schabowy - 3219 przepisów (strona:154/215)

Grillowany filet w ziołach śródziemnomorskich 250

roku późnego grillowania mieliśmy okazję wypróbować jedną z gotowych mieszanek przypraw, które znana marka wypuściła na rynek. Ponieważ Mama oprócz ziemniaków miała również mięsko w pogotowiu na typowo Mamowe "schabowe" - je także trzeba było wykorzystać. Podczas buszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta

Kuchnia po mojemu
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 244

stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka

karmelowy
Zrazy wołowe z chlebem żytnim 150

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane ze schabem wśrodku 190

Połączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej- ziemniaków i schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Roladki schabowe pieczone w szynce 200

Roladki schabowe, lekko musztardowe, z papryką i ogóreczkiem w środku, otulone szynką i upieczone. Bardzo ciekawy sposób na smaczne mięsko :) SKŁADNIKI: ok. 50 dag schabu 5 dużych plastrów szynki /boczku (szynka nie może być za chuda) 25 dag pieczarek (można pominąć) po 5 paseczków papryki czerwonej i ogórka konserwowego musztarda (u mnie Primavika ) sól, pieprz 1 szkl bulionu  śmietanka

Kto ugości moich gości?
Schab w śmietanie 157

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy

Kulinarna Patilogia
Kotlety drobiowe z warzywami 201

Poniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety

Kulinarna Pokusa
Golonka w piwie 197

Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie golonki na naszego bloga. A nie może jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo. Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne

Kulinarna Pokusa
Leczo 184

słodką paprykę. Podobnie jak francuscy i włoscy „kuzyni” może stanowić zarówno samodzielną potrawę (wówczas zwykle z większą ilością boczku i/lub kiełbasy), bądź dodatek do innych dań (np. do kotletów schabowych). Leczo 2015-04-28 12:27:57 Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille i włoskiej peperonaty. Z kiełbasą w składzie i podane np. z pieczywem stanowi samodzielne danie

Kulinarna Pokusa
Surówka z pora i pomidora 192

Polecam Wam smaczną i szybką surówkę do obiadu z pora i pomidora. Ja podałam ją z kotletem schabowym i ziemniakami. Klasyczny smaczny obiad. Składniki: 1 duży  por 2 pomidory 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Pora przekroić  wzdłuż na cztery części, a następnie

O kuchni z uczuciem
Piknikowe penne z fetą i pomidorkami koktajlowymi 284

Bułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :) Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu

Trzeci talerz
Duszona młoda kapusta 187

ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem. Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań głównych. Idealnie pasuje do schabowego i młodych ziemniaczków

Emcia Pichci
Chłodnik z awokado 199

wielu składników mineralnych (głównie żelaza)- to przeżytek !! Aby móc wypowiadać się w jakikolwiek sposób o tych kuchniach należy poznać je bardzo dokładnie. Osoby, które rozsmakowują się codziennie w schabowym, ziemniakach i surówce, nie poznające innych smaków i negatywnie reagujące na inne kuchnie są dla mnie "biedne" ;-) To na tyle. Poniżej przepis na bardzo pikantny  chłodnik ...  Pikantny chłodnik awokado

Życie na widelcu
Schabowe plastry na kapuście kiszonej 135

oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się

Kolorowy Przepisownik
Kotlet schabowy panierowany 102

Klasyka polskiej kuchni - panierowany, smażony na złoto kotlet schabowy. Co jakiś czas musi się pojawić na każdym polskim stole, nawet u miłośników kuchennych eksperymentów. Przepis bardzo prosty ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach

Milion Smaków