schabowy - 3219 przepisów (strona:144/215)

Makaron z tuńczykiem, brukselką i kozim serem 161

Mielony, schabowy co dziś na obiad? Pewnie zastanawiasz się co przygotować dla swoich bliskich. Czasu brak, pomysłów również, w lodówce hula wiatr. Nic prostszego zapraszam Cię na danie, którego przygotowanie zajmie Ci raptem 10 minut a jego smak rozkocha w sobie każdego domownika. Nie potrzebne ci również wyszukane, drogie składniki. Brzmi idealnie? Zapraszam do wspólnego gotowania. Jeśli uznasz, że jakiś

Wielki apetyt
Schab zapiekany z ajvarem 163

oknem deszcz siąpi, wieje wiatr. Mnie dopadło przeziębienie i nie mam ochoty wychodzić z domu. Leżę pod kocykiem i wygrzewam się.  W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę

O kuchni z uczuciem
Surówka z pora i kukurydzy 182

Pyszna, zdrowa, szybka w wykonaniu surówka, która świetnie będzie pasowała do tradycyjnego schabowego lub delikatnego kurczaka. Kto nie próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy

magiczna kuchnia Kasi
Grilowane kieszonki ze schabu. 129

porcje 4 kotlety schabowe 4 plastry szynki 12 suszonych pomidorków 1/4 papryki czerwonej (pokrojonej w cienkie paski) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy czosnkowej pieprz mielony sól Sposób wykonania :   O liwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu i soli do smaku. Posmaruj nią rozbite lekko kotlety z obu stron. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Zbyt uparta by posłuchać, musiała dojrzeć ..... 154

transformację, a wtedy okazało się, że przez te cholerne słoiczki i ścisłe trzymanie się rozpiski mój syn nie chce próbować nowych smaków. Dla Niego istniał tylko pasztecik, rosół, sosik, schabowy, udko pieczone, banany i jabłka. Tu się zaczęło. Gimnastyka, podstępy, łgałam kulinarnie jak tylko umiałam. Kombinowałam, aby mój Kochany Chłopczyk zaczął jeść wszystko. Lata praktyki, pracy, konsekwencji w działaniu

Blondynka Gotuje
SOCZYSTE KOTLETY Z UDEK KURCZAKA 229

Soczyste, delikatne i mega smaczne.  Kto raz spróbuje porzuci już na zawsze klasyczne kotlety schabowe, bo te z udźca kurczaka są o niebo smaczniejsze.  Ja kupuję udka już wytrybowane, ale jeśli nie macie takich w sklepie, gdzie robicie zakupy spróbujcie wytrybować sami.  W internecie jest mnóstwo instruktażowych filmików jak to zrobić, i wierzcie mi nie jest

Walijskie Pichcenie
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 228

delikatnie kwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze) lub wężowych szklarniowych (w zimie) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (bez żadnych dodatków – mleko

Karo in the Kitchen
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 246

sposobów przyrządzania schabu? I większość z nich nadal czeka na mnie? Schab w sosie chrzanowym łatwe dla 2 osób Ok 40 minut Składniki * 3-4 plastry schabu jak na schabowe * majeranek * 2 ząbki czosnku * papryka słodka * pieprz * sól Sos * kopista łyżeczka chrzanu ze słoiczka * 2łyżki śmietany * pól kubka wywaru wołowego - u mnie z kostki * łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki zwykłej

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie cebulowo-musztardowym 174

współpracować". Oto kolejny przepis na niekoniecznie niedzielny obiad. SCHAB W SOSIE CEBULOWO MUSZTARDOWYM łatwe ok 40 minut dla 3-4 osób Składniki * 4 plastry schabu (takie na schabowego) pokrojone w kostkę * 2 cebule * 1 łyżka sosu sojowego * 3/4 szklanki wody * 3 łyżki musztardy - rodzaj w zależności od upodobań - ja dałam chrzanową gdyż wolę ostre smaki * pól szklanki śmietany * 2 łyżeczki

sierotka maRysia w kuchni
Polaka niedzielny obiad - rosół 128

własnie oczywiście. Polaka niedzielny obiad to rosół i schabowy. Ja jednak dziś skieruję Waszą uwagę tylko na zupę. Mówi się, że rosół to tylko z prawdziwej kury, a nie z chowu wielkoprzemysłowego (broilera). Prawdziwa kura czyli taka wiejska, która sama sobie grzebie w ziemi i wynajduje jedzonko. Taka kura wiedzie spokojny żywot, bez stresu, ma sporo ruchu, gimnastykuje się kiedy

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 163

przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe

Right Behind The Kitchen
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 146

egzotycznych składników lub przepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą

Moja smaczna kuchnia
KOTLETY SOJOWE 166

właściwościach i zaletach soi pisałam przy flaczkach sojowych . Oprócz tego,że jest zdrowa -  to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych,dziś proponuję sojowe. Składniki: kotlety z soi 2 szt jajek bułka tarta olej do smażenia bulion ziele angielskie,liście laurowe parę ząbków czosnku sól,pieprz Do garnka wlałam wodę- wrzuciłam do niej bulion,starty czosnek

potrawyregionalne
roladki schabowe ze szpinakiem 164

jest blee. Za sprawą mojego męża zaczęłam go jeść i tak polubiłam, że teraz pojawia się u nas bardzo często. Takie roladki bardzo lubimy, bo są prostą odmianą zwykłego schabowego.  Składniki: 4 plastry schabu 300 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz sól jajko, mąka, buła tarta tłuszcz do smażenia Mięso rozbić tłuczkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia