe posypać kawałkami Halibuta i Tuńczyka.. Popić dobrym winem..... :-) Smacznego
Gaździnka warzydomem i chęć zjedzenia czegoś zdrowego.Zapraszam sałatka jest zdrowa i pożywna. Ekspresowa sałatka makaronowa: Składniki: Makaron tri colore Pomidorki koktajlowe kukurydza z puszki Bazylia(świeże listki) Chilli w płatkach Ser pleśniowy Sposób przygotowania: Ugotowany makaron łączymy z połówkami pomidorków,serem pokrojonym w kosteczkę,kukurydzą.Doprawiamy do smaku i dekorujemy bazylią. Przed podaniem schłodzić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytSAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SER PLEŚNIOWYM Z TRUSKAWKAMI sałata lodowa pomidorki koktajlowe łosoś wędzony ser brie lub camembert pół szklanki truskawek lub sos żurawinowy Sos Winegret: pół cebuli 2 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku
NaKońcuJęzyka