Jeśli chcecie marynować w sposób tradycyjny to najlepiej zostawić na noc. SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu środkowego MARYNATA: 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła
Kuchnia BeatySkładniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół
Gaździnka warzyschabu z dzika 4 owoce jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu, 2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić
królestwo garówAromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka
Buniabaje w kuchniDomowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej?Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego(...)dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapodajecie zrazy? Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól
Kuchnia MagdaLenyŻadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina
MyCookBook.plwieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli
Miód i pieprzgorczyca, czosnek.Zastosowanie w kuchni: Przyprawa jest stosowana do wzmacniania smaku takich potraw jak: schab, karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje
Moje domowe kucharzenieSkładniki : około 1 i 1/2 kg schabu Marynata : 1/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej 3 łyżki oleju 2 listki laurowe 5 - 6 ziaren pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotuj również : 4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej(...)czuć w nim octu ( nie jest kwaśne ). Mięso to jest smaczne i zdrowsze od mięsa wędzonego i marynowanego w roztworze z pelkosoli, tu nie ma jej ani grama. Schab ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam, mięsko jest naprawdę smaczne i aromatyczne, a to za sprawą ziół. P amiętaj , nie ma to jak domowe jedzonko
Przepisy i porady kulinarnepięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: ok. 1,5kg schabu bez kości (najlepiej środkowego) około 80g soli kuchennej ( od 50 do 80g na 1 kg mięsa ) - sól musi być czysta, można ją wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej(...)czasie mięso wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską. Krok 3. Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony. Krok 4. Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut. Schab kroimy po wystudzeniu. Smacznego
Moja Książka KucharskaJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi
Buniabaje w kuchnisię co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia(...)wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy
Smaczna StronaPropozycja na przygotowanie pysznego obiadu ze schabem w roli głównej.Mięso upiekłam w rękawie foliowym.Jest to doskonały sposób na pieczenie nie tylko mięsa,ale także warzyw i ryb.Tak upieczony schab nigdy nie będzie suchy.Proste w przygotowaniu,wyśmienite mięso na swiąteczny stól i na niedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół.Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa(...)np.tymiaku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)1 lyżka oliwy2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuwarzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnieSkładniki na sos:cały wywar spod pieczenia mięsa2 lyżki powideł śliwkowych1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznegosól,pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:Schab umyć i osuszyć.Naciąć przez środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bazylii czosnek sól pieprz czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna sznurek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem Natrzeć obficie zmiażdżonym czosnkiem, solą i wszystkimi ziołowymi przyprawami Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna (później zafarbuje od przypraw) i grubo obtoczyć suszonymi ziołami.Oklepać ,ponakłuwać widelcem.Można też wymieszać wszystkie przyprawy i taką przyprawą otoczyć i oklepać
zielonacukinka