Wiem...większość z Was powie- że nie je smalcu! K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci co nie jedzą... niech po prostu pominą ten wpis.Ok? A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś
potrawyregionalnezaliczany do rodziny selerowatych. Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna
potrawyregionalnesłoiczka jest wspaniały do kanapek. Dzięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe
potrawyregionalneodstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru chwilach mamy już pyszne szaszłyki. Idealnie pasuje do nich sałatka i sos czosnkowy na bazie jogurtowej. Smacznego
potrawyregionalneChrupiące czosnkowe zapiekanki możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem
potrawyregionalneMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia
potrawyregionalnenaprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną
potrawyregionalneSpring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe
potrawyregionalneFenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny. Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy. Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. Na wierzch starłam sporo parmezanu. Smacznego
potrawyregionalneWstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Najlepiej na kratkę. Piekłam około 5 minut. Można włączyć termoobieg, żeby bułeczka pięknie się cała zapiekła. Kroimy i chrupiemy ;-) Idealna do sałatek jak i pieczonych mięs. Smacznego
potrawyregionalneprzetestować trzy rodzaje makaronu MAMMA MIA! pióra świderki kolanka Powiem ,że bardzo mi smakował. Świderki Mamma Mia! podałam do: królika w śmietanie Do tego pyszną, własnej roboty sałatkę z burakówi i papryki Polecam i smacznego
potrawyregionalneprawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego! Polecam również BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ
potrawyregionalneChow Mein. Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie. Ostrości nada również słodki sos chilli. Można ją podawać również z kładzionymi kluseczkami i/lub z sałatką z czerwonych buraczków. Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco. Moja córka po zjedzeniu powiedziała ,że nigdy nie jadła pyszniejszej kaczki i makaronu z sosem.... wiecie
potrawyregionalnezwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora
potrawyregionalneodstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie po kaszubsku (klik) śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik
potrawyregionalne