schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:38/59)

Schab pieczony w kapuście włoskiej 145

sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno.         Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała   główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól             Składniki na sos z białej rzodkwi: mały(...)osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam  twarde żyłki i odłożyłam na bok.   Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino.   Gotowałam pod przykryciem   około

Kuchnia u Krysi
Domowa wędlina 147

przepis podejrzałem (i lekko zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy i uznamy, że się nadają. U mnie: 2 łyżeczki tymianku

Marder&Marder Manufacture
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 86

schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć

królestwo garów
Schab pieczony – jak upiec schab w całości 263

minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Brukselka 500 g brukselki 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka masła 1 łyżka miodu lub klonowego syropu sól i pieprz do smaku Natrzyj mięso czosnkiem(...)solą i pieprzem. Rozgrzej masło i olej. Zrumień mięso, po 5 minut z każdej strony. Wciśnij termometr w środek mięsa, zmniejsz temperaturę (kuchnia indukcyjna poziom 4) Piecz schab do uzyskania 67ºC. Owiń upieczone mięso w aluminiową folię i odstaw na 10 minut. Mięso jeszcze dojdzie ale również zachowa w sobie soki. Pokrój schab na plastry. Przygotuj brukselkę do blanszowania. Obetnij

codojedzenia
Kapuśniak 219

cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej

Kuchnia Prezydentowej
Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką 126

śliwki powinno być sporo w mięsku, wtedy smak jest naprawdę wspaniały.  Składniki: 1kg schabu* 4 łyżki natki pietruszki (jeśli używamy świeżej, należy wziąć około 6-7 łyżek) 4 łyżki musztardy chrzanowej 1 łyżka oliwy 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 200ml wody suszone śliwki słoiczek konfitury z borówki Rolnik Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce(...)mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin.  W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin

Gotowanie i blogowanie
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 213

upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich stron. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Suszone pomidorki pokroić na drobne kawałeczki. Włożyć mięso do rękawa foliowego do pieczenia mięsa. Polać mięso oliwą w której(...)były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa obtoczyła mięso. Wstawić mięso na nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec, według zasady na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso odkroić

Kuchnia Pokoleń
Najlepsze polskie przepisy 207

jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Kompot jabłkowo - śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki

Moja smaczna kuchnia
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 149

uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½  l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska

Kuchnia u Krysi
szynkowar-czosnkowy schab bez soli peklowej... 210

ziarnisty 1 łyżeczka, papryka słodka 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę mięso

W Mojej Kuchni Lubię
Wykwintna zupa z soczewicy – kuchnia podkarpacka 166

Zupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)   50 g masła majeranek kilka listków świeżego rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę

Trzeci talerz
Schab duszony w sosie pomidorowym 396

ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oreagano 1 łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu) sól i pieprz do smaku 50 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie

Kulinarne Przeboje
Kanapka ciabatta 232

zimno, do której zamiast masła, czy sosu wykorzystałam pastę ze zmiksowanych domowych suszonych pomidorów. Ja podałam ją na gorąca, ciabatta jest obłożona miękkim serem mozzarella, domową gotowaną szynką, pomidorkami koktajlowymi oraz fioletową i zieloną bazylią. Do tej kanapki można też użyć wędzonej szynki, gotowany schab, normalnej wielkości  pomidory oraz inny typ sera np. ser kozi. Polecam też pozostałe przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 200

szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji  Sposób przygotowania Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość

Wanilia i Kardamon