sałatki - 52922 przepisów (strona:2086/3529)

Sałatka z cukini, marchewki i cebuli, w zalewie octowo-olejowej. 818

Sezon cukiniowy w pełni, więc koniecznie muszą być sałatki na zimę. U mnie najlepiej schodzą takie z marchewką i cebulą w zalewie.Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu

Sama słodycz i szczypta chili
Smażone tofu w plasterkach 133

lodówce, to już kilkakrotnie zdarzyło mi się przyrządzać je także dla niezapowiedzianych gości Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją, bo tak przygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz

Lamarida.pl
Koreańskie naleśniki 188

chrupiące naleśniki ze szczypiorem smakują każdemu – nawet nasz niemowlak je zajada Same w sobie nie są pikantne, bo dopiero maczane w słonym sosie i podawane z ostrą koreańską sałatką ogórkową stają się wyraziste w smaku W każdym razie polecam wypróbować! Składniki: Naleśniki (około 10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (kluczowa, bo dzięki niej naleśniki będą

Lamarida.pl
Mięso mielone z kalafiora 150

pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Co 15 minut otwieram piekarnik i mieszam “mięsko”, żeby równomiernie się wysuszyło. Podajemy z ulubionym sosem, makaronem lub sałatką . Smacznego! *Przepis podejrzałam u Anji . Artykuł Mięso mielone z kalafiora pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Pomarańczowa sałata zielona 118

niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora . Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność Smacznego! Artykuł Pomarańczowa sałata zielona pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kalafiorowy „kurczak” w pikantnej musztardowej panierce 123

się dobrze trzymało. Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone kawałki kalafiora układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podajemy z ulubioną sałatką np. z buraczków albo z batatów . Ja również zajadam się kalafiorowym kurczakiem z kimchi – jak pikantnie to na maksa! Smacznego! Propozycja podania – kalafiorowy kurczak z ziemniaczkami i kimchi

Lamarida.pl
Fit placuszki drobiowe z cukinią 188

Pomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym.  Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa

Ugotować
RYBA W MARYNACIE Z WHISKY 178

wyszło ciut za ciemne , ale kolor ryby wychodzi ciemno bursztynowy , alkohol nadaje kruchość rybie i smak.Podałam rybę z kaszą bulgur , ale wy możecie ją podać z ryżem i sałatkami. 4 dzwonka ulubionej ryby   1 limonka suszona kolendra lub świeża jeśli macie 100 ml.whisky 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu płynnego Szczypta cynamonu. *************************************. Rybę umyć , osuszyć , skropić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak ugotować bób 154

skórką, chociaż ja zawsze go obieram – tak mi lepiej smakuje. Poza tym bób świetnie sprawdzi się w wielu daniach jako dodatek lub w roli głównej w pastach, sałatkach lub farszach. Na bazie bobu przygotowywałem już kilka przepisów i jestem w nim zakochany. Artykuł Jak ugotować bób pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Grillowana pierś z bobem i kukurydzą 165

kukurydzy, zwijamy mocno i obtaczamy w mące. Tak samo postępujemy z pozostałym mięsem. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem 3 łyżek oleju. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatką lub według własnych upodobań

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach 240

góry i gotuj całość przez 10-15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast najlepiej z lekką sałatką. Smacznego! English version Braised chicken with baby potatoes and spinach (2-3 servings) Ingredients: 2 tbsp of clarified butter 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated 1 tsp smoked paprika

karmelowy
Tahina 135

wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z sałatą i klopsikami 146

frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej

Cooking for Emily
MAKARON ZE SMAŻONĄ CUKINIĄ 256

Pisałam już nieraz i zapewne wiecie, że uwielbiam cukinię. W postaci sałatek , zup , zapiekanek , a nawet ciast ! W trakcie upałów dodaję ją do makaronów i dziś właśnie taki przepis dla Was przygotowałam! Danie łatwe, szybkie i pyszne! Idealne na lekki obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie!   SKŁADNIKI: * cukinia zielona – 1 szt * cukinia żółta – 1 szt * iała

Ostra na Słodko
Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego 123

Składniki sezonowe, sałatka wiosenna.  Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku     Przygotowanie   Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem

R'n'G Kitchen