schabowy - 3219 przepisów (strona:153/215)

Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 450

Białagłowka (mocno oszukany). Po pierwsze, prawdziwy, wyżej wymieniony ma w środku tylko masło i zioła. Po drugie, mój nie jest zawinięty na kształt rolady, a usmażony niemal, jak zwykły schabowy, dzięki czemu nie miałam problemów z upilnowaniem, czy mięso jest już gotowe, czy nie. Pokusiłam się także o ser i ananas ułożony na wierzchu usmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa

Kuchenna Kontrrewolucya
Kieszonki ze schabu z żółtym serem 218

Potrzebujemy : kilka plastrów schabu 2 łyżki mąki pszennej ser żółty, w zasadzie dowolny – taki jak lubicie przyprawy (sól, pieprz)   Plastry schabu rozbijamy – tak jak na klasycznego schabowego. Przyprawiamy je solą (delikatnie – ser też jest słony) i pieprzem, na połowie każdego plastra układamy kawałki żółtego sera i przykrywamy drugą połówką. Tak przygotowane kawałki schabu obtaczamy delikatnie

Ugotuj to sam ...
Młoda kapusta 205

Doskonały dodatek do schabowego i ziemniaków. Młoda kapusta zasmażana (a właściwie duszona) z boczkiem wędzonym i przyprawiona na słodko-kwaśno. Potrzebujemy : małą główkę młodej kapusty kawałek wędzonego boczku – najlepiej tłustego (ok. 100 g) przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Musimy go troszkę wytopić więc jeśli jest bardzo chudy możemy podsmażyć

Ugotuj to sam ...
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 206

dodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso?  W zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie nie istnieć. Za to od czasu do czasu lubię delektować się wątróbką i mielonym. Najczęściej jednak, jeśli już decyduję się na mięso, to zdecydowanie wybieram drób

My simple kitchen
Roladki z karkówki z powidłami 200

plastry karkówki 1 papryka czerwona 1 cebula keczup powidła sól, pieprz, przyprawa do mięsa 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki śmietany  Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy

My simple kitchen
Kalarepa do obiadu 202

dzieciństwa i nawet M ją polubił. Nie pomijajcie dodatku liści - są smaczne i bardzo wzbogacają smak całej potrawy. Taka kalarepa nadaje się jako dodatek np. do jajka sadzonego, schabowego czy mielonych. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: 2 duże kalarepy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki soli sol, pieprz, vegeta Kalarepę pozbawiamy liści i obieramy ze skórki

My simple kitchen
Sos szparagowy 233

byłam ich zwolenniczką. Do pewnych rzeczy, a także smaków, dorasta się. A szparagi pod taką postacią jadało się w moim domu od dzieciństwa. Taki sos często był dopełnieniem kotleta schabowego, mielonego czy zwykłych jajek sadzonych. Może i Wy się skusicie? :) Składniki: pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 chochli wody, w której gotowały się szparagi

My simple kitchen
Grillowany filet w ziołach śródziemnomorskich 265

roku późnego grillowania mieliśmy okazję wypróbować jedną z gotowych mieszanek przypraw, które znana marka wypuściła na rynek. Ponieważ Mama oprócz ziemniaków miała również mięsko w pogotowiu na typowo Mamowe "schabowe" - je także trzeba było wykorzystać. Podczas buszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta

Kuchnia po mojemu
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 279

stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka

karmelowy
Zrazy wołowe z chlebem żytnim 168

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane ze schabem wśrodku 209

Połączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej- ziemniaków i schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Roladki schabowe pieczone w szynce 217

Roladki schabowe, lekko musztardowe, z papryką i ogóreczkiem w środku, otulone szynką i upieczone. Bardzo ciekawy sposób na smaczne mięsko :) SKŁADNIKI: ok. 50 dag schabu 5 dużych plastrów szynki /boczku (szynka nie może być za chuda) 25 dag pieczarek (można pominąć) po 5 paseczków papryki czerwonej i ogórka konserwowego musztarda (u mnie Primavika ) sól, pieprz 1 szkl bulionu  śmietanka

Kto ugości moich gości?
Schab w śmietanie 182

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy

Kulinarna Patilogia
Kotlety drobiowe z warzywami 226

Poniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety

Kulinarna Pokusa
Golonka w piwie 217

Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie golonki na naszego bloga. A nie może jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo. Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne

Kulinarna Pokusa