jest bogata w składniki odżywcze. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Możemy ją stosować do koktajli, smoothie, ciast, deserów i sałatek. SKŁADNIKI 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. jagód lub borówek, odrobina cukru, ½ szkl. truskawek, 3 łyżeczki nasion chia WYKONANIE Jogurt miksujemy z cukrem i jagodami lub borówkami, dodajemy
słodki bratekDZIEŃ DOBRY ☀ Przepisów na sałatki nigdy za wiele :) Lekka i sycąca , bogata w antyoksydanty i błonnik - wspaniała zarówno na lunch czy kolację ! Zachęcam też to przeczytania kilku ciekawostek, które warto wiedzieć ! ~ ZDROWOTNE CIEKAWOSTKI ~ Pestki granata są źródłem polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne dlatego sięga po nie powinny osoby chorujące na artretyzm, reumatyzm
Marcepanowa kuchniaZupka obowiązkowa, bo teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie. Czytaj więcej
PichceniomaniaZastosowanie w kuchni: irańskiej, libańskiej, syryjskiej, tureckiej, sycylijskiej. Do jakich dań? Np. humus , surowa cebula, pizza, dania zsoczewicą , jaja po libańsku ( szakszuka ), sałatki, dania warzywne, falafel , szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak, zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To nowe
Qlinarnie i QlinarniePIĆ? 🍹Proszek z zielonego jęczmienia rozpuszczamy w zimnej /ciepłej wodzie, 🍹 sokach, 🍹dodajemy do koktajli 🍹dodajemy do owsianki 🍹dodajemy do jogurtu 🍹do zup 🍹do sałatek czy surówek 🍹 NIE DODAJEMY do gorącej wody , która może spowodować straty w wartościach odżywczych TERAZ NIE POZOSTAJE NAM NIC INNEGO JA GO PIĆ , JEŚĆ I CIESZYĆ SIĘ ZDROWIEM :) SKŁADNIKI
Gotowanie Patkimoim warzywniaku wysyp rzodkiewek więc trzeba je spożytkować. Królują kanapki i sałatki z rzodkiewką więc i surówkę zrobiłam z rzodkiewką. Połączyłam ją z porem. Dwa warzywa o intensywnym smaku bardzo dobrze razem smakują. Surówka idealna do obiadu ale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanej karkówki czy kiełbaski. składniki: 400 g pora ( biała i jasnozielona część ) 400 g rzodkiewek
Monia miesza i gotujekaszy orkiszowej pełnoziarnistej nowość w Cenos . Kasz orkiszowa otrzymywana jest z pełnych ziaren orkiszu, pasternej odmiany pszenicy.Jak wiadomo orkisz to znakomite źródło błonnika i białka.Kasza nadaje się do sałatek i jako farsz np: do gołąbków. Zapraszam :) 1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej Cenos 250 g sera białego chudego 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego
Sama słodycz i szczypta chilistosuje się tylko na zimno. Koniecznie powinni spożywać go weganie, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, którego w diecie bez mięsa i nabiału jest mało. Może być dodatkiem do sałatek, makaronów, kasz czy nawet samego chleba. Olejem konopnym z powodzeniem można zastąpić masło. Jest smacznym składnikiem słynnego sosu pesto. Specyficznego smaku doda zupom, ale dopiero na sam koniec gotowania
My Chcemy Jeśćwizyty zapraszam poniżej na fotorelację wraz z garścią subiektywnych komentarzy. ___________________________ ~ ___________________________ PO DRODZE - fresh and healthy ~ ul.Grunwaldzka 55, Sopot Bistro serwujące świeże i zdrowe jedzenie - m.in. sałatki, kanapki, tortille, tarty wytrawne, zupy, koktajle, jogurty, smoothie, soki wyciskane na miejscu. Można zjeść tu zarówno śniadanie, lunch jak i obiad . Amatorzy słodkości uraczą się tu nie tylko pyszną kawą
Grunt to przepis!Ulubiona sałatka mojej mamy. Bez tego dania nie ma u nas świąt. Kilka składników a potrafią zdziałać cuda z kubeczkami smakowymi. SKŁADNIKI: Podwójna pierś kurczaka Puszka kukurydzy Puszka ananasa Mała dymka lub por Jogurt naturalny Majonej Sól Pieprz Liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, usuwamy błonki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim
Kopystką po garachowocowy koktajl. Treściwy a zarazem orzeźwiający. Do dzisiejszego smoothie użyłam arbuza, truskawek, winogron, zielonych jabłek, banana i sosu waniliowego. Z podanych składników można również zrobić pyszną sałatkę owocową polaną sosem waniliowym. Idealne śniadanie, deser, czy też podwieczorek, pełne witamin i dobrodziejstw dla naszego organizmu. :) Przepis: Składniki: 1/4 arbuza 12 truskawek 1 banan 2 zielone jabłka kiść
Mój pomysł naplastry, dodaję do garnka. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, dodaję do mięsa. Marchewkę obieram i kroję w plastry. Dodaję do mięsa. Gotuję ok 30 min. Odcedzam. Podaję z sałatką wazywną
Gotowanie PatkiKASZA GRYCZANA - idealny dodatek do mięs, ryb, warzyw , sałatek, jajek. Pyszna o charakterystycznym zapachu i smaku. Dziś przygotowałam ją gotowaną w cebuli i podałam z jajkiem sadzonym. Polecam. SKŁADNIKI: 🍳2 cebule 🍳2 woreczki kaszy gryczanej 🍳Sól i pieprz do smaku 🍳1 łyżeczka czosnku granulowanego 🍳 Dodatkowo : 6 jajek i sól np. Czarna PRZYGOTOWANIE: 🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳 Cebulę obieram a następnie kroję w piórka
Gotowanie Patkiszczerze nienawidzi pomidorów skusiła się na guacamole i cud… stwierdziła, że pyszne Dodatkową zaletą jest to, że dip stanowi fantastyczną opcję wykorzystania awokado, które jest już za miękkie do sałatki, czy kanapki. Jeśli tak jak ja nie przepadacie za tym owocem , koniecznie spróbujcie. Jeśli go lubicie, to cóż wam zachwalać nie trzeba, wiecie że dobre:) Polecam do nachos. Guacamole
PatiGotujeSezon na grilla oficjalnie został otwarty. Majówkowe grillowanie rozpoczęłam tradycyjnie od kiełbasek, skrzydełek i karczku. A ponieważ nie miałam ochoty na zwykłą sałatkę postanowiłam jako dodatek do dań mięsnych przygotować szaszłyki z grilla. Jest to idealna propozycja lekkiego i zdrowego dania z rusztu. Szaszłyki z warzyw około 10 sztuk Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 papryki (najlepiej żółta
PatiGotuje