sałatki - 54110 przepisów (strona:2093/3608)

Sałatka ogórkowa z pieczarkami 196

pokroić i zalać wrzątkiem na 2 minuty, odsączyć. Wszystko wystudzić i wymieszać. Przygotować zalewę i zalać warzywa. Pozostawić na kilak godzin. Do każdego słoika włożyć ziarenko ziela angielskiego, włożyć sałatkę. Wekować 10 minut od zagotowania

Zielona Kuchnia
Jarskie burgery z tofu 170

Smaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz

Zielona Kuchnia
Pomysł na… omlet z kwiatami cukinii 172

można kupić, nadal pozostają dość drogie. Od tak dawna chciałam ich spróbować, że nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. I tak oto są moje. Część w omlecie, część w sałatce. Kwiaty cukinii mogą być męskie lub żeńskie. Żeńskie mają u nasady małą cukinię, męskie, takie, które ja miałam, osadzone są na łodyżce. Po zerwaniu męskiego kwiatu nadal wyrośnie cukinia. Żeńskiego

Kucharzyca
Spaghetti z cukinii 193

oliwek lub, jak robię to ja - na oliwie z suszonych pomidorów. Dodatkowa rada: Nigdy nie wyrzucaj zalewy z suszonych pomidorów. Świetnie sprawdza się jako składnik wielu potraw i sałatek, szczególnie tych z drobiem w roli głównej. Jeśli robisz wersję z makaronem - dodaj go na koniec do całości, wymieszaj.  Jeśli z kurczakiem - usmaż najpierw kurczaka na oliwie z pomidorów

Garniec Magalie
Sałatka serowo-pomidorowa, fasolka na zimę i nowa biblioteka osiedlowa 185

parę tygodni było mi trochę nie po drodze z komputerem. Dlatego posty były rzadko, na komentarze też odpowiadałam z opóźnieniem. Sporo czasu spędziłam w kuchni. Wypróbowałam m.in. przepis na sałatkę serowo-pomidorową - zamiast parmezanu użyłam wykorzystałam ser cheddar (za którym nota bene przepadam i prawie zawsze mam go w lodówce). Przygotowałam także fasolkę szparagową w sosie pomidorowym w wersji

blog.moje-pasje.info
Ser suszony domowy. Suszony twaróg. 395

sobie stanowi doskonałą przekąskę pokrojoną na małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z wędzonym kurczakiem 312

smaku kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 2 wędzone nogi z kurczaka 2 ogórki kiszone 1 puszka ananasa 5 łyżek majonezu Fanex Przygotowanie: … Czytaj dalej Sałatka z wędzonym kurczakiem

czarrna od kuchni
BÓB Z MASŁEM I PIETRUSZKĄ 180

smaczne. Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych.  Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie to jak najkrócej :) Składniki: * 300-400 g bobu * solidna

Zrób to smacznie
Zupa spalająca tłuszcz 20946

przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić

Kulinarne Przeboje
Sos miodowo-musztardowy 207

Opis: Sos miodowo-musztardowy idealnie pasuje do sałatek jak i do mięs. Sos ma aksamitną i delikatną konsystencję. Nie wymaga wiele czasu jak i umiejętności kulinarnych. Składniki: 1 łyżka miodu (płynny) 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryną Sposób przygotowania: Do szerokiej miski wlewamy płynny miód, oliwę oraz

CookMag
Papryka faszerowana kaszą 185

wspominając już o kwestiach zdrowotnych. Jednym z genialnych pomysłów, który często wykorzystuję są... pieczone warzywa! A najlepiej takie, które można nadziać jakimś przepysznym farszem i podać z lekką sałatką  lub innymi, również zapiekanymi warzywami. Ostatnio powróciłam do mojej ulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich

Kuchnia Ellie
Papryka na zimę w zalewie curry 207

kolorową paprykę z przyprawą curry.  Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden na słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata

W Moim Magicznym Domu
Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 251

soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką.   Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 190

Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili

mojewypiekiinietylko
Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez glutenu) 189

wrzucam do gotujących się warzyw i mieszam delikatnie, żeby sos je dokładnie pokrył. I pyszne i sycące danie mamy gotowe Podajemy z buraczkami lub ogórkiem konserwowym albo z ulubioną sałatką. Praktyczna rada: Ostre dodatki jak papryczka chilli nie dodaję do sosu w garnku, a do porcji na talerzu, żeby dzieci były w stanie zjeść to zdrowe dyniowe gnocchi. Czasami mieloną

Lamarida.pl