schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:50/59)

Szynki dojrzewające 174

Schab dojrzewający cieszy się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam wypróbować inny gatunek mięsa. Święta są zawsze dobrą okazją, aby nasze stoły zdobiły wędliny domowe. Tym razem będzie szynka, a dokładniej dwie małe szynki dojrzewające. Składniki na 2 szynki: - 2 kawałki surowej szynki (po ok. 650g każdy) - cukier - 1/2 miarki * - sól morska – 1/3 miarki * - sól peklowa – 1/2 łyżki Przyprawy (ilość(...)gorczycą) - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego - 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej - 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka kurkumy - ok. 5 łyżek majeranku - ok. 4 łyżek suszonej natki pietruszki - suszony czosnek niedźwiedzi (dałam sporo) Dodatkowo: - 2 pończochy lub podkolanówki * Miarka – pojemność 250 ml   Opłukane mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w cukrze, wkładamy

mojewypiekiinietylko
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 175

wędlin, zawierających łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, a do smarowania twaróg półtłusty Klinek o doskonałym kremowo-śmietankowym smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie(...)smakowity obiad. Za wyborem makaronów Bacówki przemawia też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony udziec z indyka 176

Składniki: 2 udźce z indyka (u mnie ok x 750 g z kością) 2 czerwone cebule 1 marchewka 5 łyżek oleju po łyżeczce : sól, pieprz, czosnek w proszku, tymianek suszony, 2-3 łyżeczki papryki słodkiej 2 listki laurowe Udziec obrać ze skóry i kości, umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw, odstawić na 2h do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również: Schab duszony z cebulką

coolinarny
Zapiekane tosty schabowe 237

  Jeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje

Świat Smaku
Śląskie niebo 287

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki ze schabu z pysznym nadzieniem 168

obiad mogę polecić bez obawy że ktoś będzie niezadowolony. Kruche mięsko i pyszny sos. Smacznego. Schab pokroić w plastry o grubości nie więcej jak 1 cm. Obciąć tłuszcz i mocno rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą. Ostrej nie za dużo, tylko delikatnie obsypać. Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojony w paseczki por i grzybki(...)oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć roladki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wywar, przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki. Pieczenia – Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 211

przestudzić i również pokroić w dowolnej wielkości kostkę.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić według smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach i niezaprzeczalną zaletę: nie jest naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy(...)składzie produktu.Do produkcji wędlin bez chemicznych dodatków i konserwantów stosuje się:susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych,wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii ,suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami.Nie jestem ekspertem, nie mam możliwości zbadania, czy to się zgadza. Mogę tylko stwierdzić, że smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 197

śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku(...)Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szynka drobiowa 137

samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce.    Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się(...)chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od  Aleex  (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową zaletą jest to, że przygotowując ją używamy takich przypraw, jakie

mojewypiekiinietylko
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 191

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy kompot 174

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 194

grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić(...)się z kurek gorzkiego posmaku. SKŁADNIKI: Dla 2 osób. Polędwiczki wieprzowe: 360 - 400 g polędwiczek wieprzowych 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Sos kurkowy: 200 g świeżych kurek 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 ml śmietany

W kuchni Katie
Jak przygotować grilla 151

mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab grillujemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony.  Kiełbasa na grilla powinna być ponacinana w poprzek. Nie musimy jej marynować, ale moim zdaniem zamarynowana(...)kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 176

mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab grillujemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony.  Kiełbasa na grilla powinna być ponacinana w poprzek. Nie musimy jej marynować, ale moim zdaniem zamarynowana(...)kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 182

Składniki na 4 porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej(...)średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia

Vroblewska-fitlife