sałatki - 52922 przepisów (strona:2267/3529)

tartaletki "trzy sery" 172

tartaletek ułożyć po plasterku żółtego sera, wyłożyć mięso a następnie pomidorki, mozarellę i plasterki camemberta. Piec w 200*C około 20-25 minut. Podawać na ciepło z sałatką z pomidorów i sosem czosnkowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
grzybki marynowane z kolendrą 176

Dobrze przyprawione marynowane grzybki są doskonałą zakąską i dodatkiem np. do domowego sosu tatarskiego lub sałatek.  Składniki: 400 g małych grzybków 1/2 łyżeczki soli zalewa: 1 szklanka wody 1/4  szklanki octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli ziele angielskie liście laurowe kolendra gorczyca Oczyszczone grzybki wrzucić do posolonego wrzątku i gotować kilka minut a następnie odcedzić. Składniki zalewy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z oliwkami i fetą 174

Szybka do zrobienia pyszna sałatka imprezowa. Nie trzeba jej przyprawiać, dzięki fecie jest wystarczająco słona. Szybko, zdrowo i smacznie.  Składniki: 3 łyżki oliwek zielonych 3 łyżki oliwek czarnych garść pomidorków koktajlowych garść pomidorków pomarańczowych 3-4 liście sałaty lodowej kartonik sera feta 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki Oliwki pokroić na połówki. Liście sałaty poszarpać. Pomidorki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka brokułowa z kokardkami 151

sałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Lekko pikantna, o wyraźnym smaku. Świetna na imprezy.  Składniki: 1 szklanka makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z jabłka i pora 99

sałatka nie była mdła dodałam do  niej jabłko. Dzięki niemu stała się chrupiąca i lekko kwaśna.  Składniki: 1 por 1 niezbyt słodkie jabłko 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz sól Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Pora pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
surówka pekińska z kukurydzą 167

chrupiąca sałatka będzie pasowała nie tylko do obiadu, ale także do domowych kebabów.  Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 zielonego ogórka mała cebula 1 marchewka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Kapustę zeszatkować. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
paszteciki fińskie 136

fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.  Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka ziemniaczana z musztardą 163

lekko ostra sałatka świetnie pasuje do wędliny. Polecam ją na imprezowy stół jako element zimnej płyty.  Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 puszki groszku 3 łyżki grzybków marynowanych w occie 3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli (może być czerwona) 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól pieprz Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
warstwowa sałatka z tuńczykiem 189

Klasyczna sałatka z tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje. Dawno nie robiłam jej w wersji warstwowej ale w końcu się udało.  Składniki: 5 jajek  puszka tuńczyka 3/4 szklanki ryżu 100 g żółtego sera 1 czerwona cebula 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy 6 łyżek majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 195

brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk.  Składniki: 650 g mąki 2 jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowa sałatka z roszponką 174

Lekka i kolorowa sałatka doskonała jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin.  Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść  drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka kurczakowa z porem 140

Pożywna sałatka,. która wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia.  Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić w kostkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z selera naciowego z żurawiną 165

Takiej sałatki spróbowałam niedawno u teściowej i choć nie lubię smaku selera to w połączeniu z owocami i kurczakiem bardzo mi smakował. Zrobiłam ją więc przy najbliższej okazji. Gościom smakowała więc polecam.  Składniki: seler naciowy  garść suszonej żurawiny po garści winogron czerwonych i jasnych najlepiej bezpestkowych duża pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu sól, pieprz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z liści szpinaku 153

Szpinak w tym roku w moim ogródku wyjątkowo obrodził, dlatego często jadamy go na różne sposoby. Bardzo lubimy go w sałatce z pomidorkami i sosem czosnkowym, którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych zielony ogórek czerwona cebula 3-4 garście

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
marynowane rzodkiewki 165

Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie.  Składniki na dwa słoiczki: około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki) 500 ml wody 65 ml octu spirytusowego 10% 70 g cukru 3/4 łyżki soli łyża oleju łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania