schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:29/59)

Schab pomidorowy 204

Składniki ( 2 porcje ): 500 g schabu bez kości 1 cebula sól, pieprz do smaku suszona, słodka papryka 1 łyżeczka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, osól, popieprz cebulę obierz, pokrój w kostkę na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią mięso mięso usmaż do lekkiego zarumienienia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 244

bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa. 1 kg schabu lub karkówki ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli, 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili, papryka Mięso oczyścić. Wymieszać sól z cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym naczyniu i obsypać dokładnie

królestwo garów
Comber z sarny w soli 197

Comber lub polędwiczkę z sarny , można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć. Comber lub polędwiczka z sarny, sól*, cukier*, siano, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Odstawić w chłodne miejsce 24 lub 36 godzin (zależy to od grubości mięsa). Po tym czasie mięso umyć, włożyć

królestwo garów
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 177

konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko

Kuchenne zapiski Edyty
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2552

postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli

kgwjanczewo
Roladki ze schabu 196

Roladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude  mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale. Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach. (Zdjęcie z archiwum ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 291

musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko  SYS   Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku

Wanilia i Kardamon
Risotto ze schabem 281

ryżu parboiled* 1 marchewka* 1 czerwona papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2 brokuła* 300 g schabu* sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami),              lub osobno papryka i suszone pomidorySposób wykonaniaRyż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozsypać(...)paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć.Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem,solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody

Mix smaku
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 259

oliwek, rozmaryn do dekoracji.  Przygotowanie:  Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy i obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy  je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy(...)solimy i zawijamy.Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniło.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest

Moniki Smakołyki
Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny 578

trafione-polecam tą kolejną  domową wędlinkę gorąco i lecę nastawiać kolejny schabik bo znika błyskawicznie,        Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Do garnka wlewamy(...)wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową  , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie .   Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę )  , upychamy w siatkę wędliniarską     . Zostawiamy jeszcze dobę

Swojskie jedzonko
Schab pieczony w pietruszkowej marynacie 232

się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy(...)Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 196

Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml  sosu przecierowego słodko-kwaśnego   1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs  1/2 łyżeczki pieprzu i chili(...)łyżka domowej vegety 1/2  szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie :   Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut. Dno blaszki smarujemy odrobiną

Sama słodycz i szczypta chili
Zmarnowany schabik z grilla, czyli mięsko z marynaty 188

łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek i rozmaryn (ja miałam suszone, ale świeże pewnie o niebo lepsze) chili w płatkach Przygotowanie:  Umyte plastry schabu traktujemy tłuczkiem - jak na zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy

Kuchnia po mojemu
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 210

ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego miodowego piwa 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 100 g orzechów   włoskich 180 g śmietany (18%) sól i pieprz do smaku   Wykonanie: Schab umyłam,   osuszyłam  p onakłuwałam  nakłuwaczem do mięsa (świetny wynalazek, bo podczas obróbki cieplnej mięso jest bardziej

Kuchnia u Krysi
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 224

kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.   Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać(...)drobno posiekanym czosnkiem. Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym) kabanosem lub inna pachnącą wędzonką kiełkaską. Powstałą pastą natrzeć schab i odstawić na 1 godzinę kapustę kiszoną gdy jest za kwaśna można delikatnie przepłukać i ewentualnie przesiekać. Nie płukałam, tylko dodałam pieczarek, żeby złagodzić jej smak. Odciąć potrzebny kawałek rękawa foliowego, na dnie rozłożyć kiszoną kapustę z przyprawami (podlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!