schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:36/59)

Schab w sosie myśliwskim 361

bardzo fajny pomysł na sos myśliwski. Zachęcam do spróbowania, bo ma bardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów

Czerwona Porzeczka
Bigos 238

potrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino(...)kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku

Kulinarna Pokusa
Soczysty schab w marynacie jogurtowej pieczony w rękawie 173

jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła. Polecam! 1-1,2 kg schabu Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego koperku 2 ząbki czosnku Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć(...)myte i osuszone mięso. Całość umieścić w rękawie do pieczenia , szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie schab wsadzić piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach. Do pieczenia mięsa używam woreczków lub rękawa marki Stella . Już od dawana sprawdzają się w moim domu

Di gotuje
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 243

przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem

Wanilia i Kardamon
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 140

śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą nam:  3 kotlety ze schabu (ok 1,5 cm grubości) 1op. baby szpinaku 3 ząbki czosnku szklana mleka 5 jabłek (winnych i twardych) garść suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła klarowanego 200 g kaszy kuskus szczypiorek lub zielona(...)około 8-10 min. Przesmażony szpinak rozkładamy na osuszonych z mleka kotletach i ciasno zwijamy. Mięso przed smażeniem polecam obtoczyć w jajku i bułce tartej lecz nie za grubo. Schab to dość złośliwe mięso, łatwo zrobić z niego twardą podeszwę a zawijanego kotleta można bardzo szybko przeciągnąć, czyli przesmażyć. Tak więc prosty sposób na soczyste kotlety zawijane. Układamy mięso

Kuba Gotuje
Ziołowe schabowe 243

Składniki: 6 kotletów schabowych 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (u mnie mrożona) 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy

czarrna od kuchni
Schab po węgiersku 177

Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę(...)zeszklij posiekaną cebulę, przełóż cebulę do garnka, na tej samej patelni ułóż plastry schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczona biodrówka na kanapki 181

pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną bez żadnych wypełniaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków(...)wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić

Kulinarne przygody Gatity
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 174

Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną i rajskim jabłkiem. 4. przerywnik

królestwo garów
Schab pieczony w kapuście włoskiej 175

sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno.         Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała   główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól             Składniki na sos z białej rzodkwi: mały(...)osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam  twarde żyłki i odłożyłam na bok.   Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino.   Gotowałam pod przykryciem   około

Kuchnia u Krysi
Domowa wędlina 176

przepis podejrzałem (i lekko zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy i uznamy, że się nadają. U mnie: 2 łyżeczki tymianku

Marder&Marder Manufacture
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 106

schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć

królestwo garów
Schab pieczony – jak upiec schab w całości 294

minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Brukselka 500 g brukselki 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka masła 1 łyżka miodu lub klonowego syropu sól i pieprz do smaku Natrzyj mięso czosnkiem(...)solą i pieprzem. Rozgrzej masło i olej. Zrumień mięso, po 5 minut z każdej strony. Wciśnij termometr w środek mięsa, zmniejsz temperaturę (kuchnia indukcyjna poziom 4) Piecz schab do uzyskania 67ºC. Owiń upieczone mięso w aluminiową folię i odstaw na 10 minut. Mięso jeszcze dojdzie ale również zachowa w sobie soki. Pokrój schab na plastry. Przygotuj brukselkę do blanszowania. Obetnij

codojedzenia
Kapuśniak 255

cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej

Kuchnia Prezydentowej