paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka śledziowa z burakami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka z tortellini i pesto Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Hekele. Sałatka śledziowa Sałatka z kaszą pęczak Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami Sałatka
Codziennik KuchennySkładniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć
kulinarnajamka.blogspot.comgram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), pokrojony w kostkę ser, szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzygotować farsz wegetariański. Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej. Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem, kaszą z twarogiem, czy nawet można zrobić je na modłę naszych wigilijnych, tym samym powstaną smażone pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebujemy: Ciasto na pierogi: 3 łyżki(...)szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowana pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kindziuka z dzika Kuchnia Myśliwska 1 opakowanie fety 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz Panierka: 2 jaja 1/4 łyżeczki soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego: W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy do niego
MamaOskarkasera typu bałkańskiego 200 g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz, estragon INGREDIENTS (6 pieces): Pastry: 75 g butter 60 g white flour 60 g rye flour 1 egg 1 egg yolk pinch of salt and baking powder Filling: 300 g chanterelle mushrooms 200 g kale 1 medium red onion 200 g Balkan type cheese (feta) 200 g Greek(...)widelca nakłuj ciasto, ułóż na wierzchu papier do pieczenia i wysyp np. fasolę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. W misce wymieszaj jogurt, jajko i przyprawy. Pokrusz ser. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i wyłóż na nie zawartość patelni, pokruszony ser rozsyp równomiernie na wierzchu, całość zalej jogurtowo-jajeczną mieszanką. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni
Martyna Cookssera typu bałkańskiego 200 g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz, estragon INGREDIENTS (6 pieces): Pastry: 75 g butter 60 g white flour 60 g rye flour 1 egg 1 egg yolk pinch of salt and baking powder Filling: 300 g chanterelle mushrooms 200 g kale 1 medium red onion 200 g Balkan type cheese (feta) 200 g Greek(...)widelca nakłuj ciasto, ułóż na wierzchu papier do pieczenia i wysyp np. fasolę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. W misce wymieszaj jogurt, jajko i przyprawy. Pokrusz ser. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i wyłóż na nie zawartość patelni, pokruszony ser rozsyp równomiernie na wierzchu, całość zalej jogurtowo-jajeczną mieszanką. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni
Martyna Cookspodać sałatkę. Szynkę porwij na kawałki. Ser pokrój w kostkę. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużej misce delikatnie wymieszaj kulki z melona z rukolą, szynką i gorgonzolą. Całość przełóż do miseczek z melona i polej sosem. Składniki 1/2 dojrzałego białego melona 1/2 dojrzałego zielonego melona 80 g gorgonzoli lub fety garść rukoli około 10 plasterków szynki
Eat me! Fit me!pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać
Kuchnia domowa Anirozmarynu suszonego 200 g owczej fety (w wersji wegańskiej tofu wędzone) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. Ziemniaki przekrój na pół W misce zmieszaj oliwę z przyprawami, dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj (tak by ziemniaki obtoczyć w przyprawach) Na kratce od piekarnika połóż papier do pieczenia, ułóż na nim połówki ziemniaków Ser pokrój na grube plastry i ułóż
pyszne zdrowościWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 6 średniej wielkości ziemniaków, opakowanie mozzarelli, 10 dag tartego
JejKuchniamięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam. 18 liści winorośli ze słoika( ja kisiłam swoje(...)przetworach") 10 dag.mięsa mielonego 1 torebeczka mała kaszy bulgur(ugotowanej według przepisu z opakowania) 1 pęczek mięty 3-4 ząbki czosnku 8 dag.cebuli dymki 1 op.sera feta 1 puszka pomidorów pellat 1 wyszorowana cytryna 100g.zielonych oliwek 0.5 papryczki chili Sól Biały pieprz Odrobina cukru 100 ml.oliwy z oliwek 5 szczypt dużych oregano ************************************** Moja
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię na taką okazję i skupiłam je w jednym miejscu. Być może dla kogoś będą one inspiracją :) SAŁATKI Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem i tortellini Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kuskusem, awokado i suszonymi pomidorami Sałatka ryżowa z pieczarkami Sałatka wiejska Tradycyjna(...)Sałatka meksykańska Sałatka z selerem, ananasem i kurczakiem Pyszna sałatka z totrellini PRZEKĄSKI Śledzie po cygańsku Figi zapiekane z boczkiem i serem pleśniowym Focaccia z figami, serem pleśniowym i rozmarynem Bagietki czosnkowo-koperkowe Roladki z tortilli z szynką i papryką Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Focaccia z oliwkami, pomidorkami i rozmarynem Ziołowe gofry
My simple kitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 3 średnie cukinie, 1 kiełbasa śląska, 50 dag pieczarek
JejKuchnianamoczenia 100g fety okolo 7 suszonych pomidorow w oliwie sol, pieprz ziolowy 3-4 galazki tymianku wykonanie: Bulke namaczamy w mleku i gdy bedzie odpowiednio miekka odsaczamy ja i dodajemy do miesa. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy na oliwie. Gdy przestygnie dodajemy do mielonego. Dodajemy tez jajka, pokrojone w kostke pomidory i ser oraz przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy
Przysmaki Karolki