sałatki - 53422 przepisów (strona:2261/3562)

Baranina pieczona 181

udane. Przemiła gospodyni w Londynie postanowiła ugościć swoich tymczasowych lokatorów, czyli również mnie, tradycyjnym obiadem angielskim. Na stole pojawiła się mielona baranina z miętą, ziemniaki z sosem miętowym i sałatka z sosem miętowym. Wspominam ten wieczór jako jedno z najstraszniejszych wydarzeń kulinarnych mego życia. Nigdy chyba nie było mi tak niedobrze po posiłku. Baraninę na nowo pozwoliła mi odkryć mama

Życie zamknięte w smaku
Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, czyli jak dałam się skusić "opakowaniu" 172

pogruchać przy gościach na kolacji można.         Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może nie starczyło miejsca, gdy zdecydowała się

Życie zamknięte w smaku
Szybki naleśnik śniadaniowy 186

Czasami w domu brakuje chleba, a hulający za oknem wiatr nie zachęca do wyjścia z domu. Nie ma z czego zrobić porannej sałatki, a jajka dawno się znudziły. Sterczenie w kuchni przez dłużej, niż dziesięć minut wydaje się niemożliwe do wykonania. Wtedy na ratunek przychodzi szybki naleśnik śniadaniowy - bardzo syty, banalnie prosty w przygotowaniu i przepyszny! (function

Życie zamknięte w smaku
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 202

kilka zdjęć! :) Wspomniany chłodnik. Mniam! Marynowane śledzie. Obłędny sposób podania. Marzę o takich talerzach. Moje danie - makrela, napoleonka z cukinii z chrzanowym twarożkiem i kawiorem z alg oraz sałatka z jabłka i marchewki z sojonezem. Całość wykończona dodatkowo marynowaną gorczycą. Czarniak na kaszy owsianej :) Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zainteresowania się akcją WWF. Dajcie znać, co tym myślicie

Życie zamknięte w smaku
Rewelacyjny – SOS CZOSNKOWY 173

króluje u mnie od lat. Stał się niezbędny do mięs z grilla, sałatek, surówek, bułek, pizzy i innych potraw. Jeżeli macie swoją” druga połowę”, warto pamiętać o tym aby spożywać czosnek razem, wówczas unikniecie sytuacji, że tej drugiej osobie będzie przeszkadzał zapach. Składniki: 3 spore łyżki majonezu 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu

Smaki Ewy
Sos majonezowo – pomidorowy 146

który tym razem przedstawiam jest wykorzystywany jako dodatek do do mięs i sałatek - podobnie jak sos czosnkowy, który niedawno zaprezentowałam.  Jest wspaniałym dodatkiem do placka po cygańsku, ale to już inna „bajka”. Kiedyś na pewno pojawi się on na blogu. Składniki: Majonez Ketchup Sól, pieprz Ostra mielona papryka Wykonanie: W miseczce umieszczamy po tyle samo majonezu i  ketchupu

Smaki Ewy
Sos paprykowy – do słoików 192

czas temu przepis ten dostałam od znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie  jak ketchup, do mięs, sałatek itd. Składniki: 3 kg czerwonej papryki 400 gram cukru 80 gram soli ½ l oliwy 1 ½ szklanki octu 600 gram przecieru pomidorowego 4 główki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayen 1 łyżeczka

Smaki Ewy
Kolorowa sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku 205

Niedziela, słońce i kolorowe śniadanie. Czego więcej potrzeba. I tak dzisiaj kolorowa propozycja śniadaniowa – sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo Pęczek szczypiorku 2 pomidory średniej wielkości 10 pomidorków koktajlowych Majonez Słodka śmietana Sól Pieprz Wykonanie: Jajka i 2 pomidory kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na cząstki. Kilka łyżek majonezu mieszamy

Smaki Ewy
Zupa porowo – szparagowa 148

moim wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek (  te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera

Smaki Ewy
Karkówka – marynujemy, grillujemy 185

Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki.  Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Ogórki tarte kiszone 231

Sezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu ‪#‎zupa ‪#‎ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pomidorami w zalewie. 184

przepisów, aby zamknąć ich smak w słoikach na zimę. Z rana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji, przeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory  i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone

Kuchnia Beaty
Mini burgery pieczarkowo-jajeczne 174

pieczarek 1 cebula 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko pęczek natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia   Dodatki: 2 pomidory 12 mini bułek sałatka 12 plasterków sera topionego w plastrach ulubiony sos Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery pieczarkowo-jajeczne pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i żółtym serem 159

Uwielbiamy suszone pomidory. Jako dodatek do mięs, sałatek, różnych kasz czy po prostu położone na kanapce. Nadają fajnego aromatu i smaczku każdej potrawie. Dziś padło na pierś z kurczaka. Polecamy! 1 podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka plasterków żółtego sera sól pieprz jajko i mąka do panierki Pierś z kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania