ser feta - 6431 przepisów (strona:353/429)

Cukinia i feta 243

duzo mniej. Bylo wiec szybko i prosto, moze nawet za prosto, ale lenistwo bierze gore nad ambicjami. Placuszki z cukini z feta skladniki 2 cukinie 100g pokruszonej fety 2 jajka 5 lyzek maki 2 lyzki bulki tartej pieprz, sol 1 lyzka oregano 1 lyzka koperku 1 zabek czosnku wykonanie: Cukinie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach(...)minut by puscila sok. Odciaskamy ja. Do cukini dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke, czosnek przecisniety przez praske, ziola i pieprz. Ja nie dodalam juz soli, poniewaz ser jest wystarczajaco slony, a cukinia byla solona zaraz po starciu. Wszystkie skladniki dokladnie laczymy i za pomoca lyzki wykladamy na patelnie z rozgrzana oliwa male placuszki. Smazymy z obu stron na zloty

Przysmaki Karolki
Jajka w majonezie z rzeżuchą 125

Pamiętajcie, aby posiać rzeżuchę odpowiednio wcześniej przed świętami. Będzie potrzebowała około 5-6 dni, aby ładnie wyrosnąć. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka: Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem(...)Jajka z anchois i kaparkami   Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka w majonezie z rzeżuchą Jajka w majonezie z rzeżuchą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Jajka marynowane w curry 127

Jajka są delikatnie pikantne, możemy je później nafaszerować lub jeść polane majonezem i posypane na przykład rzeżuchą. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka: Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem(...)Jajka z anchois i kaparkami   Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka marynowane w curry Jajka marynowane w curry Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo Marynata: 500 ml wody

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 165

później życzę smacznego. Zobaczcie też jak można pofarbować jajka w naturalny sposób -  kliknij tutaj.   Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Pasta jajeczna z makrelą Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane(...)łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 147

przeszedł moje wszelki oczekiwania i sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe(...)kosteczkę i przesmażamy na 2 łyżkach masła do momentu aż nie zmięknie.                  Ziemniaki przekładamy do miski. Do blendera wkładamy ser oraz przesmażoną cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe!       Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę

Cooking Monster
Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą 175

Nazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam

Moje Małe Czarowanie
Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance. 124

ciasto 2 szkl mąki 2 zółtka 160 g masła szczypta soli łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii 1 ząbek czosnku szczypta oregano szczypta proszku do pieczenia pęczek

Gotowanie jest łatwe
Szakszuka z pieczarkami, kukurydzą i zieloną cebulką 199

zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą, a w zanadrzu mam jeszcze szakszukę ze szpinakiem i fetą. Jedno jest pewne: cokolwiek dodam do szakszuki to jajka i pomidory są gwarantem pysznego dania śniadaniowego lub kolacyjnego. W lodówce miałam tylko dwa jajka docelowo lepiej jest mieć cztery. Szakszuka(...)porcje): 1 lub 2 ząbki czosnku cebula 4 jajka (miałam tylko 2) 5 pieczarek około 1/2 puszki kukurydzy puszka krojonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie zielona cebulka 35 g sera Gouda Pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę, czosnek drobno, a pieczarki w paski. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Wlać pomidory i smażyć do odparowania nadmiaru wody. Dorzucić kukurydzę

Karola gotuje
Cannelloni pod beszamelem 182

miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa(...)łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 350ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju

Jacob Tastes
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą 203

Jak co poniedziałek, zapraszamy na nasze danie fit. Dzisiaj będzie to lekka sałatka z dodatkiem kurczaka przygotowanego na parze, więc w najzdrowszy sposób.  Myślę że

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 97

mięsem mielonym i ryżem. Smakują doskonale. Składniki: 500 g mięsa mielonego  1 jajko 1/2 łyżeczki soli posiekana cebulka 1/4 łyżeczki pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego kapusta Maggi koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: Kaszę ( 1 woreczek) ugotuj w wodzie z dodatkiem Maggi (2 łyżki)- wystudź. Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą(...)zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą

Wielki apetyt
TARTA Z FASZEROWANYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JAJKAMI POCHE 142

dania, świeże, pełne naszych soczystych pomidorów, których tak bardzo brakowało mi w Chinach. Dziś przygotowałam danie pełne ulubionych smaków! Półkruche, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych pomidorów pełnych świeżej, ziołowej fety wraz szynką parmeńską i jajkami w koszulce ze świeżym szczypiorkiem jest cudownym ukoronowaniem moich zachcianek! Każdy kęs zachwycał! Każdy! Danie zrobiło furorę nie tylko wyglądem,ale i smakiem(...)masło – 100 g * śmietana kwaśa 18% – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml DODATKI: * pomidory ( u mnie „bawole oko”) – 3 szt * ser śródziemnomorski Apetina bazylia&oregano – 1 op * szynka pameńska – 6-7 plastrów * czosnek – 3 ząbki * zielone szparagi – 4 szt * jajko – 3 szt * świeże zioła

Ostra na Słodko