ser biały - 9461 przepisów (strona:66/631)

Paluchy serowe 216

Jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Pyszne paluchy z dodatkiem białego sera. Do przygotowania idealnego ciasta nie potrzeba dużych umiejętności. Wystarczy trzymać się prostej zasady: dodajemy tyle samo mąki ile sera. Składniki 250 g sera białego tłustego 250 g mąki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Klopsy mięsno-twarogowe. 106

fareast-language:EN-US;}   Pomysł na odchudzoną wersję klopsików .   Składniki:     ->1 paczka mieszanki kiełków [ brokuł + rzodkiew]   ->200g mięsa mielonego   -> 150g sera białego   -> 1 jajko   -> ½ cebuli   -> 1 jogurt grecki -> 1 pęczek koperku   -> 1,5 szklanki bulionu   -> Sól, pieprz, bazylia, czosnek(...)Garść mieszanki sałat   -> 6-7 pomidorków koktajlowych Wykonanie:   Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa. Rozbijamy całe jajko   [ średniej wielkości]. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią z dodatkiem czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy 2-3 cm. W tym czasie stawiamy rondelek

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kluski leniwe 157

kilkoma kroplami oleju lub roztopionego masła, wtedy się nie skleją. Następnego dnia podsmażamy je na patelni, też są boskie. Kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  1 duże jajko szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła cukier mąka do podsypywania Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy(...)wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na omączony blat, odkrawamy z niego po kawałku i formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną. Kluski wkładamy porcjami na  gotująca się

Kulinarne przygody Gatity
Rolada makowo-orzechowa 127

smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada(...)piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut.  Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.  MASA SEROWA:  Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.  Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.  Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać

Kuchnia Danusi
"Niedźwiedzie"Ziemniaki Pieczone z Jajkiem Sadzonym i Twarogiem 259

małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy. Składniki: jajka  odrobina tłuszczu do jajek sadzonych 250 g sera białego 1 pęczek szczypiorku sól pieprz kilka ziemniaków olej lub oliwa z oliwek czosnek niedźwiedzi śmietana 18% Wykonanie: Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą, osuszyłam i z pomocą wykrawacza do ziemniaków wydrążyłam spirale(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam około 30 minut, ale czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Kochani, po prostu pilnujemy, żeby nie spalić, a stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką. Biały ser rozgniotłam widelcem, pokroiłam szczypiorek, wsypałam do sera, posoliłam, dodałam śmietanę i wymieszałam wszystko razem. Jak smażyć jajka? Na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście. Smażycie zgodnie z Waszymi upodobaniami. Ja lubię płynne żółtko

Blondynka Gotuje
Pierogi ruskie 187

ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie.  Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne. Pierogi ruskie                    Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól(...)łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz:  Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę.  Wymieszać składniki z solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką.  Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto

Kuchnia Danusi
Gryczane muffiny z jabłkami i cynamonem 154

pomysłami jak je wykorzystać, ale strzałem w dziesiątkę okazały się muffiny. Tak powstał przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem. Składniki 100 g płatków gryczanych 200 g odtłuszczonego białego sera 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka bio proszku do pieczenia Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy

My Chcemy Jeść
Bułeczki śniadaniowe - żabki. 111

zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania   Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków   Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru(...)bułeczki ładnie się zrumienia. Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół,smarujemy masłem i wkładamy na co tylko mamy ochote. Ja podałąm składniki których uzyłam. Z białego sera wykroiłam kółka na oczy a w srodek wbiłam goździki, z nich również zrobiłam nos. Bułke przykrywamy i gotowe. Dekorujemy kiełkami.   Smacznego! śniadanie bądź kolacja w idealnych humorach

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi ruskie 134

ziemniaki 50 dag · ser biały 40 dag · cebula 4 szt · mąka pszenna 50 dag · woda ciepła 1 szkl · sól · pieprz · olej  Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli

Camilla w kuchni
Pierogi ruskie ze skwarkami 147

Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: ok 15dkg słoniny, pokrojonej w kostkę i usmażonej na patelni Sposób przygotowania(...)Zaczynamy od farszu Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Śmiało możemy to zrobić dzień wcześniej, ponieważ do zmielenia potrzebujemy zimnych, następnie mielimy je razem z białym serem.  2. Margarynę topimy, wrzucamy obrane i posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią. 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie

Kuchnia w czekoladzie
Serowe oponki 133

oczyszczonej sól 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa.  2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie po czym dodać jajka i resztę składników. Wyrobić

Kuchnia w czekoladzie
NALEŚNIKI PINACOLADA – z serem, ananasem i bananami pod kokosową pierzynką 226

szkl * napój migdałowy Alpro – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * olej – 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały 2x mielony * ananas ( świeży lub z puszki ) – ok. 200 g * banan – 2 szt * dżem ananasowy – 100 g DODATKOWO: * kokos – 50 g * śmietana 30% – 150 ml * cukier(...)możemy zastąpić taką samą ilością mleka, jednak to z napojem migdałowym smakują najlepiej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki. Każdy smarujemy dżemem ananasowym, pokrywamy warstwą białego sera, pokrojonym w plasterki bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem

Ostra na Słodko
Pierogi ruskie 152

utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1 kilogram sera białego (jak do sernika, zmielonego) - 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu) - 2 cebule - masło - 2 białka - sól - pieprz - ewentualnie oregano i majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy(...)tudzież przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Smażony pstrąg z pieczonym ziemniakiem 257

podanego pstrąga dostaliśmy w Zagrodzie w Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę  podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około(...)minut. W misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową. Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również

MarciochaKucharzy
Bułeczki drożdżowe z serem 209

przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji(...)pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka 70 g masła roztopionego szczypta soli mleko do posmarowania ciasta masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania