porcji wyjdzie nam naprawdę spora ilość pysznych spanakopitas. Więc śmiało możemy zrobić z połowy składników. W roli głównej ser Favita mojej ulubionej mleczarni SM Mlekovita. Składniki: opakowanie sera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita(...)chwilę smażymy. Wyłączamy gaz i dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Favitę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości
Malinowe PocałunkiJedna z mojej ulubionej sałatkowej top-trójki! Na pierwszym miejscu zawsze i wszędzie będzie sałata z dodatkiem sera, gruszki i bakalii. A na drugim ta właśnie, taka à la grecka, bo przecież większość składników znanych jest z sałatki greckiej. Można ją zabrać do pracy, można podać na rodzinnej uroczystości, można w końcu przygotować ją tylko dla siebie i męża(...)przez dodatek ziół, a zwłaszcza mięty, która jest mocno wyczuwalna, ale dla mnie to właśnie sedno tej sałatki. Mięta jest dla mnie ważniejsza w tej sałatce niż oliwki z fetą razem wzięte ;) I na koniec przyznam się, że sałatkę prezentuję na blogu po raz drugi. Uznałam, że tamten wpis z 22 maja 2011 r. zostawię z sentymentu, bo w końcu
bistro mamaSezon grillowy już rozpoczęty. Od lat grillujemy kiełbasy, mięsa, warzywa, dziś przedstawiam Wam przepis na coś zupełnie odmiennego a na dodatek szybkiego i łatwego. Przyznam się
Kopystką po garachświeżych drożdży 0,5 l ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru trochę mąki do podsypywania 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: mozarella 150 g feta 150 g jajka 4 sztuki sólo ,pieprz do smaku Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem ,dodać pozostałe składniki , mąkę stopniowo i wyrabiać sprężyste ciasto .Nie może być twarde ,raczej luźne ,więc(...)środek na nadzienie i zlepić brzegi w formie łódek . Najlepiej robić to już na papierze ,na którym będą się piec ,bo potem z nadzieniem trudniej je przenosić na blaszkę. Sery kruszymy do łódeczek ,doprawiamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni około 15 minut . Na chwilkę wysunąć blaszkę z piekarnika na każdą łódeczkę wbić jajko i zapiec
Ladylaura.WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, ugotowane mięso z zupy - u mnie
JejKuchniasię ponieść rozpieszczającym zmysły kombinacji smaków a Walentynki potraktować jako zasłużony cheat day … … i przypomnieć sobie jak smakują lody, desery, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami Tosty(...)lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki
Eat me! Fit me!Dzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po
PatiGotujezapobiegają występowaniu miażdżycy. Warto zaznaczyć, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu i może być polecana osobom cierpiącym na celiakię. Składniki (20 sztuk): komosa ryżowa, 200g (masa sucha), 1 opakowanie sera mozzarella (125g masa netto), 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie, 4 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 jajka, otręby owsiane, 5 łyżek, sól i pieprz(...)smaku, około 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia kotlecików. Sposób przygotowania Najpierw komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według przepisu z opakowania. Następnie ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Składniki przełóż do miski. Dodaj także jajka, odcedzoną i wystudzoną komosę ryżową, otręby, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty
Natka Pietruszkisyropie i zdecydowanie ma lepszy smak. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki: Sałatka meksykańska z ananasem Sałatka szwajcarska Sałatka z pęczakiem i fetą Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką(...)świeżym ananasem i kurczakiem Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklani ryżu ugotowanego na sypko 1 puszka kukurydzy 250 g żółtego sera, u mnie gouda 3 plasterki świeżego ananasa lub z puszki 3 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz koperek do posypania Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitysmażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie. Farsz serowy: Drobno poszarpać mozarellę, dodać pokruszoną fetę, wymieszać. Opłukany szpinak włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż zwiędnie i puści sok. Wymieszać z czosnkiem i odsączyć na sicie. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Jeżeli mamy kamień(...)długi i 20 cm szeroki. Układamy na papierze do pieczenia. Na dwa placeki nałożyć warstwę farszu z mięsa, na pozostałe dwa, warstwę szpinaku i na niej ser. Dookoła nadzienia zostawić ok 2 - 3 centymetrowy margines. Boki ciasta zawijnąć na farsz, pozostawiając środek otwarty, a końce skleić tak, aby całość przypominała łódkę. Gotowe pide wsunąć razem z papierem
Stare GaryPotrzebowaliśmy czegoś na szybką kolację. Lodówka świeciła pustkami, prócz świeżego chleba niewiele mieliśmy składników. Odkąd jestem mamą zawsze staram się mieć "coś na wszelki wypadek", tym
OliveandThymeDynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piec a nie gotować, spróbujcie raz a będziecie wiedzieć o czym mówię. Na dużą miskę sałatki potrzebujemy: 1 brokuł surowy garść płatków migdałowych kilka ząbków czosnku pół kostki fety lub gorgonzoli Brokuł dzielimy na różyczki, układamy na blaszce i wkładamy do pieca, nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy uważając by nie spalić drobnych różyczek, ale równocześnie by głąb był(...)uważamy by czosnek nie zabrązowił się, gdyż przez to zrobi się gorzki. Upieczone brokuły wykładamy do miski (możemy skropić je oliwą z oliwek). Posypujemy migdałami i czosnkiem oraz pokruszonym serem, dzięki temu, że brokuły są gorące serek nam się smacznie podtopi. Podajemy jeszcze ciepłe. Uzależnicie się
Z butelką mleczka w tleBardzo smaczna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka. Składniki 4 grube plastry fety 1 jajko 2 garści rukoli po 2 czerwone i żółte papryki kawałek parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki czarnych oliwek Sos : 1 posiekana dymka 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie Sos : wszystkie składniki umieściłem(...)ciepła, ale to dobrze - dzięki temu łatwiej jest zdjąć z papryki skórkę, co jest kolejnym etapem przygotowania. Po zdjęciu skórki usunąłem środki z nasionami, strąki pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry. Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty kolor na gorącym oleju. Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę. Posypałem startym
R'n'G Kitchenpietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków 1,5 litry wody 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek 2 łyżki śmietany szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać(...)ogniu przez około 3 - 4 minuty. Śmietankę wymieszać dwiema łyżkami zupy. Powoli wlewać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z pokruszonym serem mozzarella, z dużą ilością szczypiorku. . Podobno najlepsza jest po kilku godzinach od przygotowania lub nawet następnego dnia. U nas nic nie zostało :D Smacznego
MarciochaKucharzy