Bitki w sosie marchewkowym.. schab lub polędwica cebula marchewka susz warzywny koncentrat pomidorowy sól, pieprz listek, ziele, majeranek bulion Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebule, susz warzywny, starte na tarce marchewki oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody
Moje domowe kucharzenieświęta. Można je zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola
Kulinarne Inspiracjeużytych składników są trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska
Kuchnia Bazyliipachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem. Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ 50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi lub sól wg smaku grzanki czosnkowe (poleca
Takie tam pichcenieciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy
Kuchnia Beatykolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą … i nie tylko. Zapomniałam tylko o jednym… kiedy ostatnio kupowałam wędlinę. Dla mnie jest to najlepsza szynka drobiowa.Wam też polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Najlepsza
mojewypiekiinietylkowykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej kiełbasy6 plasterków boczku1 jajkook. 1 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz2 ząbki czosnku3 łyżki suszonego majerankuolej do smażeniasznurekdodatkowo:1 opakowanie świeżego(...)młodego szpinakugarść fiołkówgarść stokrotekwinegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem
Bon Appetit Małgorzatygotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane pomidorki
Magiczne Życie Martyprzygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielonyWykonanie:Grzyby
Z Majeczką w kuchniSezon na grzyby trwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj kotlet schabowy - tradycyjny wcale nie musi być nudny :) Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 10 g suszonych borowików 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozklepać delikatnie kotlety, przyprawić solą i pieprzem - odstawić na 1h do lodówki. W miseczce bełtamy jajko, w blenderze blendujemy grzyby
Niezły MłynekSkładniki: schab bez kości 1,5 kg, suszone śliwki kalifornijskie 20 dag, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, masło 2 łyżki świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek
W Mojej Kuchni Lubięjako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra majeranek olej Wykonanie: Schab naciąć w środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem
Agusiowe smakołykiłyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 Cebula Olej rzepakowy Sposób przygotowania Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym
Przepisy Babcidomowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki.Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę
Kuchnia z widokiem na ogród