SKŁADNIKI: 900- 1000 g schabu- mi wyszło 15 plastrów 250 g suszonych śliwek 250 g suszonych daktyli pomidory koktajlowe czerwone i żółte 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione przyprawy: ja użyłam mieszanki czyli suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylia. Przygotowanie: Mięso dzielimy na plastry i rozbijamy aby były
ClauditteMissCookingŻur wielkanocny na wędzonce z grzybami Jajo z żaglem Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafarszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła(...)Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez
Kuchnia w czekoladziesoli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych 0.5 szklanki oleju rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na koniec wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele
Kuchnia w czekoladzieolej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę. Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko widelcem, dodajemy ajvar, bułkę tartą, 1 łyżeczkę igiełek tymianku(...)folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki. Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię aluminiową. Batat myjemy (nie obieramy), suszymy i kroimy w grube plastry. Folię aluminiową smarujemy masłem, posypujemy cukrem, dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, układamy na nim bataty i zawijamy. Warzywa i roladę grillujemy na grillu
Moniki SmakołykiProponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy(...)oraz czosnek niedźwiedzi -2 jajka -mąka pszenna -olej -odrobina masła Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przygotowujemy ciasto. Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wyrósł.. Dodajemy jajka i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto miało konsystencję gęstej
Maminek kulinarnypyszne. A tu zapraszam na Schab w piwnym cieście i Schab duszony z cebulą Składniki: 8 plastrów schabu 4 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej smalec/olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek
magiczna kuchnia Kasischabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco
Podróż w kulinariadużo tańsze. Nie wymagają też dużego nakładu pracy - wystarczy je tylko wypestkować i ułożyć na sitach do suszenia, reszta zrobi się sama :) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu ze śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw. Składniki 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag) Przygotowanie Śliwki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym kawałku schabu układamy po plastrze sera żółtego oraz po 3 pomidory suszone. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy roladki w rozkłóconym jajku i bułce tartej
Bajeczna Kuchniaschabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam do domu, by skosztować go jeszcze jeden raz ;) Składniki: 2kg schabu bez kości 1 polędwica wieprzowa 1 większe opakowanie suszonych śliwek 1 cebula Marynata: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 4 ząbki czosnku(...)ziarenka Odrobina suszonego rozmarynu Jasny sos pieczeniowy: 1 szklanka wywaru z pieczenia mięsa 1 szklanka wody 2 łyżki mąki pszennej 50ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Gdy mięso mamy świeże- myjemy i obieramy z tłuszczu. W polędwiczce robimy kieszonkę, nadziewamy śliwkami. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Ja miałam świeży schab, ale polędwiczkę zakupioną wcześniej
Kuchnia w czekoladzieWięc dziś zapraszam na pyszny obiad, już w nieco lżejszej, wiosennej wersji. WIEPRZOWE ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. /autorski/ na 6 roladek 6 plastrów schabu 250g liści świeżego szpinaku 300g bryndzy koziej sól, pieprz, suszony czosnek olej rzepakowy do smażenia Zagotowuje w garnku osoloną wodę. Do wrzątku wrzucam szpinak, blanszuję go ok. 3 minuty, po czym wyławiam łyżką cedzakową(...)wrzucam do miski z lodowatą wodą. Plastry schabu rozbijam dość cienko. Każdy doprawiam z obu stron solą, pieprzem oraz czosnkiem. Na schabie kładę kilka liści zblanszowanego szpinaku, porcje bryndzy, zawijam roladki i spinam wykałaczkami. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Roladki obsmażam za złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO! Pozdrawiam w świetnym nastroju, o wiosennym usposobieniu! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipieczarkami (4 porcje) Składniki: 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm każdy) 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki mleka 50 g masła, pokrojonego w kosteczkę
karmelowyzredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny(...)Schab rozbijamy bardzo cienko – najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii. Solimy i pieprzymy każdy kawałek z obu stron. Smarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami lub suszonym. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię aluminiową. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem
Poezja smakuPrzepisów na wykonanie tego pysznego mięsa jest wiele. Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest 1 kg schabu 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli kamiennej niejodowanej papryka suszona majeranek kilka ziaren jałowca 2 ziarna ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżeczka kolendry czosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby) Schab umyć oczyścić z błonek
Gotowanie jest łatwe