cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki pomidorów dobrej jakości mała cebula\ 2 duże ząbki czosnku oliwa sól suszona bazylia ew. odrobina cukru czarnuszka (opcjonalnie) parmezan PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy, solimy, pieprzymy, przekładamy krążkami cebuli i do lodówki (najlepiej na noc). Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekaną cebulkę, po chwili czosnek w plasterkach
Kopystką po garachnaszego tradycyjnego schabowego ? J SKŁADNIKI: ( 7-8 porcji) · 1 kg schabu bez kości · 5-6 gałązek świeżego tymianku (można pominąć) · 1 łyżeczka suszonego tymianku · 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)chwilę dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać schab i smażyć po dwie minuty z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa. Usmażone kawałki mięsa odstawić na talerz i smażyć kolejne z dodatkiem masła, bądź oleju. Całość mięsa dodać do garnka, zalać 2 L wody, dodać sos sojowy, suszony tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować całość na małym
Calzonella.comLubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na parze w ziołowych przyprawach z pomarańczami. Kolejny szybki obiad, dla mających mało czasu. Dużym plusem parowaru jest to, że nie trzeba przy nim stać, nic się nie przypali, jak schabowe na patelni, kiedy
Parowar Facetatego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia cebula Suszone pomidory 2 łyżki mąki Kawałek sera gorgonzola -ew. Lazur Śmietana 30%- u mnie 12 % Jajko Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion PRZYGOTOWANIE: Schab doprawiamy
Kopystką po garachSkładniki: Schab bez kości jajko mąka pszenna papryka słodka suszona czosnek suszony sól i pieprz cebula i olej Niedzielny schabowy z surówką i ziemniorami, czy z mizerią? Typowy polski obiad, prawda? Każda aspirująca kura domowa powinna wiedzieć jak się do tego zabrać. Niby nic trudnego - usmażyć kotleta. Każdy potrafi. Naprawdę każdy. A może nie? Nie ma co się(...)wstydzić. Wystarczy kupić kawałek schabu. Z kością lub bez. W przypadku kościstej sztuki. Kość odkroisz i zamrozisz - będzie na bulion pod krupnik lub grzybową. Oczywiście w dzisiejszych czasach nie trzeba tego robić. Można kupić już, gotowe do usmażenia kotlety. Rozbite przez maszynkę, gotowe do obróbki cieplnej. Przygotowanie: Wersja obrazkowa całej, jakże skomplikowanej procedury, widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi
Karczma Honoriettyzarówno na ciepło jak i na zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed
Ogrodnik w podróżymoje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynam od włożenia do zamrażalnika kiełbasy ( kiedy jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab ) Umyty
Kuchnia z widokiem na ogródSchabowy po raz kolejny... schab, polędwica vegeta do mięs mąka bazylia suszona jajka + troszkę śmietany bułka tarta Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą i śmietaną.Bułkę tartą wymieszać z bazylią.Kotlety obtoczyć w mące,namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenieŚwiętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień. Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny. SKŁADNIKI: 700 g schabu surowego bez kości 100 g śliwek suszonych Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 /2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję
Gotowanie PatkiŚwięta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona. Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka
mojewypiekiinietylkochleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Gosia gotujeSKŁADNIKI: 900- 1000 g schabu- mi wyszło 15 plastrów 250 g suszonych śliwek 250 g suszonych daktyli pomidory koktajlowe czerwone i żółte 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione przyprawy: ja użyłam mieszanki czyli suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylia. Przygotowanie: Mięso dzielimy na plastry i rozbijamy aby były
ClauditteMissCookingŻur wielkanocny na wędzonce z grzybami Jajo z żaglem Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafarszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła(...)Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez
Kuchnia w czekoladziesoli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych 0.5 szklanki oleju rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na koniec wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele
Kuchnia w czekoladzie