schabowy - 3219 przepisów (strona:148/215)

Schabowy w cieście serowym 145

Smaczna odmiana tradycyjnego kotleta schabowego. Tym razem w cieście z serków topionych. Pysznie i soczyście. Do tego ziemniaczki i jakaś smaczna surówka i mamy super danie obiadowe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera 213

starkowanego żółtego sera 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka masła opcjonalnie natka pietruszki Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego. Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką

Świat Domowej Kuchni
Mortadela w cięśćie 200

Były czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy  a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Eli Gotowanie
Kotlet schabowy w cieście 135

Ciekawy smak to komentarz mojej rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku  oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru

Eli Gotowanie
Saszetki schabowe 164

Uwielbiam je . Mogą stanowić danie główne (obiadowe z dodatkiem surówki i  ziemniaków) oraz smaczną przystawką . Składniki   na 4 porcje 4 kotlety schabowe 3  papryki (najlepiej po jednym kolorze) 5 dużych pieczarek 1 cebula olej do smażenia sół, pieprz do smaku  1 jajko  bułka tarta Wykonanie Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem  Cebule

Eli Gotowanie
Schabowe pałeczki 170

się zlepić makaronu.Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i najważniejsze taki makaron lekko się zagniata . Raz-raz  ; i już jest zrobiony. Zrobię go dzisiaj do schabowych pałeczek. Skladniki na makaron

Eli Gotowanie
Fasolka szparagowa zawinięta w filet drobiowy 140

wymyślony i tak też zrobiony . na szczęście w smaku idealny . Moja rodzinka już od dawna przyzwyczajona ze nie ma u nas zwykłego kotleta  cz to z kurczaka ,czy schabowego. Oczekują że coś tam w środku siedzi . Nie mogłam ich rozczarować. Skladniki  3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki

Eli Gotowanie
Schabowe inaczej 175

zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety schabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula  sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko

Eli Gotowanie
Dietetyczne mega-roladki schabowe dla Teściowej. Odświętny obiad po cięciu brzucha ;) 230

rękawie foliowym przez ok 1 h 15 minut. Potem były przełożone na i podgrzewane już na miejscu w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Dla Teścia i nas zrobiłam klasyczne schabowe. Oczywiście miał być schab karkowy ale kupił się środkowy ;)  Jako, że Teść nie lubi suchych mięs trzeba było dosztukować sosik, który by pasował do kotletów. Choć M. od początku doradzał

Kuchnia po mojemu
Zrazy schabowe w sosie. 453

podawanym na obiad. Niestety ze względu na długi czas ich robienia, nie są często podawane u mnie w domu. Wielka szkoda, gdyż wszyscy je bardzo lubimy.  Składniki: 660g schabowych ( 6 sztuk), 2 ogórki kiszone, 250g boczku ( 6 plastrów), cebula, sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra,ewentualnie musztarda. olej, mąka. Przygotowanie: Schab podzielić na 6 części, rozbić. Posolić

W kuchni u Moniki
Zupa kalafiorowa. 173

Składniki: kość schabowa, kilka ziemniaków, kalafior, 2xmarchew,  por, korzeń pietruszki, natka pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki

W kuchni u Moniki
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami 236

miłośnicy?  Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych

Kuchnia w czekoladzie
Delikatne roladki schabowe 293

Przy czwartku warto pomyśleć o czymś konkretnym na obiad. Moja propozycja to roladki schabowe z mieloną szynką i pieczarkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeszcze zdążycie je dziś przygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Ogorki kiszone 157

ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje, bo nie ma nic lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy z nas zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz to co w każdym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 190

Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie

Poezja Smaków - blog kulinarny