masła lub margaryny 1 łyżeczka soli 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko Nadzienie: 600 g ziemniaków 100 g kaszy gryczanej 100 g kasza jęczmienna 250 g sera białego półtłustego 1 cebula 150 g śmietany 18% 5 jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek(...)lodówki. Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ugnieć tłuszczykiem. Cebulkę pokrój i zeszklij na patelni. Do garnka z ziemniakami dodaj kaszę, jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj
Kulinarna (nie)codziennośćzachód i wtórnie zyskując nazwę ruskich, lądują na talerzach Polaków na wielu szerokościach geograficznych. Moja siostrzenica mieszkająca od paru lat w Anglii często narzeka, że najgorsze jest odnalezienie porządnego sera białego odpowiedniego dla tradycyjnego farszu. U nas na szczęście jeszcze nie ma z tym problemu. Najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie pół na pół z półtłustym. Z pierogami(...)pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy
I tu będę miała takie tetakich pierogów, to zachęcam do zrobienia. Moje pierogi są z przepisu pani Ewy Wachowicz. Składniki: 400g mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Farsz: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g sera białego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka świeżej mięty masło do smażenia sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić biały ser, dodać zezłoconą cebulę
kuchnia doskiwszyscy razem" - zrobiłam ją z tego, co znalazłam w lodówce. Pyszności! Składniki (dla jednej osoby): kilka liści sałaty masłowej lub lodowej 1 jajko ugotowane na półtwardo 2-3 łyżki sera białego pokruszonego zioła prowansalskie sól olej pomidor ogórek kiszony z chilli Sposób wykonania: 1. Sałatę umyć, osuszyć. 2. Pomidora i ogórka kiszonego dowolnie pokroić. 3. Warzywa połączyć, dodać łyżkę oleju(...)zioła prowansalskie i wymieszać. 4. Dodać pokruszony biały ser, całość wymieszać. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry jajko ugotowane na półtwardo. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanki wody • 1 szklanka cukru • 3 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki pszennej • 5 jajek • 1 łyżka (!) proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • ½ szklanki cukru Masa serowa: • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego • 250 g waniliowego serka homogenizowanego • cukier waniliowy 16 g • 250 g masła • 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru(...)przez 40-45 minut do suchego patyczka. 8. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na dwa blaty. 9. Przygotować masę serową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. 10. Oddzielnie utrzeć biały ser, serek homogenizowany i cukier waniliowy. 11. Powoli, porcjami dodawać serki do utartego masła. Dokładnie połączyć. 12. Przygotować bitą śmietanę: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać rozpuszczoną
W mojej kuchniwaniliowy • 8 pełnych łyżek mąki pszennej • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Przelożenie: • 800 g serka waniliowego homogenizowanego • 350 ml śmietany 30% • 250 g sera białego trzykrotnie mielonego • 2 galaretki cytrynowe • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki • 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników upiec biszkopt(...)Odłożyć. 5. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 6. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku 2 galaretki cytrynowe, lekko przestudzić. 7. Do wysokiego naczynia włożyć serki homogenizowane i biały ser trzykrotnie mielony. Wymieszać mikserem. 8. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serkowej, delikatnie wymieszać. 9. Do masy dodawać przestudzone galaretki cytrynowe, cały czas miksując. Odłożyć około
W mojej kuchniCoś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie(...)bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej
Ciastka - domowe słodkościłyżki mąki ziemniaczanej około 3 łyżek mąki pszennej sól, szczypta gałki muszkatołowej składniki na farsz: 10 dag świeżego szpinaku 5 dag żółtego sera około 10 dag sera białego 5 ząbków czosnku masło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko, sól, gałkę muszkatołową Posiekać nożem, a potem zagnieść ciasto podobnie(...)rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano. Przygotowanie farszu: Umyty szpinak pokroić dość drobno i podsmażyć na maśle, dodać przecisnięty czosnek oraz pokruszony biały ser Wszystko składniki wymieszać i podsmażyć do połączenia składników, dodać wtedy żółty ser i smażyć do jego rozpuszczenia ciągle mieszając , dodać ciut soli Przestudzony farsz nakładać na "placuszek" ziemniaczany, sklejać
Proste PotrawySpód: 75g masła 35g cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 120g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu 2 żółtka Sernik: 700g mielonego sera białego 200g margaryny (u mnie Palma) 5 jajek 200g cukru pudru 1 cukier waniliowy Delecta 1 budyń śmietankowy (u mnie z dodatkiem białej czekolady) Delecta 1 aromatyczna przyprawa do sernika(...)minut. 2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy, aromatyczną przyprawę do sernika, sproszkowany budyń oraz raz zmielony biały ser. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na gorący podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladzieostatnio porządek w gazetach z przepisami i natknęłam się na serowe ciastka. Nie czekałam długo by je zrobić bo powiem szczerze zaciekawiły mnie. Składniki (9-10 ciastek) 250 g sera białego 300 g maki 100 g cukru pudru 2 jajka (jedno do cista jedno roztrzepane do posmarowania brzegów) 20 g proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 3-4 jabłka(...)łyżeczka soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego cynamon cukier puder do posypania gotowych ciastek Biały ser dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego przesianą mąkę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Piekielna Kuchnia PatiKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz(...)usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych pączuszków. Składniki : 250 g. serka ricotta ( można użyć zwykłego białego sera) 250 g. mąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka
Niebieski kubek z kawajako słodycz do kawy. Polecam serdecznie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 400 g serka homogenizowanego (naturalnego bądź waniliowego) lub 300 g sera białego zmielonego 2 łyżki drobnego cukru (jeśli użyjecie serka homogenizowanego) lub 3 łyżki (jeśli użyjecie białego sera zmielonego) szczypta soli kieliszek wódki bądź spirytusu bądź octu około 1 litra oleju cukier
na moim stole...Moja rodzinka uwielbia takie rarytasy, na tłusty czwartek i nie tylko :) Oponki i pączusie z serem Składniki : 0,5 kg sera białego 0,5 kg mąki 4 żółtka 250 ml gęstej śmietany 1,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do posypania 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder do obsypania pączków Przygotowanie : Biały
Kuchnia Danusismażonych słodkości. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pyszne oponki. Ja najczęściej robię je z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na środku każdego krążka robię kieliszkiem mniejsze kółko. 2. Oponki smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. 3. Czekoladę łamię
Tradycyjna kuchnia Kasi130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g margaryny (np Kasia, Palma) 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego) 2 jajka szczypta soli Sernik: 5 jajek 2 budynie śmietankowe 750g sera białego 250g margaryny (np. Kasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo(...)prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy
Kuchnia w czekoladzie