przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania
Atlas Smakówprzelewamy zimną wodą. Obrane ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do makaronu razem z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schładzamy przed podaniem
Atlas Smakówdwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry. Świetny obiad
les mirabellesKolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem
Tradycyjna Kuchniaposolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale nadaje się do wykorzystania w okresie zimowym do sałatek owocowych, warzywnych i do mięs
Tradycyjna Kuchniapotrawy mało skomplikowane, a ich zapach niezbyt intensywny (z tego powodu poniżej nie znajdziecie ryb). Na dzisiejszym zestawieniu nie kończę, zamieszczę w najbliższym czasie również: CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje CZĘŚĆ III - Słodkości na lato Może ktoś skorzysta :) ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony
bistro mamadobrze skomponowane smakowo. Ceny również przystępne, porcje akuratne, żeby się najeść, chociaż niektórzy mogą narzekać. Menu, składa się z burgerów, arabskiego talerza oraz dania dnia, jednej zupy i jednej sałatki. Nie zawsze to może podpasować, ale wiadomo, że mniejsze menu sprawia, że dania są świeże i przygotowane na miejscu. Tak jak bułka do burgera, na którą się trochę naczekaliśmy
Bananowe PoleBardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony
kgwjanczewoupieczona wieprzowina sprawdzi się idealnie nie tylko podana do obiadu. Wspaniale smakuje w kanapkach czy też sałatkach. Nam najbardziej smakuje podane w towarzystwie sosu czosnkowego. Łopatka wieprzowa długo pieczona (pulled pork) – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Łopatka z sosem czosnkowym
Jakugotujesz.plmoja była trochę zbyt mocno wypieczona, ale i tak świetnie pasowała do kwaskowatego sosu. Zrezygnowaliśmy z innych dodatków, ale jak najbardziej można podać mięso z ziemniakami i jakąś sezonową sałatką. A sos, który zostanie, zutylizować w kanapce z pasztetem- okazuje się, że wiśnie do niego świetnie pasują. A na koniec trochę zielonego, dla zrelaksowania oczu. Parę zdjęć z cyklu
les mirabellesmówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy. Składniki na 8 litrowych słoików: 5 kg cukinii 1.2 kg marchewki
Apetyczna babeczkaDobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić
W królestwie smaków Beatycytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej i ponownie wymieszać
W królestwie smaków BeatyBardzo pyszna sałatka do obiadu Oraz wspaniała przystawka na imprezę Składniki - 1 brokuł - 1 duża marchew sos - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - 1 ogórek kiszony - sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Brokuł i pokrojoną marchew ugotować w osobnych garnkach z solą - Ugotowane warzywa odcedzić zostawić by ostygły najlepiej na sicie 2. Sos - Jogurt
W królestwie smaków Beaty