Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę(...)zeszklij posiekaną cebulę, przełóż cebulę do garnka, na tej samej patelni ułóż plastry schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj
Oka w rosole czyli KaFka gotujepieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną bez żadnych wypełniaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków(...)wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić
Kulinarne przygody GatityRappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną i rajskim jabłkiem. 4. przerywnik
królestwo garówsosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól Składniki na sos z białej rzodkwi: mały(...)osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam twarde żyłki i odłożyłam na bok. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino. Gotowałam pod przykryciem około
Kuchnia u Krysiprzepis podejrzałem (i lekko zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy i uznamy, że się nadają. U mnie: 2 łyżeczki tymianku
Marder&Marder Manufactureschabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć
królestwo garówminut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Brukselka 500 g brukselki 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka masła 1 łyżka miodu lub klonowego syropu sól i pieprz do smaku Natrzyj mięso czosnkiem(...)solą i pieprzem. Rozgrzej masło i olej. Zrumień mięso, po 5 minut z każdej strony. Wciśnij termometr w środek mięsa, zmniejsz temperaturę (kuchnia indukcyjna poziom 4) Piecz schab do uzyskania 67ºC. Owiń upieczone mięso w aluminiową folię i odstaw na 10 minut. Mięso jeszcze dojdzie ale również zachowa w sobie soki. Pokrój schab na plastry. Przygotuj brukselkę do blanszowania. Obetnij
codojedzeniacały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej
Kuchnia Prezydentowejśliwki powinno być sporo w mięsku, wtedy smak jest naprawdę wspaniały. Składniki: 1kg schabu* 4 łyżki natki pietruszki (jeśli używamy świeżej, należy wziąć około 6-7 łyżek) 4 łyżki musztardy chrzanowej 1 łyżka oliwy 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 200ml wody suszone śliwki słoiczek konfitury z borówki Rolnik Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce(...)mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin. W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin
Gotowanie i blogowanieupiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich stron. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Suszone pomidorki pokroić na drobne kawałeczki. Włożyć mięso do rękawa foliowego do pieczenia mięsa. Polać mięso oliwą w której(...)były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa obtoczyła mięso. Wstawić mięso na nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec, według zasady na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso odkroić
Kuchnia Pokoleńjagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Kompot jabłkowo - śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki
Moja smaczna kuchniauzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska
Kuchnia u Krysiziarnisty 1 łyżeczka, papryka słodka 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę mięso
W Mojej Kuchni LubięZupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) 50 g masła majeranek kilka listków świeżego rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę
Trzeci talerz